Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Czy można wyeliminować głód na świecie?
Can World Hunger Be Eliminated?
10.15199/65.2022.1.2
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 136028
10.15199/65.2022.1.2
Streszczenie
Spośród 7,7 mld światowej populacji 821 mln ludzi (10,9%) głoduje. Trwająca epidemia COVID-19 i spodziewany przyrost liczby ludności do ok. 9 mld w 2050 r. stwarza obawy nasilenia zjawiska głodu. W najnowszym raporcie (9.11.21 r.) po raz kolejny FAO podejmuje próby zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego milionom ludzi zamieszkujących głównie na południowej półkuli ziemskiej. Podejmowane są kolejne próby zwiększenia produkcji żywności, zwłaszcza w krajach najbardziej zagrożonych głodem. Do takich należą kraje Afryki Subsaharyjskiej, w których udział ludzi niedożywionych w populacji jest dwukrotnie większy niż średnia światowa. Omówiono założenia programu szybkiego wyprowadzenia z głodu Ugandy. Szczegółowo analizowano założenia i koszty zwiększenia produkcji podstawowych produktów żywnościowych.
Abstract
The problem of hunger has been affecting the people of many poor countries for many years. Of the 7.7 billion people in the world, 821 million people (10.9%) go hungry. The ongoing COVID-19 epidemic and the expected population growth to around 9 billion by 2050 raise concerns about an escalation of this threat. In the latest report (9/11/21), FAO is once again trying to ensure food security for millions of people living mainly in the south of the globe. Further attempts are being made to increase food production, especially in the most vulnerable countries. These include the countries of sub-saharan Africa where there are twice as many malnourished people as the world average. For example, the assumptions of the Ugandan’s recovery program were discussed. The assumptions and costs of increasing the production of basic food products were analysed in detail.
Słowa kluczowe
problem głodu
działania FAO
niedożywienie w Polsce
Uganda
ocena ekonomiczna
Keywords
the problem of hunger
FAO activities
malnutrition in Poland
Uganda
economic assessment
Bibliografia
[1] Achremowicz B. 2016. „Jak wyżywić ludność świata do 2050 roku?”. Przemysł Spożywczy 70 (1) : 2-7, DOI: 10.15199/65.2016.1. [2] Beger G. 2021. „Towards a world without hunger: researcher points the way”. RURAL 21 The International Journal for Rural Development 55 (1) : 33. [3] Call M., C. Gray. 2020. „Climate anomalies, land degradation, and rural out-migration in Uganda”. Population and Environment 41 : 507-528. DOI: 10.1007/ s11111- 020- 00349-3. [4] Caparrós M. 2014. El Hambre. Barcelona : Anagrama. [5] Chichabelu B., M. Bekchanov, J. Braun, M. Torero. 2021. „The global cost of reaching aworld without hunger”. Food Policy 104 (12) : 1-15. DOI:10.1016/j.foodpol.2021.102151. [6] FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO, 2018. „The State of Food Security and Nutrition in the World 2018”. Building climate resilience for food security and nutrition. FAO of the UN, Rome . [7] FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO, 2019. „The State of Food Security and Nutrition in the World 2019”. Safeguarding against economic slowdowns and downturns. FAO of the UN (FAO), Rome. DOI: 10.11.09/ JSTARS.2014.2300145 . [8] FAO, STAT 2021a. „Data: Production. Online database Crop Prod. Harvest” http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. [dostęp:18.09.2021]. [9] FAO, STAT, 2021b. „New Food Balances. FAO, of the UN, Online database food Balanc”. http://www.fao.org/faostat/en/#data/ FBS [dostęp: 3.07.21] . [10] FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO, 2021c. The state of food security and nutrition in the world 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets. for all. FAO, Rome. DOI:10.4060/cb4474en. [11] Fukase E., W. Martin. 2017. Economic Growth, Convergence, and World Food Demand and Supply. Policy Research Working Paper, 8257. World Bank, Washington D.C. [12] Grebmer K., J. Bernstein, M. Wiemers, K. Acheampong, A. Hanano, B. Higgins, R.N. Chéilleachair, C. Foley, S. Gitter, K. Ekstrom, H. Fritschel. 2020. Global hunger index: One decade to zero hunger, linking health and sustainable food systems. Welthungerhilfe and Concern Worldwide, Bonn and Dublin. https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2020.pdf. [13] Jarosz M., E. Rychlik. 2021. „Problem niedożywienia w Polsce I na świecie”. Postępy Nauk Medycznych 12 : 917-923. [14] Khondoker A., F. Fatah, G. Kruseman, O. Erenstein. 2021. „Projecting food demand in 2030. Can Uganda attain the zero hunger gool?” Sustainable Production and Consumption 28: 1140-1163. DOI: 10.1016/j.spc.2021.07.027. [15] Mc Dowell B. 2021. „Can science deliver zero hunger”. Food Technology 75 (5) : 24-39. [16] Ubóstwo w Polsce w 2011 r. (Badania budżetów gospodarstw domowych). Warszawa, Główny Urząd Statystyczny 2012. http://www.stat.gov.pl/gus/5840_8292_PLK_HTML.htm. [17] Uczucie głodu. https://unicef.pl(glod-problem-calego-swiata) [dostęp:17.09.2021].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136028
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH