Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne w mrożonych produktach spożywczych
The Most Common Microbiological Hazards of Frozen Food Products
10.15199/65.2020.4.6
Aleksandra Antoszewska
Joanna Kowalska
Maja Ławrynowicz-Paciorek
Dorota Korsak Elżbieta Maćkiw
nr katalogowy: 126051
10.15199/65.2020.4.6
Streszczenie
Zamrażanie jest jedną ze skuteczniejszych metod utrwalania żywności. W produktach zamrożonych nie jest możliwe namnażanie się drobnoustrojów. Mrożenie może prowadzić do zmniejszenia liczby bakterii, ale nie do całkowitej redukcji ich liczebności. Należy zatem zaznaczyć, że stosowanie niskich temperatur nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu spożywczego. Obecność drobnoustrojów, przede wszystkim patogennych, w produktach mrożonych stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego, zwłaszcza gdy są one przeznaczone do bezpośredniego spożycia, bez konieczności obróbki cieplnej bądź innej obróbki skutecznie eliminującej ich występowanie
Abstract
Freezing is one of the most effective methods of preserving foods. Microorganisms cannot multiply in frozen products. Freezing can lead to a reduction in the number of bacteria, but not to a complete reduction in their numbers. However, it should be noted that the use of low temperatures cannot guarantee the full microbiological safety of the product. The presence of microorganisms, mainly pathogenic, in frozen products is a threat to public health, especially when they are intended for direct consumption, without the need for heat treatment or other treatment effectively eliminating their occurrence. TITLE:
Słowa kluczowe
żywność
produkty mrożone
zagrożenia mikrobiologiczne
patogeny
Keywords
food
frozen products
microbiological hazard
pathogens
Bibliografia
[1] Agoulon A. 2013. "Wpływ parametrów mrożenia na charakterystykę żywności". Chłodnictwo 8 : 12-14. [2] Bugała A. 2017. "Polski handel zagraniczny mrożonkami owocowymi i warzywnymi w 2016 r.". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3 : 8-10. [3] CDC https://www.cdc.gov/salmonella/newport-04-19/ [4] De Paola A., C.A. Kaysner, J. Bowers, D.W. Cook. 2000. "Environmental investigations of Vibrio parahaemolyticus in oystrs after outbreaks in Washington, Texas and New York (1997 and 1998)". Applied and Environmental Microbiology 66 : 4649-4654. [5] EFSA, ECDC. 2019. "The European Union One Health 2018 Zoonoses Report European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control (EFSA and ECDC)". EFSA Journal 17 (12) : 5926. [6] EFSA, ECDC. 2018. "Multi-country outbreak of Listeria monocytogenes serogroup IVb, multi-locus sequence type 6, infections linked to frozen corn and possibly to other frozen vegetables - first update". EFSA supporting publication 2018:EN-448.22pp. [7] Gliński Z., K. Kostro. 2012. "Listerioza współczesnym zagrożeniem". Życie Weterynaryjne 87 (7) : 577- -581. [8] Gospodarek E., P. Zalas-Więcek. 2009. "Norowirusy - taktyka rozprzestrzeniania się". Przegląd Epidemiologiczny 63 : 5-9. [9] Góral D., F. Kluza. 2006. "Physical changes of vegetables during freezing by conventional and impingement methods". Acta Agrophysica 7 (1) : 59-71. [10] Jurkiewicz A., W. Oleszczak-Momot. 2015. "Listeria monocytogenes jako problem zdrowia publicznego". Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 21 (1) : 29-32. [11] Kopeć T., M. Stroczyńska-Sikorska. 2011. "Salmonellozy jako wciąż aktualne zagrożenie środowiskowe dla ludzi i zwierząt". Environmental Medicine 14 (1) : 79-84. [12] Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2009. "Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów". W Mikrobiologia Techniczna, tom 1, Wyd. Politechniki Łódzkiej, 339-345. [13] Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2009. "Utrwalanie żywności". W Mikrobiologia Techniczna, tom 2, Wyd. Politechniki Łódzkiej, 339-345. [14] Majczyna D., D. Białasiewicz. 2001. "Przeżywalność drobnoustrojów w niskich temperaturach". Chłodnictwo 36 (5) : 45-48. [15] Marosevic D., A. Belting, K. Schönberger, A. Carl, J.J. Wenzel, R. Brey. 2019. "Hepatitis A Outbreak in the General Population due to a MSM-Associated HAV Genotype Linked to a Food Handler, November 2017- February 2018, Germany". Food and Environmental Virology 11 (2) : 149-156. [16] Norhana M.N., S.R. Poole, H.C. Deeth, G.A. Dykes. 2010. "Prevalence, persistence and control of Salmonella and Listeria in shrimp and shrimp products". Food Control 21 (4) : 343-361. [17] Pałacha Z., M. Makarewicz. 2011. "Aktywność wody wybranych grup produktów spożywczych". Postępy Techniki Przemysłu Spożywczego 2 : 24-29. [18] Piotrowska M., A. Nowak. 2005. "Drobnoustroje w produktach spożywczych mrożonych i przechowywanych w warunkach chłodniczych". Chłodnictwo 40 (12) : 50-52. [19] PROFEL https://profeleurope.eu/_library/_files/Final_Frozen_vegetables_statistics_2016_-_per_ country.pdf [20] RASFF portal: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event= Search Form [21] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. [Dz.U. L 139]. [22] Rzeżutka A., J. Kozyra, M. Chrobocińska, A. Kaupke, B. Mizak. 2007. "Norowirusy w środowisku i żywności - nowe zagrożenie". Medycyna Weterynaryjna 63 (4) : 379-383. [23] Silva J., D. Leite, M. Fernandes, C. Mena, P.A. Gibbs, P. Teixera. 2011. "Campylobacter spp. as a Foodborne Pathogen: A Review". Front in Microbiolology 2 : 200. [24] Su Y.-C., Ch. Liu. 2007. "Vibrio parahaemolyticus: a concern of seafood safety". Food Microbiology 24 : 549-558. [25] Szosland-Fałtyn A., J. Królasik, E. Polak. 2014. "Czynniki wpływające na bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności przechowywanej w warunkach chłodniczych". Chłodnictwo 49 (7) : 42-44. [26] Troncoso A., V. Rebagliati, R. Philippi, M. Rossi. 2009. "Prevention of foodborne listeriosis". Indian Journal of Pathology and Microbiology 52 (2) : 145. [27] Wilczyński K., M. Panasiewicz, K. Olesińska, K. Kałwa. 2018. "Wybrane zagadnienia dotyczące mrożenia owoców w aspekcie zmian jakościowych surowca". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 1 (25) : 26-31. [28] Żakowska Z. 2000. "Utrwalanie żywności. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym". Wyd. Politechniki Łódzkiej.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 126051 "Najczęściej występujące z..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH