Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Soki owocowe jako źródło składników bioaktywnych
Fruit Juices as a Source of Bioactive Ingredients
10.15199/65.2019.12.6
Zuzanna Walczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 124146
10.15199/65.2019.12.6
Streszczenie
Celem artykułu było przeanalizowanie zasobności przykładowych soków owocowych w związki biologicznie aktywne, takie jak związki fenolowe i kwas askorbinowy. W artykule przedstawiono zagadnienie produkcji soków oraz ich podział na różne rodzaje, charakterystykę i występowanie związków biologicznie aktywnych, a także ich straty w wyniku procesów technologicznych. Przeanalizowano również trendy panujące na rynku soków owocowych. Na podstawie dostępnej literatury stwierdzono, iż soki, zwłaszcza bezpośrednie (NFC), są dobrym źródłem związków biologicznie aktywnych. Potwierdzono, że należy włączać je do diety w celu zwiększenia spożycia substancji prozdrowotnych. Soki mogą stanowić jedną z codziennych porcji owoców i warzyw.
Abstract
The aim of the article was to analyze the abundance of exemplary fruit juices in biologically active compounds, such as phenolic compounds and ascorbic acid. The article discusses issues such as the production of juices and their division into different types, characteristics and occurrence of biologically active compounds, as well as their losses as a result of technological processes. Trends on the fruit juice market were also analyzed. Based on the available literature, it was found that juices, especially NFC ones, are a good source of biologically active compounds. It has been confirmed that fruit juices should be included in the diet in order to increase the intake of pro-health substances. Juices can be one of the daily portions of fruit and vegetables.
Słowa kluczowe
soki owocowe
soki mieszane
NFC
związki bioaktywne
polifenole
Keywords
fruit juices
mixed juices
NFC
bioactive compounds
polyphenols
Bibliografia
[1] Cabrita L., T. Fossen, Ø.M. Andersen. 2000. "Colour and stability of the six common anthocyanidin 3-glucosides in aqueous solutions". Food Chemistry 68 : 101-107. [2] Castañeda-Ovando A., M.d.L. Pacheco-Hernández, M.E. Páez-Hernández, J.A. Rodríguez, C.A. Galán-Vidal. 2009. "Chemical studies of anthocyanins: A review". Food Chemistry 113 : 859-871. [3] Człapka-Matyasik M., M. Fejfer, A. Gramza-Michałowska, A. Kostrzewa-Tarnowska, J. Jeszka. 2011. "Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4) : 993. [4] Duda M., B. Sokołowska. 2017. "Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (8) : 44-48. [5] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. zmieniająca dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. [6] Frącek G. 2007. "Trend produktów PREMIUM w sokownictwie". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 51 (9) : 2. [7] Gasik A. 2014. "Soki i nektary". W Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego (red. Mitek M., Leszczyński K.). Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 48-66. [8] Grajek W. 2007. "Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w produktach spożywczych". W Przeciwutleniacze w żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 443-452. [9] Gheribi E. 2011. "Związki polifenolowe w owocach i warzywach". Medycyna Rodzinna 4 : 111-115. [10] Groele B. 2017. "Wymagania jakościowe soków". Przemysł Spożywczy 6 (71) : 29-31. [11] Guyot S., N. Marnet, P. Sanoner, J.F. Drilleau. 2003. "Variability of the polyphenolic compounds of cider apple (Malus domestica) fruits and juices". Journal of Agricultural and Food Chemistry 51 : 6240-6247. [12] Gwóźdź E., P. Gębczyński. 2015. "Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów". Postępy Fitoterapii 16 (4) : 268-271. [13] Hoffmann M., M. Żebrowska-Krasuska. 2012. "Prozdrowotne soki i napoje - nowe trendy". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 105-109. [14] Iqbal K., A. Khan, M.M.A. Khan Khattak. 2004. "Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health - A review". Pakistan Journal of Nutrition 3 (1) : 5-13. [15] Kalisz S., M. Mitek. 2007. "Wpływ dodatku nektaru z dzikiej róży na właściwości przeciwutleniające i zawartość składników bioaktywnych w mieszanych sokach różano-jabłkowych". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 5 (54) : 194-202. [16] Kalisz S., I. Ścibisz, M. Mitek. 2016. "Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3 : 296-301. [17] King A., G. Young. 1999. "Characteristics and occurrence of phenolic phytochemicals". Perspectives in Practice 2 (99) : 213-218. [18] Maćkowiak K., L. Torliński. 2007. "Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka". Nowiny Lekarskie 4 (76) : 349-356. [19] Malik A., M. Pytka, A. Latoch, Z. Targoński, W. Giza. 2015. "Wybrane związki bioaktywne w owocach południowych i otrzymanych z nich sokach". W Trendy w żywieniu człowieka (red. Karwowska M. i Gustaw W.), Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 187-200. [20] Markowski J., K. Kołodziejczyk, B. Król, W. Płocharski, K. Rutkowski. 2007. "Phenolics in apples and processed apple products". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 57 (4B) : 383-388. [21] Nosecka B. 2019. "Rynek owoców i warzyw, stan i perspektywy". Zakład Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB 54 : 7-27. [22] Oszmiański J., P. Rubiński. 2016. "Optymalizacja produkcji soków NFC z uwzględnieniem wartości odżywczych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (7-8) : 56-62. [23] Oszmiański J., A. Wojdyło. 2006. "Soki naturalnie mętne - dobry kierunek w przetwórstwie jabłek". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 50 (2) : 20-21. [24] Pawlak J. 2017. "Pozytywne efekty konsumenckie działań promocyjnych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- -Warzywny 61 (1) : 5. [25] Piątkowska E., A. Kopeć, T. Leszczyńska. 2011. "Antocyjany - charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technika. Jakość 4 (77) : 24-35. [26] Płocharski W., B. Groele, J. Markowski. 2013. "Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 57 (3) : 13-19. [27] Płocharski W., J. Markowski, B. Groele, K. Stoś, A. Kozioł-Kozakowska. 2017. "Soki, nektary, napoje - aspekty rynkowe i zdrowotne". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (4) : 6-9. [28] Przegalińska M.J. 2016. "Trendy na rynku soków NFC w Polsce i na świecie - jak kreować, jak wykorzystywać". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (7-8) : 54. [29] Santhakumar A.B., M. Battino, J.M. Alvarez-Suarez. 2018. "Dietary polyphenols: Structures, bioavailability and protective effects against atherosclerosis". Food and Chemical Toxicology 113 : 49-65. [30] Skrede G., R.E. Wrolstad, R.W. Durst. 2000. "Changes in Anthocyanins and Polyphenolics During Juice Processing of Highbush Blueberries (Vaccinium corymbosum L.)". Journal of Food Science 65 (2) : 357-364. [31] Szajdek A., J. Borowska. 2004. "Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41) : 5-28. [32] Tartanus M., B. Groele. 2005. "Przewodnik Dobrej Praktyki Produkcyjnej dla przemysłu spożywczego". Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Warszawa. [33] Trojanowicz P. 2017. "Soki NFC w natarciu". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (11-12) : 38-42. [34] Waszkiewicz-Robak B., E. Biller, M.W. Obiedziński. 2017. "Trendy na rynku napojów bezalkoholowych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (4) : 28-30. [35] Van Der Sluis A.A., M. Dekker, G. Skred, W.M.F. Jongen. 2002. "Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple juice. 1. Effect of existing production methods". Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 : 7211-7219.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124146 "Soki owocowe jako źródło ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH