Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Higieniczne ABC
Hygienic ABC
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 119627
Streszczenie
Zapewnienie bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności na wszystkich etapach jej produkcji wymaga m.in. utrzymania właściwej czystości i higieny w lokalach gastronomicznych. W artykule scharakteryzowano też środki chemiczne do odkamieniania urządzeń, środki do usuwania przypaleń, środki do czyszczenia stali nierdzewnej, płyny do mycia pomieszczeń i ich części składowych (posadzki, ściany, sufity, okna) oraz mydła w płynie. Stosowanie profesjonalnych środków chemicznych jest ułatwieniem w utrzymaniu standardów czystości i higieny w lokalach gastronomicznych. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze z tych środków. Omówiono płyny do mycia, płukania naczyń, nakryć i sztućców, płyny do dezynfekcji, płyny do mycia blatów, stołów innych powierzchni roboczych oraz płyny do czyszczenia sprzętu AGD (takiego jak lodówki, mikrofalówki, miksery, maszyny tnące). Scharakteryzowano też środki chemiczne do odkamieniania urządzeń, środki do usuwania przypaleń, środki do czyszczenia stali nierdzewnej, płyn do mycia pomieszczeń i ich części składowych (posadzki, ściany, sufity, okna) oraz mydła w płynie. Właściwie przeprowadzony proces mycia, płukania, dezynfekcji i czyszczenia w lokalach gastronomicznych decyduje o jakości zdrowotnej żywności sporządzanej w lokalach gastronomicznych.
Abstract
Abstract: To ensure the safety and quality of food health at all stages of production requires e.g. maintaining proper cleanliness and hygiene in gastronomy. The use of professional chemicals facilitates maintaining clean and hygienic standards in restaurants and other gastronomy points. In the article are described the most popular of these chemicals. In the article are also discussed the liquids for washing, rinsing dishes, tableware, cutlery, disinfection fluids, fluids for cleaning countertops, tables and other surfaces with the cleaning fluid for household appliances (refrigerators, microwave ovens, mixers, cutting machine). The article characterized the chemicals to descaling equipment, means for removing burns, stainless steel cleaners, chemicals for washing rooms and their components (floors, walls, ceilings, windows) and liquid soaps. Properly carried out the process of washing, rinsing, disinfecting and cleaning determines the health quality of the food drawn up in gastronomy.
Słowa kluczowe
gastronomia
czystość i higiena
środki chemiczne
mycie
płukanie
dezynfekcja
odkamienianie
usuwanie przypaleń
czyszczenie
Keywords
gastronomy
cleanliness and hygiene
chemical agents
washing
rinsing
disinfecting
descaling
removing burns
cleaning
Bibliografia
[1] Boliński Lechosław. 2000. "Środki czystości w zakładach gastronomicznych [III]. W czym myć?" Przegląd Gastronomiczny 53 (09): 6-6. [2] Cieślik Ewa, Agnieszka Gębusia, Anna Kościej, Marta Łebedyńska. 2011. "System HACCP jako czynnik zwiększający zaufanie klientów zakładów gastronomicznych." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (4): 1131-1137. [3] Czarniecka-Skubina Ewa. 2006. "Jakość usługi gastronomicznej w aspekcie żywieniowym, technologicznym i higienicznym." ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1 (46) Supl.: 24-34. [4] Hoszek Wojciech. 2005. "Urządzanie zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych". Warszawa: Wydawnictwo Format-AB. [5] Kołożyn-Krajewska Danuta. 2003. "Higiena produkcji żywności". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [6] Korzeniowska-Ginter Renata, Ewa Czarniecka-Skubina. 2011. "Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków w warunkach domowych." Problemy Higieny i Epidemiologii 92(4): 792-795. [7] Kundzicz M. 2003. "Rola środków czystości w gastronomii." Przy Stoliku. Dwumiesięcznik dla Gastronomii, Cateringu i Hotelarstwa. 4, 10-11. [8] Nowicki Paweł, Tadeusz Sikora. 2009. "Bezpieczeństwo i higiena żywności w opinii pracowników wybranej sieci barów bistro. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (64): 145-153. [9] Rosiak Elżbieta. 2008. "Do czysta. Mycie mechaniczne kontra mycie ręczne." Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. 05, 36-39, 47. [10] Wieczerzak A. 2005. "60 procent ceni profesjonalne. Środki chemiczne dla gastronomii." Nowości Gastronomiczne 03 (09): 46-46.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119627 "Higieniczne ABC..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH