Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Yield and domestic production of cereal protein in terms of its fodder use
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
Streszczenie
Ziarna zbóż, jako ważny surowiec do produkcji pasz, stanowią bogate źródło skrobi, ale także wprowadzają do paszy pewną ilość białka. Białko to ma dużą wartość odżywczą, dostarczając ważnych aminokwasów. W związku z dużym areałem uprawy produkcja białka z uprawianych zbóż ma duże znaczenie, co często jest pomijane. W ostatnich latach problem bezpieczeństwa białkowego, czyli odpowiedniego zaopatrzenia producentów pasz w białko paszowe poruszany był jedynie w kontekście konieczności sprowadzania poekstrakcyjnej śruty sojowej. Należy jednak zwrócić uwagę, że gdyby nie białko produkowane ze zbóż, deficyt ten byłby jeszcze większy. Zboża ogółem dostarczają około 3382 mln ton białka, z czego 2198,09 to białko paszowe bezpośrednio skarmiane, do czego należy doliczyć ok. 15% białka pochodzącego z produktów ubocznych przetwórstwa zbóż (młóta browarnego, suszonych wywarów gorzelniczych oraz otrąb). W pracy przedstawiono szacunki produkcji białka zbóż z krajowej uprawy z uwzględnieniem poszczególnych gatunków i ich udziału w ogóle produkcji białka zbóż.
Abstract
Cereal grains as an important raw material for feed production are important sources of starch, but also introduce a certain amount of protein into the feed. This protein has a high nutritional value by providing important amino acids. Due to the large acreage of cultivation, the production of protein from the cultivated cereals is of great importance, which is often overlooked. In recent years, the problem of protein safety, i.e. adequate supply of feed protein to feed producers, was raised only in the context of the necessity to import post-extraction soybean meal. However, it should be noted that if it were not for the protein produced from cereals, this deficit would be even greater. Cereals in total provide about 3,382 million tonnes of protein, of which 2,198.09 is directly fed protein, plus about 15% protein derived from cereal processing by-products (hammer, dried stillage and bran).
Słowa kluczowe
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
Keywords
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
Bibliografia
[1] Asseng S., P. Martre, A. Maiorano, R.P. Röt-ter, G. J. O’Leary, G. J. Fitzgerald, F. ewert. 2019. Climate change impact and adaptation for wheat protein. Global Change Biology. 25(1): 155-173. https://doi. org/10.1111/gcb.14481 [2] Banaszak Z. 2011. Breeding of triticale in DANKO. Bericht über die, 61: 65-68. [3] Barczak B., W. Cwojdziński, K. Nowak. 1994. Wpływ wzrastających dawek azotu na plon i jakość białka ziarna trzech od-mian jęczmienia ozimego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 414: 235-244. [4] Brevis J.C., J. Dubcovsky. 2010. effects of the chromosome region including the Gpc-B1 locus on wheat grain and protein yield. Crop Science. 50(1): 93-104. [5] Buksa K., A. Nowotna, h. Gambus, J. Krawontka, R. Sabat, M. Noga. 2012. Analiza towaroznawcza i skład chemiczny ziarna wybranych polskich odmian żyta, pochodzących z trzech kolejnych lat uprawy. Acta Agroph. 19(2): 265-276. [6] Chrzanowska-Drożdż B., K. Kaczmarek 2007. Plonowanie odmian jęczmienia ozimego w warunkach zróżnicowanej technologii uprawy. Fragm. Agron. 24 (3): 34-40. [7] GUS (2019). Rolnictwo w 2018 roku. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/rolnictwo/ [8] Górny A.G. 2004. Zarys genetyki zbóż. Tom 1; jęczmień, pszenica, żyto. IGR PAN Poznań. [9] Härmälä E., 2010. Cereal based ethanol production in Finland. Report of Ministry of employment and the economy in Finland, 28. www.tem.fi. [10] Jaśkiewicz B. 2014. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i zawartość białka w ziarnie odmian pszenżyta ozimego. Fragm. Agron. 31 (1): 25-31. [11] Jaśkiewicz B., A. Sułek. 2017. Kierunki zmian produkcji zbóż w Polsce. Rocz. Nauk. Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. 19(1): 66-73 doi:10.5604/01.3001.0009.8340. [12] Jaśkiewicz B., hołubowicz-Kliza G., Brzóska F. (2008). Uprawa i wykorzystanie pszenżyta ozimego na paszę. Instrukcja Upowszechnieniowa IUNG-PIB 145: 1-69. [13] Knapowski T., W. Kozera, e. Majcherczak, B. Barczak. 2010. Wpływ nawożenia azotem i cynkiem na skład chemiczny i plon białka ziarna pszenżyta jarego. Fragm. Agron. 27 (4): 45-55. [14] Noworolnik K. 2007. Plon ziarna i białka odmian jęczmienia jarego w zależności od gęstości siewu. Acta Agrophysica, 10(3): 617-623. [15] Noworolnik K. 2009. Wpływ wybranych cech jakości gleby na plonowanie pszenżyta ozimego i żyta ozimego. Acta Agroph.14(1): 155-166. [16] Noworolnik K. 2011. Wpływ terminu siewu terminu zbioru na plonowanie i zawartość białka w ziarnie owsa. Polish Journal of Agronomy, 6: 34-37. [17] Noworolnik K., Leszczyńska D. 2018. Porównanie reakcji odmian jęczmienia jarego na termin siewu. Polish Journal of Agronomy. 32: 17-22. [18] Oleksy A., A. Szmigiel, M. Kolodziejczyk. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 7(1):47-56. [19] Patanita M., A. Tomaz, T. Ramos, P. Olivei-ra, L. Boteta, J. Dôres. 2019. Water Regime and Nitrogen Management to Cope with Wheat yield Variability under the Mediterranean Conditions of Southern Portugal. Plants. 8(10): 429. https://doi.org/10.3390/ plants8100429 [20] Podkówka L., Z. Podkówka, D. Piwczyń-ski, M. Buko. 2015. Wpływ wczesności odmiany na skład chemiczny i strawność ziarna kukurydzy. Rocz. Nauk. Zoot. 42 (2): 155-169. [21] Sieling K., U. Bottcher, h. Kage. 2011. yield trend of winter wheat with varying N fer-tilization. Journal für Kulturpflanzen. 6: 169-178. [22] Sobczyński T. 2020. ekonomiczne uwarunkowania uprawy strączkowych w Polsce. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 3: 36-55. [23] Starczewski J., A. Bombik, S. Czarnocki. 2010. Zawartość białka w ziarnie zbóż uprawianych w mieszankach z pszenżytem ozimym w zależności od stosowanej technologii uprawy. Folia Pomeranae Univer-sitatis Technologiae Stetinensis. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 276 (13): 55-60. [24] Sylvester-Bradley R., D.R. Kindred. 2009. Analysing nitrogen responses of cereals to prioritize routes to the improvement of nitrogen use efficiency. Journal of Experimental Botany. 60: 1939-1951. [25] Thorwarth P., h.P. Piepho, y. Zhao, e. ebmeyer, J. Schacht, R.. Schachschneider, Kazman, J.C. Rief, T.C.F.h. Würschum. 2018. higher grain yield and higher grain protein deviation underline the potential of hybrid wheat for a sustainable agri-culture. Plant Breeding. 137(3): 326-337. https://doi.org/10.1111/pbr.12588 [26] Wang J., T. hasegawa, L. Li, S.K. Lam, X. Zhang, X. Liu, G. Pan. 2019. Changes in grain protein and amino acids composition of wheat and rice under short-term increased [CO2] and temperature of can-opy air in a paddy from east China. New Phytologist. 222(2): 726-734. [27] Woźniak A., B. Makarski. 2013. Content of minerals, total protein and wet gluten in grain of spring wheat depending on cropping systems. J. Elem. 18(2): 297-305. doi:10.5601/jelem.2013.18.2.09 . [28] Yu Z., S. Islam, M. She, D. Diepeveen, Zhang, G. Tang, J. Zhang, A. Juhasz, R. yang, W. Ma. 2018. Wheat grain protein accumulation and polymerization mechanisms driven by nitrogen fertilization. The Plant Journal. 96(6): 1160-1177. https:// doi.org/10.1111/tpj.14096.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 133704
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH