Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Dieta bezglutenowa - ograniczenia, ale i szanse dla sektora piekarskiego
Gluten-free diet - limitations, but still chances for bakery segment
Monika Kajze
Anna Diowksz
nr katalogowy: 119595
Streszczenie
Liczba osób stosujących dietę bezglutenową stale się zwiększa. Jest to spowodowane poprawą wykrywalności celiakii, rozpowszechnieniem informacji na temat tej choroby, a także przeświadczeniem części konsumentów o tym, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza od konwencjonalnej. Zwiększony popyt na produkty bezglutenowe powoduje, że coraz więcej producentów decyduje się na innowacje w tym sektorze rynku piekarskiego. Produkcja pieczywa bezglutenowego wymaga jednak stosowania zastępników glutenu. Nie jest łatwo przy tym sprostać oczekiwaniom konsumentów wybierających produkty z „czystą etykietą” (bez dodatków z numerem E).
Abstract
The number of consumers adopting gluten free diet is increasing constantly. This can be attributed to improved diagnosis of celiac disease, the prevalence of information about the disease, but also the belief of some consumers that gluten-free diet is healthier than conventional one. Increased demand for gluten-free products causes that more and more producers are opting for innovations in this segment of bakery market. However, gluten-free baking requires gluten replacers. This represents a real challenge to manage expectations of consumers looking for clean label products containing E-free ingredients.
Słowa kluczowe
dieta bezglutenowa
pieczywo bezglutenowe
czysta etykieta
surowce naturalne
Keywords
gluten free diet
gluten free bakery products
clean label
E-free ingredients
Bibliografia
[1] Altobelli E., R. Paduano, R. Petrocelli, F. di Orio. Burden of celiac disease in Europe: a review of its childhood and adulthood prevalence and incidence as of September 2014. Annali di igiene, 2014, 26, 485-498. https://www.researchgate.net/publication/ 269768580 [2] Catassi C., J.C. Bai, B. Bonaz. Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 2013, 5, 3839-3853. doi:10.3390/nu5103839 [3] Catassi C., S. Gatti, A. Fasano. The new epidemiology of celiac disease, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2014, 59, S7-S9. [4] Grunert K.G. How changes in consumer behaviour and retailing affect competence requirements for food producers and processors. ERS/USDA workshop on Global Markets for High Value Food, Washington, DC, February 14, 2003. [5] Kupfer S.S., B. Jabri. Celiac disease pathophysiology. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America, 2012, 22(4), 639- 660. doi:10.1016/j.giec.2012.07.003. [6] Lebwohl B., J.F. Ludvigsson, P.H. Green. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. British Medical Journal, 2015, 351, h4347 doi:10.1136/bmj.h4347 [7] Meyerding S.G.H., A. Kürzdörfer, B. Gassler B. Consumer preferences for superfood ingredients - the case of bread in Germany. Sustainability, 2018, 10, 4667. doi:10.3390/ su10124667 [8] Nwaru B.I., L. Hickstein, S.S. Panesar, G. Roberts, A. Muraro, A. Sheikh. Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy, 2014, 69, 992-1007. [9] Ortiza C., R. Valenzuelab, Y.A. Lucero. Celiac disease, non celiac gluten sensitivity and wheat allergy: comparison of 3 different diseases triggered by the same food. Revista Chilena Pediatria, 2017, 88(3), 417-423. doi:10.4067/S0370-41062017000300017 [10] Polska w liczbach - GUS 2017. https://stat. gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/ defaultaktualnosci/5501/14/10/1/polska- _w_liczbach_2017.pdf [11] Rostami K., S. Hogg-Kollars. A patient’s journey. Non-coeliac gluten sensitivity. British Medical Journal, 2012, 345, e7982. [12] Rozporządzenie Komisji (UE ) nr 1129/ 2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ PL/TXT/?qid=1550439208027&uri=CELEX: 32011R1129 [13] Tanpowpong P., T.R. Ingham, P.K. Lampshire, F.F. Kirchberg, M.J. Epton, J. Crane, C.A. Camargo Jr. Coeliac disease and gluten avoidance in New Zealand children. Archives of Disease in Childhood, 2012, 97, 12-16. [14] Wolf R.L., B. Lebwohl, A.R. Lee, P. Zybert, N.R. Reilly, J. Cadenhead, C. Amengual, P.H.R. Green. Hypervigilance to a gluten- -free diet and decreased quality of life in teenagers and adults with celiac disease. Digestive Diseases and Sciences, 2018, 63(6), 1438-1448. https://doi.org/10.1007/ s10620-018-4936-4. [15] Wu J.H.Y., B. Neal, H. Trevena, M. Crino, W. Stuart-Smith, K. Faulkner-Hogg, J.C.Y. Louie, E. Dunford. Are gluten-free foods healthier than non-gluten-free foods? An evaluation of supermarket products in Australia. British Journal of Nutrition, 2015, 114, 448-454. [16] h t t p s : / / g l o b e n e w s w i re . c o m / n e w s - - rel ease/2018/12/05/1662178/0/ en/Gluten-Free-Product-Market-Will- Reach-USD-7-60-Billion-By-2024- Globally-Zion-Market-Research.html [17] https://www.consumerreports.org/cro/ news/2014/06/say-no-to-natural-on-food- -labels/index.htm [18] www.innovadatabase.com
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119595 "Dieta bezglutenowa - ogra..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH