Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 7-8
Właściwości błonnika pokarmowego
nr katalogowy: 121416
Streszczenie
Błonnik pokarmowy pełni istotne funkcje fizjologiczne i metaboliczne w organizmie człowieka, znajdując zastosowanie w profilaktyce wielu chorób dietozależnych. W pracy przedstawiono źródła, właściwości i jego rolę w żywieniu ludzi. Omówiono ponadto właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego i wykorzystanie preparatów błonnikowych w technologii żywności, w tym ich zastosowanie do przygotowania potraw.
Abstract
Dietary fiber has important physiological and metabolic functions in the human body, as well as usage in the prevention of many diet-related diseases. The paper presents sources, properties and its role in human nutrition. Moreover, the functional properties of dietary fiber and the use of cellulose preparations in food technology were also discussed, including its usefulness for preparing dishes.
Słowa kluczowe
błonnik pokarmowy
właściwości żywieniowe i technologiczne
preparaty wysokobłonnikowe.
Keywords
dietary fiber
nutritional and technological properties
fiber-rich preparations.
Bibliografia
[1] Anioła J., E. Piotrowska, K. Walczak, D. Górecka. 2008. "Zastosowanie mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w wyrobach ciastkarskich". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (59), s. 103-110. [3] Baca E., A. Kapka, M. Karaś, D. Zielińska. 2011. "Wpływ dodatku błonnika jabłkowego do mąki pszennej na właściwości funkcjonalne ciasta i jakość pieczywa". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4), s. 868-871. [3] Cegiełka A. 2012. "Zastosowanie olejów roślinnych i preparatów błonnikowych do produkcji burgerów z mięsa kurcząt". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (82), s. 88-100. [4] Ceglińska A., G. Cacak-Pietrzak, D. Dojczew, T. Haber, M. Szulik. 2007. "Wpływ dodatku form błonnika na jakość wybranych wyrobów ciastkarskich". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (51), s. 80-90. [5] Czarniecka-Skubina E., J. Hamułka (red.) 2016. "Dobra praktyka żywieniowa gimnazjalistów", Warszawa: Wyd. SGGW. [6] Dolata W., E. Piotrowska, H. Makała, M. Krzywdzińska-Bartkowiak, M. Olkiewicz 2002. "Wpływ częściowego zastąpienia tłuszczu błonnikiem ziemniaczanym na kształtowanie jakości farszów i drobno rozdrobnionych produktów mięsnych".Technologia Alimentaria. ACTA Scientiarum Polonorum 1 (2), s. 5-12. [7] Elleuch M., D. Bedigian, O. Roiseux, S. Besbes, C. Blecker, H. Attia. 2011. "Dietary Fibre and fibre-rich by-products of food processing characterisation, technological functionality and commercial applications: a review". Food Chemistry 124, s. 411-421. [8] Gibiński M., D. Gumul, J. Korus. 2005. "Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (45), s. 49-60. [9] Górecka D. 2009. "Błonnik pokarmowy - korzyści zdrowotne i technologiczne". Przemysł Spożywczy 9, 63, s. 16-20. [10] Górecka D., P. Janus, P. Borysiak-Marzec, K. Dziedzic. 2011. "Analiza spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu w oparciu o dane GUS". Problemy Higieny i Epidemiologii 92, 4, s. 705-708. [11] Górecka D., J. Anioła. 2014. "Charakterystyka składników bioaktywnych. Błonnik pokarmowy". [w:] "Żywność prozdrowotna - składniki i technologia", (Czapski J., Górecka D - red). Poznań, s. 100-113. [12] Hać-Szymańczuk E. 2016. "Wykorzystanie preparatów błonnikowych w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 10 (60) s. 34-36. [13] Jarosz M. (red.). 2012. "Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja", Warszawa: Wyd. IŻŻ. [14] Jurga R. 2010. "Błonnik pokarmowy - wzbogacanie produktów zbożowych". Przegląd Zbożowo-Młynarski, 9, 54, s. 26-29. [15] Komolka P., D. Górecka. 2012. "Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (81), s. 68-76. [16] Michałowska D., E. Baca, A. Salamon. 2011. "Wartość odżywcza pieczywa wzbogacanego w błonnik pokarmowy z łuski owsianej". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4), s. 864-867. [17] Mielcarz M. 2004. "Żywieniowe i technologiczne aspekty zastosowania błonnika pokarmowego do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich". Przegląd Piekarski i Cukierniczy 8, s. 7-9. [18] Wojciechowicz A. 2011. "Żywieniowe i technologiczne aspekty zastosowania skrobi opornej i błonnika pokarmowego w produkcji pieczywa". Praca doktorska. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. [19] Nowak K., B. Żmudzińska-Żurek. 2008. "Błonnik - niezbędne włókno roślinne". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7-8, s. 16-19. [20] http://www.mltech.pl/, data dostępu: 21.05.2019. [21] http://www.agfeeding.eu/produkty-bio/index,4,3,,bio-blonniki-i- -bio-proszki-owocowe-i-warzywne.html, data dostępu: 21.05.2019.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121416 "Właściwości błonnika poka..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH