Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 7-8
Wakacyjne menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132658
Streszczenie
W okresie letnich wakacji spożywane są różne potrawy, które specjalnie oferują w tym czasie lokale gastronomiczne. Są to smażone i wędzone ryby, pizza, frytki i placki ziemniaczane, burgery, potrawy kuchni arabskiej i azjatyckiej, zupy, rozmaite sałatki warzywne. Uzupełnieniem posiłków powinny być napoje, najlepiej niesłodkie i niegazowane. W letniej ofercie gastronomii znajdują się też różne rodzaje lodów i inne desery. W artykule scharakteryzowane najpopularniejsze potrawy serwowane w letniskowych miejscowościach. Omówione też napoje polecane w celu ugaszenia pragnienia oraz desery. Rozmaitość letnich przekąsek, dań obiadowych, napojów oraz deserów wskazuje, że gastronomia uatrakcyjnia konsumentom letni wypoczynek.
Abstract
During summer holidays, gastronomy offers consumers special dishes. These include fried and smoked fish, pizza, chips and potato pancakes, burgers, Arabic and Asian dishes, soups, variety of vegetable salads. Meals should be complemented by drinks, preferably not sweet and not carbonated. There are also different types of ice cream and other desserts in the summer gastronomy offer. The article characterizes the most popular dishes served in summer. Drinks recommended to quench thirst and different desserts are also discussed. The variety of summer snacks, dinner dishes and desserts indicates that gastronomy makes summer holidays more attractive for consumers.
Słowa kluczowe
wakacyjne potrawy
ryby
pizza
smażone ziemniaki
burgery
kebab
sushi
chłodniki
sałatki
napoje
desery
Keywords
holiday food
fish
pizza
fried potatoes
burgers
kebab
sushi
cold soups
salads
drinks
desserts
Bibliografia
[1] Biernacka Patrycja, Grzegorz Tokarczyk. 2021. „Owoce morza – źródło substancji odżywczych". Przemysł Spożywczy 75 (3): 31-34. [2] Biller Elżbieta, Bożena Waszkiewicz-Robak, Łukasz Leszczewski. 2019. „Ocena cech jakościowych ryb świeżych i mrożonych po obróbce termicznej – badania pilotażowe". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 61-67. [3] Cang Voltaire. 2020. „Sushi leaves home: Japanese food and identity abroad". Food Identities at Home and on the Move. Routledge, 2020, 19-33. [4] Czarniecka-Skubina Ewa. 2009. „Kuchnia turecka [II]. Smaki otomańskie". Przegląd Gastronomiczny 63 (10); 14-15. [5] Czerwińska Dorota. 2017. „Ryba z grilla". Przegląd Gastronomiczny 71 (06): 6-8. [6] Domalewska Elżbieta. 2017. „Gdzie ziemniaków sześć, tam jest co zjeść". Top Agrar Polska 10, 162-163. [7] Drygas Angelika. 2016. „Słodki sezon w pełni". Poradnik Restauratora 07, 32-34. [8] Edelson Mat, Rebecca Katz. 2017. „Zdrowe zupy”. Warszawa: Wydawnictwo M. [9] Handkowska Heidi. 2019. „Lody to więcej, niż deser". Poradnik Restauratora 04, 26-27. [10] Jackowski Mateusz, Anna Trusek. 2018. „Non-alcoholic beer production– an overview.” Polish Journal of Chemical Technology 20 (4): 32-38. [11] Janowicz Monika, Agnieszka Ciurzyńska, Marlena Zielińska, Andrzej Lenart. 2018. „Wygodne, warzywne dania gotowe w ocenie konsumentów". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 38-43. [12] Lemanowicz K. 2015. „Burgery, czyli odrobina rozpusty”. Gospodarka Mięsna 5, 40-40. [13] Sawicka Barbara, Piotr Barbaś. 2011. „Zależność jakości frytek od składu chemicznego bulw ziemniaka w ekologicznym i integrowanym systemie upraw”. Nauka Przyroda Technologie 5 (1): 1-18. [14] Stephens Penny. 2010. „Kuchnia włoska”. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk. [15] Szydłowska Marta. 2013. „Placki ziemniaczane”. Warszawa: Wydawnictwo SBM. [16] Wang Edward S-T., Jia-Rong Yu. 2016.„Effect of product attribute beliefs of ready-to-drink coffee beverages on consumer-perceived value and repurchase intention". British Food Journal 118 (12): 2963-2980. [17 Yao Yao, Qi Su. 2019 „Chinese, food and menus." The Routledge Handbook of Chinese Applied Linguistics. Routledge 81-91. [18] Woźniak Beata. 2017. „Frytki - nowa jakość, więcej możliwości". Poradnik Restauratora 03, 24-26.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-7-8 , nr katalogowy 132658
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH