Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 3
Mięso in vitro – dylematy producentów oraz konsumentów
In Vitro Meat – Dilemmas of Producers and Consumers
10.15199/65.2021.3.3
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 130987
10.15199/65.2021.3.3
Streszczenie
Mięso hodowlane może być nową żywnością, która pokonuje ograniczenia tradycyjnej produkcji mięsa. Mięso wyprodukowane metodą in vitro (inaczej: komórkowe, sztuczne, hodowane, tkankowe) przedstawia się jako humanitarną, bezpieczną i korzystną dla środowiska alternatywę dla mięsa tradycyjnego, jako źródło wysokowartościowego białka. Jednak czy koncepcja nowej żywności jest bez wad? Naukowcy i konsumenci mają wiele obiekcji co do akceptacji nowej żywności. Kierunki dalszych badań i perspektywy dotyczące produkcji mięsa in vitro będą w dużej mierze uzależnione od kwestii ekonomicznych oraz od konsumentów i lobbystów, którzy dążą do prawnego uregulowania kwestii sztucznego mięsa.
Abstract
Cultured meat may be a novel food that would overcome the limitations of traditional meat production. In vitro produced meat is presented as a humane, safe and environmentally beneficial alternative to slaughtered meat as a source of high-value protein. However, is the concept of novel foods without flaws? Scientists and consumers have many objections to the acceptance of novel foods. The direction of further research and prospects for the future of in vitro meat production will largely depend economic issues and on consumers and lobbyists who seek legal regulation of artificial meat.
Słowa kluczowe
mięso hodowlane
mięso in vitro
postrzeganie przez konsumentów
problemy
Keywords
cultured meat
in vitro meat
consumer perception
problems
Bibliografia
[1] ABC News (Australia). 2018. „Fake Meat: The Growth in Popularity of Artificial Meat”. https://www. youtube.com/watch?v=uWgkt4n-Pk8, [dostęp: 02.2021]. [2] Asioli D., C. Bazzani, R.M. Nayga. 2018.„Consumers’ valuation for lab produced meat: an investigation of naming effects”. W AAEA Annual Meeting. Washington, DC. [3] Bhat Z.F., D.J. Morton, S.L. Mason, A. El-Din, A. Bekhit, H.F. Bhat. 2019.„Technological, Regulatory, and Ethical Aspects of In vitro Meat: A Future Slaughter-Free Harvest”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 18 : 1192-1208. [4] Bhat Z.F., H. Bhat 2011.„Tissue engineered meat- future meat”. Journal of Stored Products and Postharvest Research 2 : 1-10. [5] Bhat Z.F., H. Fayaz 2011. „Prospectus of cultured meat – advancing meat alternatives”. Journal of Food Science and Technology 48 : 125-140. [6] Bhat Z.F., S. Kumar, H. Fayaz. 2015.„In vitro meat production: Challenges and benefits over conventional meat production”. Journal of Integrative Agriculture 14 (2) : 241-248. [7] Bonny S.P.F., G.E. Gardner, D.W. Pethick, J-F. Hocquette. 2017.„Artificial meat and the future of the meat industry”. Animal Production Science 57 : 2216-2223. [8] Bryant C., K. Szejda, N. Parekh, V. Desphande, B. Tse. 2019. „A survey of consumer perceptions of plant-based and clean meat in the USA, India, and China”. Frontiers in Sustainable Food Systems 3:11. [9] Bryant C.J., J.C. Barnett. 2019.„What’s in a name? Consumer perceptions of in vitro meat under different names”. Appetite 137 : 104-113. [10] Bryant CJ, J.E. Anderson, K.E. Asher, C. Green, K. Gasteratos. 2019.„Strategies for overcoming aversion to unnaturalness: the case of clean meat”. Meat Science 154 : 37-45. [11] Chan D.S.M., R. Lau, D. Aune, R. Vieira, D.C. Greenwood, E. Kampman, T. Norat. 2011.„Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies”. PLoS ONE 6 : e20456. [12] Chriki S., J-F. Hocquette. 2020.„The Myth of Cultured Meat: A Review”. Frontiers in Nutrition 7 : 7. [13] Datar I., M. Betti. 2010.„Possibilities for an in vitro meat production system”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 11 : 13-22. [14] Djekic I. 2015.„Enviromental impact of meat industry – current status and future perspective”. Procedia Food Science 5 : 61-64. [15] Edelman P.D., D.M. MCFarland, V.A. Mironov, J.G. Matheny. 2005. „In vitro-cultured meat production”. Tissue Engineering 11 : 659-662. [16] Fernandes A.M., A.L. Fantinel, Â.R.L. de Souza, J.P.P. Révillion. 2019. „Trends in cultured meat: a bibliometric and sociometric analysis of publication”. Brazilian Journal of Information Science 13 : 56-67. [17] Florowski T. 2011. „Skład chemiczny mięsa. Zagadnienia ogólne”. W Mięso – Podstawy Nauki i Technologii. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [18] Ford B.J. 2010.„Culturing meat for the future: anti-death versus anti-life”. W Death and Anti-Death. vol. 7. Ria University Press, Palo Alto. [19] Geay Y., D. Bauchart, J.F. Hocquette, J. Culioli. 2001.„Effect of nutritional factors on biochemical, structural and metabolic characteristics of muscles in ruminants, consequences on dietetic value and sensorial qualities of meat”. Reproduction Nutrition Development 41 : 377. [20] Gerber P.J., H. Steinfeld, B. Henderson, A. Mottet, C. Opio, J. Dijkman, A. Falcucci. 2013.„Tackling Climate Change through Livestock – A Global Assessment of Emissions and Mitigation Opportunities”. Rome: FAO. http://www.fao.or/ocre/1/3437/3437e.pdf. [21] Górecka D. 2011.„Witaminy”. W Mięso – Podstawy Nauki i Technologii. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [22] Górecka D. 2011. „Składniki mineralne”. W Mięso – Podstawy Nauki i Technologii. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [23] Hocquette A, C. Lambert, C. Sinquin, L. Peterolff, Z. Wagner, S.P.F. Bonny, A. Lebert, J-F. Hocquettede. 2015.„Educated consumers don’t believe artificial meat is the solution to the problems with the meat industry”. Journal of Integrative Agriculture 14 : 273-84. [24] Hoekstra A.Y., A.K. Chapagain. 2007.„Water footprints of nations: Water use by people as a function of their consumption pattern”. Water Resources Management 21 (1) : 35-48. [25] IPPC. 2006.„Integrated Pollution Prevention and Control”. W Reference Document on Best Available Techniques in the Food, Drink and Milk Industries. Seville: European Commission. [26] Kaluza J., A. Åkesson, A. Wolk. 2014. „Processed and unprocessed red meat consumption and risk of heart failure: prospective study of men”. Circ Heart Fail 7 : 552-557. [27] Kisiel P. 2021.„Analiza świadomości konsumentów w zakresie produkcji mięsa in vitro”. Praca inżynierska. Zakład Technologii Mięsa, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności, SGGW w Warszawie. [28] Monteiro C.A., T.M. Pfeiler, M.D. Patterson, M.A. Milburn. 2017.„The Carnism Inventory. Measuring the ideology of eating animals”. Appetite 113 : 51-62. [29] Ostaszewski J. 2020.„Mięso hodowane komórkowo zatwierdzone w Singapurze”. Prawo Żywnościowe, Procesy i Technologie. Food Fakty. https://foodfakty.pl/mieso-hodowane-komorkowo-zatwierdzone-w-singapurze, [dostęp: 09.12.2020]. [30] Petetin L. 2014.„Frankenburgers, risks and approval”. European Journal of Risk Regulation 5 : 168-86. [31] Pospiech E., B. Grześ, G. Elminowska-Wenda. 2011. „Przemiany białek”. W Mięso – Podstawy Nauki i Technologii. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [32] Post M.J. 2012.„Cultured meat from stem cells: challenges and prospects”. Meat Science 92 : 297-301. [33] Rozporządzenie (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. [34] Siegrist M., B. Sütterlin, C. Hartmann. 2018.„Perceived naturalness and evoked disgust influence acceptance of cultured meat”. Meat Science 139 : 213-219. [35] Siegrist M., B. Sütterlin. 2017.„Importance of perceived naturalness for acceptance of food additives and cultured meat”. Appetite 113 : 320-326. [36] Steinfeld H., P. Gerber, T. Wassenaar, V. Castel, M. Rosales, C. De Haan. 2006. Livestock’s long shadow: Environmental issues and options. Rome: FAO. [37] Verbeke W, A. Marcu, P. Rutsaert, R. Gaspar, B. Seibt, D. Fletcher, J. Barnett. 2015.„Would you eat cultured meat? consumers reactions and attitude formation in Belgium, Portugal and the United Kingdom”. Meat Science 102 : 49-58. [38] Zabielski R., J. Zarzyńska. 2020. „Wyzwania związane z produkcją «sztucznego mięsa»”. Życie Weterynaryjne 95 (2) : 74-80.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-3 , nr katalogowy 130987
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH