Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 11-12
Czyste zasady
Clean Rules
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 129529
Streszczenie
Zapewnienie bezpieczeństwa oraz wysokiej jakości zdrowotnej żywności podczas jej produkcji i przetwarzania powinno być najważniejszym celem producentów żywności. W artykule scharakteryzowano systemy wykorzystywane w produkcji żywności, gwarantujące uzyskanie żywności bezpiecznej dla zdrowia konsumentów (system dobrej praktyki produkcyjnej GMP, dobrej praktyki higienicznej GHP oraz system HACCP). Omówiono zasady związane z przestrzeganiem zasad higieny osobistej pracowników mających styczność z żywnością. W artykule scharakteryzowano odzież roboczą i ochronną, przedstawiono środki dezynfekujące stosowane w gastronomii. Omówiono ozonowanie oraz stosowanie promieni UV jako metodę dezynfekcji wykorzystywaną w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Przestrzeganie przedstawionych w artykule zasad higienicznych ma szczególne znaczenie w okresie zagrożenia epidemicznego koronawirusem SARS-CoV-2.
Abstract
Ensuring the safety and high health quality of food during its production and processing should be the most important objective of food producers. In the article systems used in food production, which ensure food safety for consumers' health (GMP good manufacturing practice system, GHP good hygiene practice system and HACCP system) are characterised. The rules related to compliance with the rules of personal hygiene of employees who have contact with food are discussed. Workwear and protective clothing are characterised, and disinfectants used in gastronomy are presented. Ozone and UV radiation have been characterised as a disinfection method used in the fight against viruses, bacteria and fungi. Respecting of the hygienic rules presented in the article has particular importance during the period of an epidemic threat SARS-CoV-2 coronavirus.
Słowa kluczowe
gastronomia
bezpieczeństwo zdrowotne żywności
higiena osobista
odzież robocza
środki dezynfekujące
SARS-CoV-2
ozonowanie
promieniowanie UV
Keywords
gastronomy
food health safety
personal care
workwear
disinfectants
SARS-CoV-2
ozone
UV radiation
Bibliografia
[1] Adamczyk Sławomir. 2019. „Jakość a bezpieczeństwo żywności". Zeszyty Naukowe PWSZ w Płocku. Nauki Ekonomiczne 29, 37-54. [2] Cieślik Ewa, Agnieszka Gębusia, Anna Kościej, Marta Łebedyńska. 2011. „System HACCP jako czynnik zwiększający zaufanie klientów zakładów gastronomicznych”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44(4): 1131-1137. [3] Judzińska Agnieszka. 2017. „Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem Żywności oraz stan ich wdrażania w polskim przemyśle spożywczym”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 19 (2): 102-107. [4] Kołożyn-Krajewska Danuta, Tadeusz Sikora. 2010. ,,Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka”. Warszawa: Wydawnictwo C.H. Beck. [5] Michalczyk, Joanna. 2019. „Bezpieczeństwo żywnościowe z perspektywy państw Unii Europejskiej". Ekonomia Międzynarodowa 25, 18-45. [5A] Nogueira Marcelo Saito. 2020. „Ultraviolet-based biophotonic technologies for Control and prevention of COVID-19, SARS and related disorders". Photodiagnosis and Photodynamic Therapy 31, 1-2. [6] Opinia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny z dn. 2.04.2020 dot. dezynfekcji pomieszczeń biurowych poprzez ozonowanie i skuteczności powyższej metody w zwalczaniu SARS-CoV-2. [7] Pinkas Jarosław, Mateusz Jankowskic, Łukasz Szumowski, Aleksandra Lusawa, Wojciech S. Zgliczyński, Filip Raciborski, Waldemar Wierzba, Mariusz Gujski. 2020. „Public health interventions to mitigate early spread of SARS- -CoV-2 in Poland". Medical Science Monitor 26, e924730-1–e924730-7. [8] Rosiak Elżbieta. 2008. „Do czysta. Mycie mechaniczne kontra mycie ręczne”. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. 05, 36-39, 47. [9] Tizaou Chedly. 2020. „Ozone: A potential oxidant for COVID-19 virus (SAR- S-CoV-2)". Ozone: Science & Engineering 42 (5): 378-385. [10] Trząskowska Monika, Bogusław J. Cieślicki. 2018. „Zastosowanie ozonu w produkcji bezpiecznej żywności". Przemysł Spożywczy 72 ( 4): 16-20. [11] Trzcińska Agnieszka. 2019.„Badanie aktywności wirusobójczej środków dezynfekcyjnych stosowanych w obszarze medycznym". Zakażenia XXI Wieku 2 (5): 241-248. [12] Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11.05.2001 r. (DzU. 2001, nr 63, poz. 634). [13] Wieczerzak A. 2005.„60 procent ceni profesjonalne. Środki chemiczne dla gastronomii”. Nowości Gastronomiczne 03 (09): 46-46. [14] Wiza Paulina. 2019.„Znaczenie wdrażanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w sektorze mleczarskim dla poprawy jakości produktów i konkurencyjności przedsiębiorstw na rynku". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 91-97. [15] Wołoska, Kamila. 2019.„Dobra Praktyka Produkcyjna oraz Dobra Praktyka Higieniczna w świetle obowiązujących przepisów prawa”. [w:] „Współczesne Problemy prawa rolnego i żywnościowego”. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-11-12 , nr katalogowy 129529
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
54.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH