Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 12
Gospodarka o obiegu zamkniętym zrównoważony rozwój w produkcji żywności
Circular Economy – Sustainable Development in Food Production
10.15199/65.2020.12.2
Agnieszka Sznyk
nr katalogowy: 129749
10.15199/65.2020.12.2
Streszczenie
Światowy przemysł spożywczy to jeden z największych sektorów gospodarki – odpowiada za 10% światowego PKB oraz generowanie ogromnej ilości odpadów. Obecne metody produkcji żywności powodują straty szacowane na ok. 5,7 bln USD rocznie. Dlatego tak pilne i konieczne jest wprowadzenie zrównoważonych metod produkcji zgodnych z ideą gospodarki o obiegu zamkniętym. Redukcja poziomu marnotrawienia żywności, zwiększenie odzysku składników mineralnych i odżywczych z biomasy oraz produktów ubocznych przemysłu spożywczego stwarza realną szansę na oszczędzenie do 0,7 bln USD rocznie. Minimalizowanie uzysku odpadów, popularyzacja upraw energetycznych i lokalnych przez miasta może przynieść korzyści rzędu 2,7 bln USD rocznie do 2050 r. Gospodarka o obiegu zamkniętym jest to model gospodarczy oparty na zatrzymywaniu surowców i produktów w obiegu gospodarczym przez możliwie najdłuższy czas, przy zachowaniu ich najwyższej wartości. Niniejsze opracowanie prezentuje dobre praktyki z tego obszaru.
Abstract
The global food industry is one of the largest sectors of the economy, accounting for 10% of global GDP, and generating a huge amount of waste. Current food production methods cause estimated losses of approximately $5.7 trillion annually. That is why it is so urgent and necessary to introduce sustainable methods of consumption and production in line with the idea of circular economy. By reducing of food waste, increasing the recovery of minerals and nutrients from biomass and food industry by-products creates a real chance of savings up to $ 700 billion annually. Minimizing waste production, promoting renewable and local crops by cities could bring benefits worth $2.7 trillion per year by 2050. The circular economy is an economic model based on keeping raw materials and products in the economic cycle for the longest possible time, while maintaining their highest value. A following study presents good practices in this area.
Słowa kluczowe
gospodarka cyrkularna
odpady żywnościowe
zrównoważony rozwój
modele biznesowe
Keywords
circular economy
food wastes
sustainable development
business models
Bibliografia
[1] Bigh Farms. https://bigh.farm/ [dostęp: 24.11.2020]. [2] Bio-bean. 2019.„The significant value of spent coffee grounds”. https://www.bio-bean.com/news-post/ the-significant-value-of-spent-coffee-grounds [dostęp: 23.11.2020]. [3] Blendhub Global. https://www.blendhub.com/ [dostęp: 23.11.2020]. [4] Chiappetta Jabbour C.J., S. Seuring, A.B. Lopes de Sousa Jabbour, D. Jugend, P. de Camargo Fiorini, H. Latan, W. Colucci Izeppi. 2020. „Stakeholders, innovative business models for the circular economy and sustainable performance of firms in an emerging economy facing institutional voids”. Journal of Environmental Management 264 : 110416. [5] Circular Hotspot. www.circularhotspot.pl [dostęp: 24.11.2020]. [6] Coats E., D. Benton. 2015.„Bezrobocie i gospodarka o obiegu zamkniętym w Europie – studium możliwości we Włoszech, Polsce i Niemczech”. Green Alliance: London https://bit.ly/2URe4P9 [dostęp: 22.11. 2020]. [7] Dane GUS (Głównego Urzędu Statystycznego). 2019. Odpady. W Ochrona Środowiska, 153-159. Zakład Wydawnictw Statystycznych: Warszawa. [8] De Verspillingsfabriek. https://deverspillingsfabriek.nl/en/home [dostęp: 23.11.2020]. [9] EarthPower.“TheTechnology”. https://earthpower.com.au/the-technology/ [dostęp: 24.11.2020]. [10] Ellen MacArthur Foundation, Towards the Circular Economy, 2013, https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/Ellen-MacArthur-Foundation-Towards-the-Circular-Economy-vol.1.pdf [dostęp: 23 listopada 2020]. [11] Ellen MacArthur Foundation. 2015. „Growth Within: A Circular Economy Vision for a Competitive Europe”. https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/EllenMacArthur- Foundation_Growth-Within_July15.pdf [dostęp: 23.11.2020]. [12] Ellen MacArthur Foundation. 2019. „Cities and Circular Economy for Food”. https://www.ellenmac- arthurfoundation.org/assets/downloads/CCEFF_Full-report-pages_May-2019_Web.pdf [dostęp: 23.11.2020]. [13] Ellen MacArthur Foundation. 2019.„Completing the Picture: How the Circular Economy Tackles Climate Change”. https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/Completing_The_Picture_How_The_ Circular_Economy-_Tackles_Climate_Change_V3_26_September.pdf [dostęp: 23.11.2020]. [14] Environmental Protection Department. „Problems & Solutions. Organic Resources Recovery Centre (ORRC)”. https://www.epd.gov.hk/epd/english/environmentinhk/waste/prob_solutions/WFdev_ OWTF.html [dostęp: 24.11.2020]. [15] Eurostat. 2020. „Waste statistics”. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/14286. pdf [dostęp: 23.11.2020]. [16] FAO. „What is Happening to Agrobiodiversity?” http://www.fao.org/3/y5609e/y5609e02.htm [dostęp: 23.11.2020]. [17] Global Environment Facility. 2020. „Land Degradation”. https://www.thegef.org/topics/land-degradation [dostęp: 20.11.2020]. [18] GreenWave.„Regenerative Ocean Farming”. https://www.greenwave.org/ [dostęp: 24.11.2020]. [19] Japan News Yomiuri. 2019. "New products turn corn cobs into something delicious". https://www.staradvertiser.com/2019/04/11/news/new-products-turn-corn-cobs-into-something-delicious [dostęp: 22.11.2020]. [20] Khan A.M., G.J. Uddin Ahmed, N.P. Magor, A. Salahuddin. 2005.„Integrated Rice-Duck: a new farming system for Bangladesh”. In Innovations in Rural Extension – case studies from Bangladesh (P.V. Mele et al. eds.), 143-156. CABI Publishing: Wallingford. [21] Muscio A., R. Sisto. 2020. „Are Agri-Food Systems Really Switching to a Circular Economy Model? Implications for European Research and Innovation Policy”. Sustainability 12 (14) : 5554. [22] PlantVillage.„Projects”. https://plantvillage.psu.edu/projects [dostęp: 24.11.2020]. [23] Sznyk A., J. Wodzisławski. 2020. Cyrkularne modele biznesowe, 17-19. W Środowiskowe aspekty projektowania opakowań. Krajowa Izba Gospodarcza: Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-12 , nr katalogowy 129749
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH