Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4-5
Zbiór i przechowywanie chmielu - ważne etapy produkcji wpływające na jakość surowca
Hop Collection and Storage - Important Production Stages Affecting the Quality of the Raw Material
10.15199/64.2020.4-5.6
Marta Koziara
Ciupa
dr Urszula Skomra
nr katalogowy: 126510
10.15199/64.2020.4-5.6
Streszczenie
The article presents the results of research on the stability of hop bitter acids during long-term storage of hop cones under various temperature conditions. Attention was also paid to the effect of hop cones’ ripeness on bitter acids content as well as stability of these compounds during storage. In addition, the most important indicators of the aging rate of hop cones are presented.
Abstract
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących stabilności kwasów goryczkowych chmielu podczas długotrwałego przechowywania szyszek w zróżnicowanych warunkach temperatury. Zwrócono również uwagę na wpływ stopnia dojrzałości szyszek na zawartość kwasów goryczkowych, jak również na stabilność tych związków podczas przechowywania. Ponadto przedstawiono najważniejsze wskaźniki stopnia zestarzenia szyszek chmielu.
Słowa kluczowe
chmiel
kwasy goryczkowe
przechowywanie chmielu
Keywords
hop
bitter acids
hop storage
Bibliografia
[1] Almaguer C., Ch. Schönberger , M. Gastl , E.K. Arendt, T. Becker. 2014. Humulus lupulus – a story that begs to be told. A review. Journal of the Institute of Brewing, 120: 289-314. [2] Čerenak A., I.J. Košir. 2009. Storage stability of hybrids – important hop quality trait. Hmeljarski bilten/Hop Bulletin 16: 15- 21. [3] De Keukeleire J., G. Ooms, A. Heyerick, I. Roldan-Ruiz, E. Van Bockstaele, D. De Keukeleire. 2003. Formation and accumulation of a-acids, desmethylxanthohumol and xanthohumol during flowering of hops (Humulus lupulus L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 4436-4441. [4] Forster A. 2001. The quality chain from hops to hops product. Proceedings of the Technical Commission International Hop Growers Convention of the XLVIIIth International Hop Growers Congress. Canterbury, England, 6-10 sierpnia 2001. [5] Karabin M.,T Hudcova, L. Jelinek, P. Dostalek. 2016. Biologically active compounds from hops and prospects for their use. Comprehensive Revieves in Food Science and Food Safety, 15: 542-567. [6] Krofta K., A. Mikyška. 2014. Hop beta acids: properties, significance and utilization. Kvasny Prumysl, 60: 96-105. [7] Krofta K.,A. Mikyška, M. Jurkova, L. Mravcova, P. Vondračkova. 2017. Determination of bitter compounds in hops – effect of crop year and hops age. Kvasny Prumysl, 63: 241-247. [8] Krofta K., S. Vrabcova, A. Mikyška, M. Jurkova, T. Čajka, J. Hajšlova. 2013. Stability of hop beta acids and their decomposition products during natural ageing. Proceedings of III International Humulus Symposium, Acta Horticulturae 1010: 221-230. [9] Migdal J., T. Zaorski. (red.). 1996. Poradnik plantatora chmielu. Wyd. IUNG, Puławy. [10] Mikyška A., K. Krofta. 2012. Assessment of changes in hop resins and polyphenols during long-term storage. Journal of the Institute of Brewing, 118: 269-279. [11] Rybaček V.(red.). 1991. Hop Production. Developments in Crop Science 16. Elsevier, Amsterdam, Oxford, New York, Tokyo. [12] Schönberger C.,T. Kostelecky. 2011. 125th Anniversary Review: The Role of Hops in Brewing. Journal of the Institute of Brewing, 117(3): 259-267. [13] Srečec S., T. Rezić, B. Šantek, V. Marić. 2009. Hop pellets type 90: Influence of manufacture and storage on losses of a-acids. Acta Alimentaria, Vol. 38 (1), pp 141-147. [14] Van Cleemput M., K. Cattoor, K. De Bosscher, G. Haegeman, D. De Keukeleire, A. Heyerick. 2009. Hop (Humulus lupulus)-derived bitter acids as multipotent bioactive. [15] Virant M., D. Majer. 2003. Hop Storage index - indicator of a brewing quality. Proceedings of the Technical Commission International Hop Growers Convention of the 49th International Hop Growers Congress. Sofia, Bułgaria 4-8 Sierpnia 2003. [16] Zanoli P, M. Zavatti. 2008. Pharmacognostic and pharmacological profile of Humulus lupulus L. Journal Ethnopharmacology, 116: 383-396.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-4-5 , nr katalogowy 126510
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-4-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH