Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Jakość środowiskowa produktów w kontekście ich zrównoważenia
The environmental quality of products in the context of their sustainability
10.15199/48.2018.12.3
Magdalena PAŹDZIOR
nr katalogowy: 117605
10.15199/48.2018.12.3
Streszczenie
Współcześnie wdrażane innowacje produktowe i procesowe muszą wykazywać cechy akceptowalne przez odbiorców i środowisko naturalne. Celem artykułu była identyfikacja cech określających środowiskową akceptację projektowanego produktu oraz wskazanie i ustalenie powiązania tych atrybutów z wartościami determinującymi jego zrównoważenie. Przedmiotem analizy były modelowe emulsje tłuszczowe wytworzone w procesie homogenizacji. W badaniach wykorzystano diagram macierzowy typu L. Określenie rodzaju i siły związku pomiędzy analizowanymi parametrami przeprowadzono zgodnie z modelem grupowego podejmowania decyzji w formie grupy interaktywnej. Oceniany produkt uznano za najbliższy realizacji idei zrównoważenia w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego.
Abstract
Nowadays implemented product and process innovations must show attributes that are acceptable to both customers and the natural environment. The aim of the article was to identify the features defining the environmental acceptance of the designed product and to indicate and establish the connection of these attributes with the values determining its sustainability. The subject of the analysis were model fat emulsions produced during the homogenization process. The L-type matrix diagram was used in the research. The determination of the type and strength of the relationship between the analyzed parameters was carried out in accordance with the group decision-making model in the form of an interactive group. The assessed product was considered the closest to the implementation of the idea of sustainability in the field of health safety.
Słowa kluczowe
jakość
środowisko
wymagania konsumentów
produkt zrównoważony
Keywords
quality
environment
consumer requirements
sustainable product
Bibliografia
[1] Belz Frank-Martin, Ken Peattie. 2009. Sustainability Marketing. Southern Gate, Chichester. West Sussex: J. Wiley & Sons. [2] Bołtromiuk Artur, Tadeusz Burger. 2008. Polacy w zwierciadle ekologicznym. Raport z badań nad świadomością ekologiczną Polaków w 2008 roku. Warszawa: INE. [3] Borys Tadeusz. 2010. Strategie i wskaźniki zrównoważonego rozwoju. W Wyzwania zrównoważonego rozwoju w Polsce, 217-234. Warszawa: Fundacja Sendzimira. [4] Bywalec Czesław. 2010. Konsumpcja a rozwój gospodarczy i społeczny. Warszawa: Wydawnictwo C.H. Beck. [5] Chandrasekarn Aravind, Kevin Linderman. 2015. "The Role of Project and Organizational Context In Managing High-tech Project". Production and Operations Management 24(4): 560-586. [6] Dahlgaard Jens Jorn, Kai Kristensen, Gopal K. Kanji. 2004. Podstawy zarządzania jakością. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [7] Embros Grzegorz. 2014. "Procedury jako narzędzie doskonalenia systemu zarządzania środowiskowego". Studia Ecologiae et Biothicae 12: 137-162. [8] Fuller Donald. 1999. Sustainable Marketing. Managerial Ecological Issues. California: SAGE Publications Inc. [9] Hamrol Adam. 2008. Zarządzanie jakością z przykładami. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [10] Komunikat z badań BS/23/2011. 2011. Zachowania proekologiczne Polaków. Pobrano z: www.cbos.pl/SPISKOM. POL/2011/K_023_11.PDF [dostęp 20.07.2018]. [11] Lemkowska Malwina. 2015. "Przydatność wdrożenia systemu zarządzania środowiskowego zgodnego z normą ISO 14001 dla celów ubezpieczenia środowiskowego". Studia Oeconomica Posnaniensia 3(11): 76-96. [12] Maik Robert. 2017. "Jakość produktów w świetle idei zrównoważonego rozwoju". Marketing i Zarządzanie 2(48): 373-385. [13] Martin Diane, John Schouten. 2012. Sustainable Marketing. New York: Pearson Education Limited. [14] Pabian Arnold. 2011. "Strategia produktu w zrównoważonej działalności marketingowej". Zeszyty Naukowe UEP 172: 143-154. [15] Patrzałek Wanda. 2016. "Proekologiczne zachowania gospodarstw domowych". Marketing i Zarządzanie 3 (44): 157-166. [16] Paździor Magdalena, Aleksander Lotko. 2017. Environmental Management - Current State of Implementation. W Current Trends In Commodity Science Selected Aspects of Organization, Product and Process Management, 43-54. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. [17] Peattie Ken. 2001. "Towards Sustainability: The Third Age of Green Marketing". The Marketing Review 2(2): 129-146. [18] Ryszawska-Grzeszczak Bożena. 2007. "Ekologiczny wymiar konsumpcji żywności". Ekonomia i Środowisko1(31): 150-164. [19] Szczepańska Katarzyna. 1999. Techniki menadżerskie w TQM. Warszawa: Wydawnictwa Normalizacyjne Alfa- -Wero. [20] Urala Nina, Liisa Lähteenmäki. 2004. "Attitudes behind consumers’ willingness to use functional foods". Food Quality and Preference 15: 793-803. [21] Witek Lucyna. 2009. "Zmiany zachowań nabywczych na rynku produktów ekologicznych". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług 42(559): 379-385. [22] Witek Lucyna. 2014. "Zachowania konsumentów na rynku produktów ekologicznych w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej". Handel Wewnętrzny 354: 281-290. [23] Wójciak Mirosław. 2015. "Metody oceny zgodności opinii ekspertów na potrzeby badania foresight". Studia Ekonomiczne. Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach 220: 58-77. [24] Żuchowski Jerzy, Monika Żuchowska-Grzywacz. 2018. Kierunek na zrównoważony produkt. Aspekty prawne i towaroznawcze. Radom: Wydawnictwo Naukowe ITE-PIB.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117605 "Jakość środowiskowa produ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH