Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 11
Zamienniki cukru. Czy luo han guo stanie się alternatywą dla stewii?
Sugar Substitutes. Will Luo Han Guo Become an Alternative to Stevia?
10.15199/65.2019.11.5
Katarzyna Świąder
Danuta Gajewska
Karolina Wegner
nr katalogowy: 123534
10.15199/65.2019.11.5
Streszczenie
Obecnie najpopularniejszą substancją intensywnie słodzącą naturalnego pochodzenia są glikozydy stewiolowe, pozyskiwane ze Stevia rebaudiana Bertoni (stewia). Alternatywą może się okazać mogrozyd V, otrzymywany ze Siraitia grosvenorii Swingle (luo han guo). W artykule dokonano charakterystyki obu słodzików, opisano i porównano ich właściwości, przedstawiając możliwości oraz ograniczenia w ich stosowaniu w produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej. Substancje słodzące wyizolowane z rośliny Siraitia grosvenorii mają dużą szansę stać się alternatywą dla syntetycznych substancji intensywnie słodzących. Mogą też okazać się konkurencyjne w stosunku do glikozydów stewiolowych, ze względu na czystą słodycz mogrozydu V oraz jego siłę słodzącą. Ekstrakty z owocu luo han guo są 250-560 razy słodsze od sacharozy, podczas gdy substancje słodzące wyizolowane z liści stewii – około 250 razy słodsze oraz charakteryzują się gorzkim posmakiem. Niestety, wciąż ograniczeniem w używaniu mogrozydów jest brak ich dopuszczenia do stosowania w produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej, pomimo uzyskania statusu GRAS w Stanach Zjednoczonych
Abstract
Currently, the most popular natural high-intensity sweeteners are steviol glycosides, obtained from Stevia rebaudiana Bertoni (Stevia). An alternative might be mogroside V, obtained from Siraitia grosvenorii Swingle (Luo Han Guo). The article characterizes both sweeteners, describes and compares their properties, presenting the possibilities and restrictions in their use in food products in the European Union. It has been shown that sweeteners isolated from the Siraitia grosvenorii plant have a good chance of becoming another alternative to synthetic high-intensity sweeteners. They may also prove competitive with steviol glycosides, due to the pure sweetness of mogroside V and its sweetenes intensity. Luo Han Guo fruit extracts are about 250-560 times sweeter than sucrose, while sweeteners isolated from stevia leaves, about 250 times sweeter and have a bitter aftertaste. Unfortunately, the still limited use of mogrosides is their lack of authorization for use in food products in the European Union, despite obtaining GRAS status in the United States.
Słowa kluczowe
naturalne substancje intensywnie słodzące
glikozydy stewiolowe
mogrozyd
stewia
luo han guo
Keywords
natural highintensity sweeteners
steviol glycosides
mogrozide
stevia
Luo Han Guo
Bibliografia
[1] Bugaj B., T. Leszczyńska, M. Pysz, A. Kopeć, J. Pacholarz, K. Pysz-Izdebska. 2013. "Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 : 27-38. [2] Carakostas M.C., L.L. Curry, A.C. Boileau, D.J. Brusick. 2008. "Overview: The history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages". Food and Chemical Toxicology 46 : S1-S10. [3] Dharmananda S. 2004. "Luo han guo: Sweet fruit used as sugar substitute and medicinal herb". Institute for Traditional Medicine. [4] EFSA. 2017. Scientific Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). [5] EFSA. 2018. EFSA evaluates the safety of steviol glycosides. Retrieved 3th November 2018, from https:// www.efsa.europa.eu/en/press/news/ans100414. [6] EC. 2018. Novel Food catalogue - Search "Siraitia grosvenorii". [7] FDA. 2018a. GRAS Notice No. 629 GRAS exemption claim for Luo Han Guo fruit extracts (SWEETMONK™) manufactured by HUNAN NUTRAMAX, INC.® (NUTRAMAX®). [8] FDA. 2018b. GRAS Notice No. 706: Determination of the generally recognized as safe (GRAS) status of Siraitia Grosvenori Swingle (Luo Han Guo) fruit extract as a food ingredient. [9] FDA. 2018c. Additional Information about high-intensity sweeteners permitted for use in food in the United States - Steviol glycosides. [10] Hossain M.F., M.T. Islam, M.A. Islam, S. Akhtar. 2017. "Cultivation and uses of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni): a review. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development 17 : 12746, 12751-12753. [11] IFST. 2018. Institute of Food Science & Technology: Stevia - a non-caloric sweetener of natural origin. [12] Jia Z., X. Yang. 2009. "A minor, sweet cucurbitane glycoside from Siraitia grosvenorii. Natural Product Communications 4 : 769-72. [13] Jin J.S., J.H. Lee. 2012. "Phytochemical and pharmacological aspects of Siraitia grosvenorii, luo han kuo". Oriental Pharmacy and Experimental Medicine 12 : 233-239. [14] Kinghorn A.D. 1987. "Biologically active compounds from plants with reputed medical and sweetening properties". Journal of Natural Products 50 : 1009-1024. [15] Kinghorn A.D. 2002. "Stevia: The Genus Stevia (Medicinal and Aromatic Plants - Industrial Profiles), New York/London: Taylor & Francis/CRC Press. [16] Kolanowski W. 2013. "Glikozydy stewiolowe - właściwości i zastosowanie w żywności. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2 : 140-150. [17] Kulczyński B., A. Gramza-Michałowska, M. Człapka-Matyasik. 2015. "Charakterystyka żywieniowa stewii - aktualny stan wiedzy". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 1 : 11-18. [18] Lemus-Mondaca R., A. Vega-Gálvez, L. Zura-Bravo, K. Ah-Hen. 2012. "Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects". Food Chemistry 132 : 1121-1132. [19] Li C., L.M. Lin, F. Sui, Z.M. Wang, H.R. Huo, L. Dai, T.L. Jiang. 2014. "Chemistry and pharmacology of Siraitia grosvenorii: A review". Chinese Journal of Natural Medicines 12 : 89-100. [20] Marone P.A., J.F. Borzelleca, D. Merkel, J.T. Heimbach, E. Kennepohl. 2008. "Twenty-eight-day dietary toxicity study of Luo Han fruit concentrate in Hsd:SD® rats". Food and Chemical Toxicology 46 : 910-919. [21] Pawa R.S., A.J. Krynitsky, J.I. Rader. 2013. "Sweeteners from plants-with emphasis on Stevia rebaudiana (Bertoni) and Siraitia grosvenorii (Swingle)". Analytical and Bioanalytical Chemistry 405 : 4397. [22] Prakash I., G.E. Dubois, J.F. Clos, K.L. Wilkens, L.E. Fosdick.2008. "Development of rebiana, a natural, non-caloric sweeteners". Food and Chemical Toxicology 46 : S75-S82. [23] Prakash I., A. Markosyan, C. Bunders. 2014. "Development of next generation stevia sweetener: rebaudioside M". Foods 3 : 162-175. [24] Sharma N., R. Mogra, B. Upadhyay. 2009. "Effect of Stevia Extract Intervention on Lipid Profile". Studies on Ethno-Medicine 3 : 137-140. [25] Świąder K., K. Wegner, A. Piotrowska, T. Fa-Jui, A. Sadowska. 2019. "Plants as a source of natural high- -intensity sweeteners: a review". Journal of Applied Botany and Food Quality 92 : 160-171. [26] Uher M., H. Wójtowicz. 2003. "Naturalne i syntetyczne niecukrowe substancje słodkie". Wiadomości Chemiczne 5-6 : 510-522. [27] Urban J.D., M.C. Carakostas, D.J. Brusick. 2013. "Steviol glycoside safety: Is the genotoxicity database sufficient?". Food and Chemical Toxicology 51 : 386-90. [28] USDA. 2018. Agricultural Research Service, National Plant Germplasm System, 2018. Germplasm Resources Information Network (GRIN-Taxonomy). National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. [29] Yadav A.K., S. Singh, D. Dhyani, P.S. Ahuja. 2011. "A review on the improvement of Stevia [Stevia rebaudiana (Bertoni)]". Canadian Journal of Plant Science 91 : 1-27.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123534 "Zamienniki cukru. Czy luo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH