Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Zmiany klimatu największym zagrożeniem dla kawy
Climate change - the biggest threat to coffee
10.15199/2.2019.3.3
Piotr Skubała
nr katalogowy: 119048
10.15199/2.2019.3.3
Streszczenie
Przyszłość upraw kawy staje pod znakiem zapytania. Najgroźniejszym wrogiem dla niej stał się dzisiaj globalny wpływ zmian klimatu. Na niekorzyść kawy działa również to, że roślina ta wymaga bardzo specyficznych warunków. W produkcji kawy mają znaczenie dwa jej gatunki – arabica i robusta. Znane są 124 gatunki kawy i te dzikie populacje mają decydujące znaczenie dla utrzymania uprawy kawy i łagodzenia wpływu zmian klimatu na jej uprawy. Wyginięciem jest zagrożonych 60% dzikich gatunków kawy, aż 45% gatunków kawy nie jest przechowywanych w żadnym banku nasion czy tkanek.
Abstract
The future of coffee crops is in question. The global impact of climate change has become the most dangerous enemy of coffee today. The fact that coffee requires very specific conditions for its growth also works to its disadvantage. In the production, two types of coffee are important – arabica and robusta. There are 124 species of coffee known and these wild populations are crucial for maintaining coffee cultivation and mitigating the impact of climate change on the cultivation of this plant. 60% of wild coffee species are threatened with extinction, as many as 45% of coffee species are not stored in any seed or tissue bank.
Słowa kluczowe
uprawa kawy
dzikie gatunki kawy
zmiany klimatu
Keywords
coffee cultivation
wild coffee species
climate change
Bibliografia
[1] Adugna G., H. Hindorf, U. Steiner, H. Nirenberg, I. Dehne et al. 2005. Genetic diversity in the coffee wilt pathogen (Gibberella xylarioides) populations: differentiation by host specialization and RAPD analysis. Journal of Plant Diseases and Protection, 112: 134-145. [2] Camargo M.B.P. 2010. The impact of climatic variability and climate change on Arabic coffee crop in Brazil. Bragantia, 69: 239-247. [3] DaMatta F. M., J.D.C. Ramalho. 2006. Impacts of drought and temperature stress on coffee physiology and production: a review. Brazilian Journal of Plant Physiology, 18: 55-81. [4] Davis A.P., T.W. Gole, S. Baena, J. Moat. 2012. The impact of climate change on indigenous arabica coffee (Coffea arabica): Predicting future trends and identifying priorities. PloS One, 7 (11): e47981. [5] Davis A.P., H. Chadburn, J. Moat, R. O’Sullivan., S. Hargreaves, E.N. Lughadha. 2019. High extinction risk for wild coffee species and implications for coffee sector sustainability. Science Advances, 5(1), eaav3473. [6] Frender-Majewska M. 2009. Addio, pomidory. Newsweek, 5 lipca 2009. https://www.newsweek.pl/wiedza/ addio-pomidory/b2926ss; dostęp 30.01.2019. [7] Haggar J., K. Schepp. 2012. Coffee and climate change. Impacts and options for adaptation in Brazil, Guatemala, Tanzania and Vietnam. NRI Working Paper Series: Climate Change, Agriculture and Natural Resources, 4, https://www.nri.org/publications/working- paper-series/4-coffee-and-climate-change/file; dostęp 12.02.2019. [8] Hein L., F. Gatzweiler. 2006. The economic value of coffee (Coffea arabica) genetic resources. Ecological Economics, 60: 176-185. [9] Hoyt E. 1988. Conserving the wild relatives of crops. International Board for Plant Genetic Resources, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, and World Wide Fund for Nature, Rome and Gland, Gland, Switzerland. [10] International Coffee Organization (ICO). 2012. Trade Statistics. http://www.ico.org/trade_statistics. asp?section%20=Statistics; dostęp 30.01.2019. [11] Moat J., J. Williams, S. Baena, T. Wilkinson, T.W. Gole et al. 2017. Resilience potential of the Ethiopian coffee sector under climate change. Nature Plants, 3 (7): 170-181. [12] Moat J., T.W. Gole, A.P. Davis. 2018. Least concern to endangered: Applying climate change projections profoundly influences the extinction risk assessment for wild Arabica coffee. Global Change Biology. doi: 10.1111/gcb.14341. [13] Vega F.E., E. Rosenquist, W. Collins. 2003. Global project needed to tackle coffee crisis. Nature, 4 25: 343.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119048 "Zmiany klimatu największy..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH