Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8-9
Słody żytnie w ocenie technologicznej
Technological Evaluation of Rye Malts
10.15199/64.2019.8-9.1
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Alan Gasiński
nr katalogowy: 122465
10.15199/64.2019.8-9.1
Streszczenie
The impact of germination time of rye grains (Amber and Agat varieties) and kilning (drying) conditions of malts on the properties of malts congress worts obtained from these malts was analyzed in this study. Time of steeping and germination of rye grains was typical for pilsner malt. Grains were germinated for 5, 6, 7 and 8 days. Kilning, which lasted for 23 hours, was executed for malts of the pilsener type at temperature of 50°C (18 h), 65°C (3 h), 82°C (2 h) and for caramel type malts at 65°C (18 h), 80°C (3 h) and 100°C (2 h). Friability and extract content of rye malts, and flow time of worts were examined. Technological characteristics of malts were assessed based on the flow time, volume and extract content in congress worts. Characteristics of worts obtained from rye malts that were earlier gelatinized at 90°C (10 min.) and mashed with pilsener barley malt in proportion of 80% gelatinised rye malt to 20% barley malt were also assessed. Apparent final attenuation of the worts was determined and simplified mashing efficiency was calculated. It was found that use of rye malt of pilsener and caramel types, irrespectively of their malting time, in 100% in the grain bill results in over-normative flow time, low wort volume and low mashing efficiency. Gelatinization of rye malts of caramel type results in at least two-fold rise in mashing efficiency from 10,8% to 38,4%. The highest mashing efficiency of 56,2% was achieved after mashing 8-day germinated rye malts of pilsener type
Abstract
Celem pracy było określenie wpływu czasu kiełkowania ziarna żyta (5-8 dni; odmiana Agat i Amber) oraz warunków suszenia słodów na wybrane cechy słodów i brzeczek kongresowych. Proces moczenia i kiełkowania ziarna żyta był typowy dla słodów typu pilzneńskiego. Czas kiełkowania ziarna żyta wynosił 5, 6, 7 i 8 dni. Etap suszenia słodów, trwający łącznie 23 godz., realizowano dla słodów typu pilzneńskiego w temp.: 50˚C (18 h); 65˚C (3 h); 82˚C (2 h), a dla karmelowego w temp.: 65°C (18 h); 80˚C (3 h); 100°C (2 h). W słodach żytnich określono ich kruchość i ekstraktywność oraz czas scukrzania zacierów. Cechy technologiczne słodów oceniono na podstawie czasu spływu, objętości i zawartości ekstraktu w brzeczkach kongresowych. Określono także cechy brzeczek pozyskanych z słodów żytnich poddanych kleikowaniu w temp. 90°C (czas 10 min) i zacieraniu z jęczmiennym słodem typu pilzneńskiego w proporcji 80% skleikowanego słodu żytniego z 20% udziałem jęczmiennego słodu pilzneńskiego. Określono stopień ostatecznego odfermentowania brzeczek i obliczono uproszczoną wydajność warzelni. Stwierdzono, że stosowanie w zasypie wyłącznie słodów żytnich typu pilzneńskiego lub karmelowego, niezależnie od czasu ich słodowania, powoduje ponadnormatywny czas spływu oraz małą objętość brzeczki, a także zbyt małą wydajność warzelni. Kleikowanie słodów żytnich typu karmelowego powoduje co najmniej dwukrotne zwiększenie uproszczonej wydajności warzelni z wartości 10,8% do 38,4%. Największą wydajność warzelni (56,2%) osiągnięto przy zastosowaniu słodów żytnich typu pilzneńskiego, poddawanych kiełkowaniu przez 8 dni.
Słowa kluczowe
czas słodowania
słody żytnie karmelowe i pilzneńskie
brzeczka
wydajność zacierania
Keywords
malting time
caramel rye malt
pilsener rye malt
wort
mashing efficiency
Bibliografia
[1] Achremowicz Bohdan, Jarosław Korus. 2009. "Antyoksydanty w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka". Zdrowa Żywność - Zdrowy Styl Życia 85, 10-12. [2] Analytica - EBC. 1998. Verlag Hans Carl Getranke - Fachverlag, Nürnberg. [3] Błażewicz Józef. 2004. Właściwości brzeczek i koncentratów słodowych otrzymanych z użyciem skrobi ziemniaczanej, ziarna pszenżyta i jęczmienia jako zamienników słodu. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, 491, Rozprawy CCXVII, 1-94. [4] Błażewicz Józef, Joanna Kawa-Rygielska. 2018. "Zalety technologiczne nietypowo suszonych słodów specjalnych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 8-9, 14-15. [5] Hanczakowski Piotr. 2002. "Fenole - substancje antyodżywcze czy prozdrowotne". Biuletyn Informacyjny Instytutu Zootechniki Kraków 4, 33-39. [6] Jasińska Iwona, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz. 2006. "Ziarno żyta jako potencjalne źródło składników prozdrowotnych w diecie". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2(47), supl., 85-92. [7] Kunze Wolfgang. 1999. Technologia słodu i piwa. Piwochmiel sp. z o.o., Warszawa. [8] Praca pod red. Henryka Gąsiorowskiego. Żyto. Chemia i technologia. PWRiL, Poznań 1994. [9] Szwed Łukasz, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Józef Błażewicz. 2014. "Simplified mashing efficiency. Novel method for optimization of food industry wort production with the use of adjuncts". Polish Journal of Chemical Technology 16, 3 : 36-39. [10] Zieliński Henryk, Anna Michalska, Miryam Amigo-Benavent, Maria Dolores del Castillo, Mariusz Piskula. 2009. “Changes in protein quality and antioxidant properties of buckwheat seeds and groats induced by roasting". Journal of Agriculture and Food Chemistry 57, (77) : 4771-4776.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 122465 "Słody żytnie w ocenie tec..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-8-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH