Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 7
Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki hydrofilowe
The Influence of High Pressure on The Bioavailability of Fruit and Vegetable Antioxidants – Hydrophilic Compounds
10.15199/65.2019.7.4
Urszula Trych
Sylwia Skąpska
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 121438
10.15199/65.2019.7.4
Streszczenie
Badanie bioprzyswajalności składników aktywnych jest bardzo istotne dla prawidłowej oceny jakości procesu żywienia oraz projektowania produktów o wysokich walorach odżywczych. Jednym z wielu czynników mających wpływ na zmiany w biodostępności jest obróbka technologiczna surowca, w tym techniki wykorzystujące wysokie ciśnienie. Składniki pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwutleniających o charakterze hydrofilowym to między innymi witamina C, kwas foliowy i związki z grupy polifenoli. Wysokie ciśnienie hydrostatyczne może powodować uszkodzenia tkanek roślinnych, a w konsekwencji zwiększać ekstraktywność związków z matrycy oraz ich kontakt z enzymami hydrolizującymi. Z kolei spadek bioprzyswajalności może wynikać ze wzrostu lepkości pod wpływem ciśnienia oraz uwalniania enzymów oksydoredukcyjnych obecnych w tkance roślinnej. Publikacje dotyczące wpływu technik wysokociśnieniowych na biodostępność antyoksydantów hydrofilowych są nieliczne i nie zawsze jednoznaczne
Abstract
The study of bioavailability and bioaccessibility of active ingredients is very important for the proper assessment of the quality of the nutrition and design of products with high nutritional value. One of the many factors influencing the changes in bioaccessibility is the technological processing of the raw material, including high pressure techniques. Hydrophilic ingredients of plant origin with antioxidant properties include, among others, vitamin C, folic acid and polyphenol compounds. High hydrostatic pressure may cause damage of plant tissues, and as a consequence, increase the extraction of compounds from the matrix and their contact with hydrolysing enzymes. On the other hand, the decrease in bioavailability may result from the increase in viscosity under pressure and release of oxidoreductive enzymes present in the plant tissue. Publications about the impact of high-pressure techniques on the bioavailability of hydrophilic antioxidants are few and not always unequivocal
Słowa kluczowe
bioprzyswajalność
biodostępność
antyoksydanty hydrofilowe
wysokie ciśnienia
Keywords
bioavailability
bioaccessibility
hydrophilic antioxidants
high pressures
Bibliografia
[1] Alegría A., G. Garcia-Llatas, A. Cilla. 2015. "Static digestion models: General introduction". W The Impact of Food Bioactives on Health: In Vitro and Ex Vivo Models 3-13. New York: Springer. [2] Barba F.J., L.R.B. Mariutti, N. Bragagnolo, A.Z. Mercadante, G.V. Barbosa-Cánovas, V. Orlien. 2017. "Bioaccessibility of bioactive compounds from fruits and vegetables after thermal and nonthermal processing". Trends in Food Science and Technology 67 : 195-206. [3] Cieślik E., A. Kościej. 2012. "Kwas foliowy - występowanie i znaczenie". Problemy Higieny i Epidemiologii 93 (1) : 1-7. [4] Cilla A., A. Alegría, B. de Ancos, C. Sánchez-Moreno, M.P. Cano, L. Plaza, G. Clemente, M.J. Lagarda, R. Barberá. 2012. "Bioaccessibility of tocopherols, carotenoids, and ascorbic acid from milk- and soy- -based fruit beverages: influence of food matrix and processing". Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 (29) : 7282-7290. [5] Cilla A., L. Bosch, R. Barberá, A. Alegría. 2018. "Effect of processing on the bioaccessibility of bioactive compounds - a review focusing on carotenoids, minerals, ascorbic acid, tocopherols and polyphenols". Journal of Food Composition and Analysis 68 : 3-15. [6] Fernández-García E., I. Carvajal-Lérida, A. Pérez-Gálvez. 2009. "In vitro bioaccessibility assessment as a prediction tool of nutritional efficiency". Nutrition Research 29 (11) : 751-760. [7] Fernández-Jalao I., C. Sánchez-Moreno, B. de Ancos. 2017. "Influence of food matrix and high-pressure processing on onion flavonols and antioxidant activity during gastrointestinal digestion". Journal of Food Engineering 213 : 60-68. [8] Grajek W., A. Olejnik, K. Staniaszek. 2006. "Kultury komórkowe nabłonka jelitowego jako model do badania transportu transnabłonkowego". Biotechnologia 2 (73) : 148-65. [9] He Z., Y. Tao, M. Zeng, S. Zhang, G. Tao, F. Qin, J. Chen. 2016. "High pressure homogenization processing, thermal treatment and milk matrix affect in vitro bioaccessibility of phenolics in apple, grape and orange juice to different extents". Food Chemistry 200 : 107-116. [10] Herranz B., I. Fernández-Jalao, M. Dolores Álvarez, A. Quiles, C. Sánchez-Moreno, I. Hernando, B. de Ancos. 2019. "Phenolic compounds, microstructure and viscosity of onion and apple products subjected to in vitro gastrointestinal digestion". Innovative Food Science and Emerging Technologies 51 : 114-125. [11] Janda K., M. Kasprzak, J. Wolska. 2015. "Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie". Pomeranian Journal of Life Sciences 61 (4) : 419-25. [12] Koszowska A., A. Dittfeld, A. Puzo, J. Nowak. 2013. "Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych". Postępy Fitoterapii 4 : 263-66. [13] Marszałek K., J. Szczepańska, S. Starzonek, Ł. Woźniak, U. Trych, S. Skąpska, S. Rzoska, J.A. Saraiva, J.M. Lorenzo, F.J. Barba. 2019. "Enzyme inactivation and evaluation of physicochemical properties, sugar and phenolic profile changes in cloudy apple juices after high pressure processing, and subsequent refrigerated storage". Journal of Food Process Engineering e13034. [14] Marszałek K., Ł. Woźniak, B. Kruszewski, S. Skąpska. 2017. "The effect of high pressure techniques on the stability of anthocyanins in fruit and vegetables". International Journal of Molecular Sciences 18 (2) : 277. [15] Marszałek K., P. Doesburg, S. Starzonek, J. Szczepańska, Ł. Woźniak, J.M. Lorenzo, S. Skąpska, S. Rzoska, F.J. Barba. 2019. "Comparative effect of supercritical carbon dioxide and high pressure processing on structural changes and activity loss of oxidoreductive enzymes". Journal of CO2 Utilization 29 : 46-56. [16] Marszałek K., M. Mitek, S. Skąpska. 2015. "The effect of thermal pasteurization and high pressure processing at cold and mild temperatures on the chemical composition, microbial and enzyme activity in strawberry purée". Innovative Food Science and Emerging Technologies 27 : 48-56. [17] Marszałek K., S. Skąpska, Ł. Woźniak, B. Sokołowska. 2015. "Application of supercritical carbon dioxide for the preservation of strawberry juice: microbial and physicochemical quality, enzymatic activity and the degradation kinetics of anthocyanins during storage". Innovative Food Science and Emerging Technologies 32 : 101-109. [18] Marszałek K., Ł. Woźniak, F.J. Barba, S. Skąpska, J.M. Lorenzo, A. Zambon, S. Spilimbergo. 2018. "Enzymatic, physicochemical, nutritional and phytochemical profile changes of apple (golden delicious l.) juice under supercritical carbon dioxide and long-term cold storage". Food Chemistry 268 : 279-286. [19] Matté C., V. Mackedanz, F.M. Stefanello, E.B.S. Scherer, A.C. Andreazza, C. Zanotto, A.M. Moro, S.C. Garcia, C.A. Gonçalves, B. Erdtmann, M. Salvador, A.T.S.Wyse. 2009. "Chronic hyperhomocysteinemia alters antioxidant defenses and increases DNA damage in brain and blood of rats: protective effect of folic acid". Neurochemistry International 54 (1) : 7-13. [20] Melse-Boonstra A., P. Verhoef, E.J.M. Konings, M. Van Dusseldorp, A. Matser, P.C. H. Hollman, S. Meyboom, F.J. Kok, C.E. West. 2002. "Influence of processing on total, monoglutamate and polyglutamate folate contents of leeks, cauliflower, and green beans". Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (12) : 3473-3478. [21] Neumann M., K. Goderska, K. Grajek, W. Grajek. 2006. "Modele przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych". Żywnność Nauka Technologia Jakość 1 (46) : 30-45. [22] Rodríguez-Roque M.J., B. de Ancos, C. Sánchez-Moreno, M.P. Cano, P. Elez-Martínez, O. Martín-Belloso. 2015. "Impact of food matrix and processing on the in vitro bioaccessibility of vitamin C, phenolic compounds, and hydrophilic antioxidant activity from fruit juice-based beverages". Journal of Functional Foods 14 : 33-43 [23] Sánchez-Moreno C., M.P. Cano, B. de Ancos, L. Plaza, B. Olmedilla, F. Granado, A. Martín. 2004. "Consumption of high-pressurized vegetable soup increases plasma vitamin C and decreases oxidative stress and inflammatory biomarkers in healthy humans". Journal of Nutrition 134 (11) : 3021-3025. [24] Sánchez-Moreno C., M.P. Cano, B. de Ancos, L. Plaza, B. Olmedilla, F. Granado, A. Martín. 2003. "High- -pressurized orange juice consumption affects plasma vitamin C, antioxidative status and inflammatory markers in healthy humans". The Journal of Nutrition 133 (7) : 2204-9. [25] Santhakumar A.B., M. Battino, J. M. Alvarez-Suarez. 2018. "Dietary polyphenols: structures, bioavailability and protective effects against atherosclerosis". Food and Chemical Toxicology 113 : 49-65. [26] Trych U., S. Skąpska. M. Buniowska, P. Kaczka, K. Marszałek. 2019. "Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki lipofilowe". Przemysł Spożywczy 1 (2) : 16-21. [27] Wang C., K.M. Riedl, J. Somerville, V. M. Balasubramaniam, S.J. Schwartz. 2011. "Influence of high- -pressure processing on the profile of polyglutamyl 5-methyltetrahydrofolate in selected vegetables". Journal of Agricultural and Food Chemistry 59 (16) : 8709-8717.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121438 "Wpływ wysokich ciśnień na..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH