Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Insects As a Source of Nutrients in The Nutrition of Broilers
10.15199/65.2021.9.3
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
Streszczenie
W artykule przedstawiono zastosowanie owadów będących dobrym źródłem białka i tłuszczu jako substytutu drogich pasz wysokobiałkowych w żywieniu drobiu. Scharakteryzowano wartość odżywczą wybranych owadów. Przedstawiono możliwości wykorzystania owadów w żywieniu drobiu i ich wpływ na dobrostan zwierząt oraz jakość mięsa oraz bariery w zastosowaniu owadów w żywieniu brojlerów. Wykazano, że wykorzystanie i wdrożenie nowych dodatków paszowych, tj. mączek z owadów w mieszankach pełnoporcjowych dla zwierząt gospodarskich w tym drobiu jest obiecujące. Niezbędne są dalsze badania dotyczące wartości odżywczej, poziomów włączenia w dietach i właściwości funkcjonalnych tego rodzaju składnika paszowego.
Abstract
The article presents the use of insects in poultry nutrition as a good source of protein and fat, replacing expensive, high- protein feed. The nutritional value of selected insects was characterized. The possibilities of using insects in poultry nutrition and their influence on animal welfare and meat quality were presented. Opportunities and barriers in the use of insects in broiler nutrition were presented. It has been shown that the use and implementation of new feed additives, i.e. insect meal in complete mixtures for farm animals including poultry, is promising. Further research is needed on their nutritional value, levels of incorporation into diets and functional properties of this type of feed ingredient.
Słowa kluczowe
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
Keywords
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
Bibliografia
[1] Benzertiha A., B. Kierończyk, M. Rawski, P. Kołodziejski, M. Bryszak, D. Józefiak. 2019. „Insect oil as an alternative to palm oil and poultry fat in broiler chicken nutrition”. Animals 9 (3) : 116 (1-18). DOI: 10.3390/ani9030116. [2] Boczek J. 2013. „Owady w żywieniu człowieka i zwierząt domowych”. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 2 : 98-107. [3] Broderick T.J., O. Gutierrez, J.T. Lee, T. Duong. 2021. „Evaluation of functional feed additive administrationin broiler chickens”. Journal of Applied Poultry Research 30 (2) : 100121 : 1-13. DOI: 10.1016/j.japr.2020.100121. [4] Bueschke M., B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, T. Kubiak. 2017. „Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (3) : 49-59. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.3.52. [5] Dzik S. 2019. „Pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus) – szkodnik w produkcji drobiarskiej potencjalnym źródłem białka w żywieniu zwierząt”. Wiadomości Zootechniczne 57 (4) : 153-159. [6] Finke M.D. 2013. „Complete nutrient content of four species of feeder insects”. Zoo Biology 32 (1) : 27-36. 1. DOI: 10.1002/zoo.21012. [7] Fortomaris P., G. Arsenos, A. Tserveni-Gousi, A. Yannakopoulos. 2007. „Performance and behaviour of broiler chickens as affected by the housing system”. Archiv Fur Geflügelkunde 71 (3) : 97-104. [8] Gasco L., I. Biasato, S. Dabbou, A. Schiavone, F. Gai. 2019. „Animals fed insect- based diets: State-of-the-art on digestibility, performance and product quality”. Animals 9 (4) : 170. DOI: 10.3390/ani9040170. [9] Gaweł E., M. Grzelak. 2013. „Koncentrat białkowo-ksantofilowy z lucerny w żywieniu zwierząt”. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 58 (3) :137-142. [10] Gilewski R., S. Wężyk. 2017. „Żywienie brojlerów w przyszłości”. Ogólnopolski informator drobiarski 314 (11) : 8-20. [11] Grela E.R. 2020. „Alternatywne dla soi pasze białkowe w żywieniu świń i drobiu”. Życie Weterynaryjne 95 (8) : 480-486. [12] Haque H., S. Sarker, S. Islam, A. Islam, R. Karim, M.E. Hoque Kayesh, J.A. Muhammad Shiddiky, M.S. Anwer. 2020. „Sustainable Antibiotic-Free Broiler Meat Production: Current Trends, Challenges, and Possibilities in a Developing Country Perspective”. Biology 9 (11) : 411 (1-24). DOI: 10.3390/biology9110411. [13] Hooge D.M., 2003. „Dietary mannan oligosaccharides improve broiler and turkey performance: metaanalysis of pen trials around the world”. Proc. of the Alltech’s 19th Annual Symposium: Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries. T.P. Lyons and K.A. Jacques, ed. Nottingham University Press, Loughborough, Leics, UK : 113-124. [14] Janocha A., A. Milczarek, M. Osek, Z. Turyk. 2010. „Efektywność bakterii probiotycznych i prebiotyku w żywieniu kurcząt brojlerów”. Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica 9 (1) : 21-30. [15] Józefiak D., A. Józefiak, B. Kierończyk, M. Rawski, S. Świątkiewicz, J. Długosz, R.M. Engberg. 2016. „Insects-a natural nutrient source for poultry – a review”. Annals of Animal Science 16 (2) : 297-313. DOI: 10.1515/aoas-2016-0010. [16] Kaczmarowski M. 2019. „Gatunki owadów zaliczone do zwierząt gospodarskich w Unii Europejskiej”. Życie Weterynaryjne 94 (2) : 158-161. [17] Kierończyk B., J. Długosz, M. Rawski, J. Urbański, D. Józefiak. 2016. „Zastosowanie owadów w żywieniu drobiu”. Polskie Drobiarstwo 4 : 8-13. [18] Kowalska D. 2019. „Owady jako źródło składników odżywczych w paszach dla zwierząt”. Artykuł przeglądowy. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 15 (3) : 25-37. [19] Mehdi Y., M.P. Letourneau-Montminy, M.L. Gaucher, Y. Chorfi, G. Suresh, T. Rouissi, S.K. Brar, C. Cot, A.A. Ramirez, S. Godbout. 2018. „Use of antibiotics in broiler production: Global impacts and alternatives”. Animal Nutrition 4 (2) : 170-178. DOI: 10.1016/j.aninu.2018.03.002. [20] Mikulak E., A. Królasik. 2012. „Owady naszym skarbem”. Biuletyn Pol. Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji i Deraktyzacji 4 : 13-17. [21] Mituniewicz T. 2015. „Dodatki paszowe dla drobiu”. Agri Food. OID (283) 4 : 20-27. [22] Ognik K., A. Czech. 2010. „Influence of protein-xanthophylls concentrate of alfalfa (Medicago sativa) additive on antioxidant potential of turkeys blood”. Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 6 : 77-86. [23] Pirgozliev V., S.P. Rose, S. Ivanova. 2019. „Feed additives in poultry nutrition. Bulgarian Journal of Agricultural Science”. Agricultural Academy 25 (Suppl. 1) : 8- 11. [24] Radziun B. 2019. „Owady jako źródło białka w paszach dla zwierząt”. PODR w Lubaniu, 1-4. [25] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/893 z dnia 24 maja 2017 r. zmieniające załączniki I i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 oraz załączniki X, XIV i XV do rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 w odniesieniu do przepisów dotyczących przetworzonego białka zwierzęcego (Dz.Urz. L 138/92 z dn. 25.5.2017). [26] Rumbos C.I., I.T. Karapanagiotidis, E. Mente, C.G. Athanassiou. 2018. „The lesser mealworm Alphitobius diaperinus: a noxious pest or a promising nutrient source?” Revievs in Aquaculture 11 (4) : 1418-1437. DOI: 10.1111/raq.12300. [27] Sieradzki Z., Z. Osiński, K. Kwiatek. 2021. „Produkcja owadów na cele spożywcze i paszowe”. Życie Weterynaryjne 96 (5) : 345-350. [28] Smith R., R. Prior. 2013. „Insects as sustainable sources of protein. PROteINSECT”. Work Package 5: Pro-Insect Platform in Europe. Minerva. Deliverable 5.1 - Mapping Exercise Report with regard to current Legislation & Regulation: Europe and Africa & China. [29] Weiner A., I. Paprocka, K. Kwiatek. 2018. „Wybrane gatunki owadów jako źródło składników odżywczych w paszach”. Życie Weterynaryjne 93 (7) : 499-504. [30] Windisch W., K. Schedle, C. Plitzner, A. Kroismayr. 2008. „Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry”. Journal of Animal Science 86 : 140-148. DOI: 10.2527/jas.2007-0459. [31] Van Broekhoven S., D.G. Oonincx, A. Van Huis, J.J. Van Loon. 2015. „Growth performance and feed conversion efficiency of three edible mealworm species (Coleoptera: Tenebrionidae) on diets composed of organic by-products”. Journal of insect physiology 73: 1-10. DOI: 10.1016/j.jinsphys.2014.12.005. [32] Yang L.F., S. Siriamornpun, D. Li. 2006. „Polyunsaturated fatty acid content of edible insects in Thailand”. Journal of Food Lipids 13 (3) : 277-285. DOI: 10.1111/j.1745-4522.2006.00051.x. [33] Yoo J.S., K.H. Cho, J.S. Hong, H.S. Jang, Y.H. Chung, G.T. Kwon, D.G. Shi, Y.Y. Kim. 2019. „Nutrient ileal digestibility evaluation of dried mealworm (Tenebrio moli¬tor) larvae compared to three animal protein by-products in growing pigs”. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 32 (3) : 387-394. DOI: 10.5713/ajas.18.0647. [34] Zielińska E., B. Baraniak, M. Karaś, K. Rybczyńska, A. Jakubczyk. 2015. „Selected species of edible insects as a source of nutrient composition”. Food Research Inter-national 77 (3) : 460-466. DOI: 10.1016/j.foodres.2015.09.008. [35] Zielińska E., M. Karaś, A. Jakubczyk. 2015. „Owady w diecie człowieka - niekonwencjonalne źródło pełnowartościowego białka”. W Trendy w żywieniu człowieka, 367-374. Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : Kraków.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-9 , nr katalogowy 133589
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH