Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Wybrane zastosowania ozonu w przemyśle spożywczym
Selected Applications of Ozone in The Food Industry
10.15199/65.2019.4.6
Maciej Balawejder
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 119836
10.15199/65.2019.4.6
Streszczenie
Ozon jest alotropową odmianą tlenu o wysokiej reaktywności. Podstawowa metoda otrzymywania ozonu polega na zastosowaniu wyładowań elektrycznych (zwłaszcza cichych, koronowych i powierzchniowych), których energia powoduje jego powstawanie w strumieniu powietrza lub tlenu. Ozon w przemyśle stosowany jest formie gazowej lub jako roztwór wodny. Ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu jako środek odkażający oraz dezodorujący. Dzięki zdolności do rozkładu substancji organicznych znalazł również zastosowanie w przemyśle spożywczym, szczególnie do usuwania pozostałości pestycydów i wydłużania trwałości przechowalniczej surowców pochodzenia roślinnego. Dzięki ozonowaniu można także modyfikować wybrane parametry surowców przemysłu spożywczego, takie jak potencjał antyoksydacyjny, zawartość polifenoli czy aktywność enzymatyczna. Największą zaletą stosowania ozonu jest to, że nie powoduje dodatkowego zanieczyszczania, ponieważ w kontakcie z materiałami stałymi rozkłada się do tlenu cząsteczkowego.
Abstract
Ozone is a high reactive triatomic form of oxygen. The basic method of ozone generation base on the electric discharges (especially silent, corona and surface), which energy causes the formation of triatomic molecules in the air or oxygen stream. The ozone can be use in the industry as a gaseous form or as a solution. Ozone due to its properties, it could be used as a disinfectant or deodorizer in many industries. Ozone is able to degrade organic substances, and can be applied in the food industry, especially for removing pesticide residues and extending shelf life of raw materials of plant origin. Thanks to ozonization, the selected parameters of food industry raw materials, such as antioxidant potential, polyphenol content or enzymatic activity can also be modified. The biggest advantage of using ozone is that it does not cause additional fouling, because in contact with solid materials it decomposes into molecular oxygen.
Słowa kluczowe
ozon
przydatność do spożycia
pozostałości pestycydów
aktywność enzymatyczna
Keywords
ozone
shelf life
pesticide residue
enzymatic activity
Bibliografia
[1] Antos P, A. Kurdziel, S Sadło, M. Balawejder. 2013. "Preliminary study on the use of ozonation for the degradation of dithiocarbamate residues in the fruit drying process: mancozeb residue in blackcurrant is the example used". Journal of Plant Protection Research 53 (1): 48-52. [2] Antos P., B. Piechowicz, J. Gorzelany, N. Matłok, D. Migut, R. Józefczyk, M. Balawejder. 2018. "Effect of ozone on fruit quality and fungicide residue degradation in apples during cold storage". Ozone-Science & Engineering 40 (6) : 482-486 [3] Alias A. K., G. Paliyath, B. Rajeev. 2012. "Progress in food preservation". Wiley-Blackwell. [4] Balawejder M., J. Gorzelany, N. Matłok, R. Józefczyk. 2018. "Sposób przygotowywania ogórków do procesu kiszenia". Patent 230243. [5] Balawejder M., R. Józefczyk, P. Antos, M. Bilek, B. Chwaszcz, P. Kosowski. 2018. "Sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej". Patent 227705. [6] Balawejder M., B. Chwaszcz, P. Antos, R. Józefczyk. 2017. "Sposób przedłużania trwałości malin w warunkach nie chłodniczych oraz urządzenie do stosowania tego sposobu". Patent 227113. [7] Balawejder M., B. Chwaszcz, P. Antos, R. Józefczyk, M. Przepióra 2018. "Sposób sanitaryzacji oraz obniżania pozostałości pestycydów w materiale roślinnym w procesie suszenia oraz urządzenie do realizacji tego sposobu". Patent 229817. [8] Balawejder M., E. Szpyrka, P. Antos, R. Józefczyk, B. Piechowicz, S. Sadło. 2014. "Method for reduction of pesticide residue levels in raspberry and blackcurrant based on utilization of ozone". Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych/Environmental Protection and Natural Resources 25, 4 (62) : 1-5. [9] Beltran F. J., 2004. "Ozone reaction kinetics for water and wastewater systems". CRC Press. [10] Białoszewski D., E. Bocian, S. Tyski. 2012. "Ozonoterapia oraz zastosowanie ozonu w dezynfekcji". Postępy Mikrobiologii, 51 (3) : 177-184. [11] Cullen P. J., C.O’Donnell., R.G. Rice, B. Tiwari, 2012. "Ozone in Food Processing". Wiley-Blackwell. [12] Dziugan P., K. Krosowiak, K. Śmigielski, 2007. "Możliwości zastosowania ozonu w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 11: 26-29. [13] Dymaczewski Z., J. Jeż-Walkowiak, M. Michałkiewicz, M. Sozański, 2011."Dezynfekcja ścieków". Inżynieria ekologiczna 24 : 38-51. [14] Gorzelany, J., D. Migut, N. Matłok-., P. Antos, P. Kuźniar, M. Balawejder. 2017. "Impact of Pre-Ozonation on Mechanical Properties of Selected Genotypes of Cucumber Fruits During the Souring Process". Ozone Science & Engineering 3 : 188-195. [15] Sadło S., E. Szpyrka, B. Piechowicz, P. Antos, R. Józefczyk, M. Balawejder. 2017. "Reduction of captan, boscalid and pyraclostrobin residues on apples using water only, gaseous ozone and ozone aqueous solution". Ozone: Science & Engineering 39 (2) : 97-103. [16] Migut D., J. Gorzelany, P. Antos, M. Balawejder. 2018. "Postharvest Ozone Treatment of Cucumber as a Method for Prolonging the Suitability of the Fruit for Processing". Ozone-Science & Engineering. In Press. [17] Muszański R. 2012. "Ozon w przetwórstwie mięsnym". Gospodarka Mięsna 9 : 48-49. [18] Piechowiak T., P. Antos, P. Kosowski, K. Skrobacz, R. Józefczyk, M. Balawejder. 2019. "Impact of ozonation process on the microbiological and antioxidant status of raspberries (Rubus ideaeus L.) during storage at room temperature". Agricultural and Food Science 28 : 35-44. [19] Piechowiak T., P. Anto., R. Józefczyk., P. Kosowski, K. Skrobacz, M. Balawejder. 2018. "Impact of ozonation process on the microbiological contamination and antioxidant capacity of highbush blueberry (Vaccinum corymbosum L.) fruit during cold storage". Ozone Science & Engineering, In Press. [20] Piechowiak T., R. Józefczyk, M. Balawejder. 2018. "Impact of ozonation process of wheat flour on the activity of selected enzymes". Journal of Cereal Science 84: 30-37.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119836 "Wybrane zastosowania ozon..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH