Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Łańcuch chłodniczy w produkcji i przechowywaniu żywności
Cold Chain in The Production and Storage of Food
10.15199/65.2019.8.9
Joanna Markowska Elżbieta Polak
nr katalogowy: 121991
10.15199/65.2019.8.9
Streszczenie
Łańcuch chłodniczy wymaga przestrzegania reżimu temperaturowego w procesie produkcji, przechowywania i transportu żywności. Istotny jest właściwy dobór temperatury optymalnej dla poszczególnych grup produktów oraz ograniczenie jej wahań do minimum na wszystkich etapach łańcucha chłodniczego. W artykule zaprezentowano zagadnienia dotyczące szeroko rozumianego chłodnictwa w aspekcie procesów produkcyjnych i warunków przechowywania żywności. Przedstawiono wybrane zagadnienia związane z procesami i technologiami z uwzględnieniem zmian jakości produktów, wynikających z niezachowania stabilności temperatury oraz wpływu łańcucha chłodniczego na środowisko
Abstract
The cold chain requires compliance with a temperature regime in the production, storage and transport of food. It is important to choose the optimum temperature for each product group and limits its fluctuations to a minimum at all stages of the cold chain. The article presents issues concerning widely understood refrigeration in the aspect of production processes and conditions of food storage. Selected issues related to processes and technologies including changes in product quality, resulting from failure to maintain temperature stability and the impact of the cold chain on the environment are presented
Słowa kluczowe
łańcuch chłodniczy
produkcja
przechowywanie
żywność
środowisko
Keywords
cold chain
production
storage
foods
environment
Bibliografia
[1] Adamicki F., Z. Czerko. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka Poznań: PWRiL. [2] Adler-Nissena J., Z.G. Ørnholt. 2011. "Modelling and validation of robust partial thawing of frozen convenience foods during distribution in the cold chain". Procedia - Food Science 1: 1247-1255. [3] Aguila J.S., P. Hofman, T. Campbell, J.R. Marques, L.S.H. Aguila, R.A. Kluge. 2009. "Pré-resfriamento em água de lichia ‘B3’ mantida em armazenamento refrigerado". Ciência Rural, 39: 2373-2379. [4] Baladhiya C., J. Doshi. 2016. "Precooling techniques and applications for fruits and vegetables". International Journal of Processing and Post Harvest Technology 7, 1: 141-150. [5] Bantle M., I.C. Claussen, I. Tolstorebrov. 2016. Report Superchilling of organic food Part 1: Concept, State-of-the-Art and Potential for small scale implementation SINTEF Energi AS 2016.08.01. [6] Barłowska J., M. Florek, Z. Litwińczuk. 2016. "Produkcja żywności - ilość czy jakość? Cz. II.". Przemysł Spożywczy 3:26-29. [7] Becker B.R., B.A. Fricke. 2002. "Hydrocooling time estimation methods". International Communications in Heat and Mass Transfer 29:165-174. [8] Brackmann A., R.O. Anese, R.F.H. Giehl, A. Weber, A.C. Eisermann, I. Sestari. 2011. "Pré-resfriamento para conservação pós-colheita de melões Cantaloupe ‘Hy Mark’". Bragantia, Campinas, 70:672-676. [9] Brosnan T, Da-WenSun. 2001. "Precooling techniques and applications for horticultural products - a review Techniques de préréfrigération et applications pour les produits horticoles passées en revue". International Journal of Refrigeration 24, 2:154-170. [10] Chłodzenie próżniowe warzyw i ziół, www.webercooling.com [11] Chorowski M., G. Konopka. 2003. "Kriogenika w przemyśle spożywczym" Chłodnictwo i Klimatyzacja 1/2: 16-18. [12] Duun A.S. 2008. "Superchilling of muscle food storage stability and quality aspects of salmon (Salmo salar), cod (Gadus morhua) and pork" http://ntnu.diva-portal.org/smash/get/diva2:124388/FULLTEXT01. pdf. [13] Gaziński B. 2013. "Przechowalnictwo żywności (praca zbiorowa)". Wydanie 2. Poznań: Systherm. [14] Grabowska B. 2014. "Łańcuch chłodniczy w przetwórstwie mrożonej żywności". Chłodnictwo i Klimatyzacja 10: 77-81. [15] Grolee, J., J. Delaunay. 1993. Cold Store Guide. 3rd IIR edition, International Institute of Refrigeration (IIR), Paris. [16] Gruda Z., J. Postolski. 1999. "Zamrażanie żywności". Wyd. 3. WNT, Warszawa. [17] Guinot-Thomas, P., M. Al Ammoury, and F. Laurent. 1995. "Effects of storage conditions on the composition of raw milk". International Dairy Journal 5:211-223. [18] https://semcoice.com/cooling/why-hydrocooling-wont-work-as-standalone-produce-cooling- -method/] [19] IIR-UN Environment Cold Chain Technology Brief Refrigeration in Food Production and Processing http:// www.iifiir.org/userfiles/file/webfiles/in-depth_files/Brief_RefrigerationFoodProductionProcessingBD. [20] James C., P. Hanser, S.J. James. 2011. "Super-cooling phenomena in fruits, vegetables and seafoods" www.researchgate.net/publication/265178903_Super-cooling_phenomena_in_fruits_vegetables_ and_seafoods [21] Kondratowicz J. 2006. "Badania nad zastosowaniem mrożenia kriogeniczno-owiewowego do utrwalania wybranych gatunków owoców i warzyw". Chłodnictwo 4: 44-45. [22] Kozioł J. 2007. "Wpływ zawartości wody w zamrażanych produktach mięsnych na ususzkę". XXXIX Dn. Chłodnictwa, Poznań 2007 [23] Kryża K., G. Szczepanik, P. Błaszkiewicz. 2011. "Technologiczny aspekt zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym". Problemy Jakości 5:37-42. [24] Leteinturier J. 1999. "Preservation of fruit, vegetable and plant-derived products using refrigeration". http://postharvest.ucdavis.edu [25] Markowska J., E. Polak, I. Kasprzyk. 2013. "Komory chłodnicze w przechowywaniu żywności" Przemysł Spożywczy 9:16-19. [26] McDonald K., D.W. Sun. 2000. "Vacuum cooling technology for the food processing industry: a review". Journal of Food Engineering 45:55-65. [27] Pawlonka G., Ł. Betliński. 2005. "Mrożenie i schładzanie ciekłymi gazami wczoraj i dziś". Przemysł Spożywczy 10: 32-34. [28] Pelletier W., J.K. Brecht, C. Nunes, J-P. Emond. 2011. "Quality of Strawberries Shipped by Truck from California to Florida as Influenced by Postharvest Temperature Management Practices", HortTechnology, 21(4), 482-493. [29] Reina L.D., H.P. Fleming, E.G. Humphries. 1995. "Microbiological control of cucumber hydrocooling water with chlorine dioxide". Journal of Food Protection 58:541-546. [30] Rong A., R. Akkerman, M. Grunow. 2011. “An optimization approach for managing fresh food quality throughout the supply chain". International Journal of Production Economics 131: 421-429. [31] Wróbel-Jędrzejewska, M., U. Stęplewska. 2017. "Bezpieczeństwo instalacji chłodniczych amoniakalnych. Przepisy i wymagania dotyczące detekcji amoniaku". Chłodnictwo i Klimatyzacja 5: 72-77. [32] www.mecalux.pl [33] www.coolingindia.in/refrigeration-in-food-processing-cold-chain/ [34] Zwalczanie marnotrawienia żywności - szansa dla UE na poprawę efektywności gospodarowania zasobami w łańcuchu dostaw żywności 2016 //www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR16_34/SR_FO
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121991 "Łańcuch chłodniczy w prod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH