Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1-2
Karnawałowe słodkie wypieki
Carnival Sweet Pastries
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 124864
Streszczenie
W karnawale popularne jest spożywanie słodkich wypieków. W Polsce, zgodnie z tradycją z okazji tłustego czwartku oraz kończących okres karnawału ostatków przygotowuje się rozmaite słodycze. Najczęściej smaży się wtedy pączki oraz faworki. Można sporządzać też racuchy, naleśniki, placki, rurki z kremem, itp. Zwyczaj objadania się słodkościami symbolizuje pożegnanie okresu Świąt i zabaw. W artykule scharakteryzowano różne rodzaje pączków, nie tylko tradycyjne polskie, ale też pączki amerykańskie, angielskie, wiedeńskie, berlińskie, holenderskie, włoskie, żydowskie i tureckie. Pączki różnią się sposobem produkcji, wyglądem oraz rodzajem nadzienia. Także rodzajów faworków jest dużo. Pączki i inne karnawałowe wypieki należą do produktów wysokokalorycznych, zawierających dużo tłuszczu i cukrów. Artykuł zwraca uwagę na możliwość zmiany składu recepturowego i sposobu produkcji pączków w celu nadania tym produktom prozdrowotnych cech. Również przypadające w tym roku w karnawale walentynki uświetniają rozmaite słodkości. Najbardziej znany jest red velvet cake, ale przygotowuje się w tym czasie wiele innych wyrobów cukierniczych czerwonej barwy oraz z motywami serca. Warto dodać, że 14 lutego został ogłoszony Światowym Dniem Słodyczy. Asortyment karnawałowych cukierniczych wypieków jest bardzo duży.
Abstract
In the carnival it is popular to eat pastries. In Poland, according to the tradition on Fat Thursday and the end of the carnival, a variety of sweets is prepared. Most often donuts and crullers are being fried this time. Crumpets, pancakes, pies, etc. can be also made. The habit of eating sweets symbolizes the farewell of the period of Christmas and carnival’s festival. The article characterizes different types of donuts, not only Polish traditional ones, but also American, English, Viennese, Berliner, Dutch, Italian, Jewish and Turkish. Donuts differ in the way of production, appearance and type of filling. There are also many types of crullers. Donuts and other carnival pastries belong to the high-calorie products containing a lot of fat and sugars. The article draws attention to the possibility of changing the composition of the recipe and methods of donuts production in order to give health features of these products. These year The Valentine's Day falls on also in the carnival and this day is enhanced by production a variety of sweets. The red velvet cake is best known, but many other red-colored confectionery and containing heart motifs are prepared at this time. It is worth adding that in 2016 the 14th of February Day was announced the World Sweets Day. The assortment of carnival confectionery is very large.
Słowa kluczowe
karnawał
słodkie wypieki
pączki
faworki
trendy prozdrowotne
walentynki
Światowy Dzień Słodyczy
Keywords
carnival
sweet pastries
donuts
crullers
health trends
Valentine's Day
World Sweets Day
Bibliografia
[1] Badi Francesca, Cagnoni Licia. 2018. "Słodkości. Ciasta i desery". Warszawa: Wydawnictwo Jedność. [2] Dudzik Wojciech. 2005. "Karnawały w kulturze". Warszawa: Wydawnictwo Sic!. [3] Gontarska Elżbieta. 2019. "Pączki i Faworki. Domowe Wypieki dla Każdego". Warszawa: Wydawnictwo Arti. [4] Kosewski Grzegorz, Izabela Bolesławska, Juliusz Przysławski. 2016. "Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 49 (3): 313-318. [5] Makała Halina. 2015. "Tradycje w kuchni polskiej jako atrakcja dla turystów". Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja." 1 (15): 17-27. [6] Melito Helen, Brian E. Farkas. 2013. "Physical properties of gluten‐free donuts". Journal of Food Quality 36 (1): 32-40. [7] Mrozowska Monika. 2015. "Słodkie i zdrowe czyli desery, które możesz jeść." Warszawa: Wydawnictwo Zwierciadło. [8] "Najlepsze przepisy na pączki i faworki". Praca zbiorowa. 2014. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński Media. [9] Shahidi Noghabi M., R. Niazmand, Z. Ghaeeni. 2017. "Effect of dry milk and Stenia sweetener contents on the amount of acrylamide and chemical properties of donuts products". Electronic Journal of Food Processing and Preservation 8 (1): 41-65. [10] Słodkości. Ciasta, ciastka i ciasteczka. Opracowanie zbiorowe. 2018. Warszawa: Wydawnictwo Buchmann. [11] Staron M. 2014. "Pączki nie tylko w karnawale". Polish Food 4, 6-7. [12] Szydłowska Aleksandra, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2016. "Projektowanie innowacyjnych wyrobów z ciasta drożdżowego bez dodatku cukru". Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka 273. [13] Szymanderska Hanna. 2003. "Polskie tradycje świąteczne". Warszawa: Wydawnictwo Świat Książki. [14] Vélez‐Ruiz Jorge F., Maria Elena Sosa‐Morales. 2003. "Evaluation of physical properties of dough of donuts during deep‐fat frying at different temperatures". International Journal of Food Properties 6 (2): 341-353.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124864 "Karnawałowe słodkie wypie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH