Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 10
Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia człowieka w świetle prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
Elements Harmful to Human Health in the Light of the Work of the FAO/WHO Codex Alimentarius Commission
10.151.99/65.2018.10.8
Monika Mania
Małgorzata Rebeniak
Tomasz Szynal
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 116674
10.151.99/65.2018.10.8
Streszczenie
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z działalnością Komisji Kodeksu Żywnościowego ze szczególnym uwzględnieniem prac Komitetu Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Zanieczyszczeń Żywności. Zwrócono uwagę na bieżące tematy poruszane przez ten Komitet istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i handlu międzynarodowego, jak również niektóre ważne dokumenty opracowane w przeszłości w tym zakresie dotyczące metali ciężkich, takich jak ołów, kadm, rtęć czy arsen.
Abstract
The article presents issues related to the activities of the Codex Alimentarius Commission, with particular emphasis on the work of the FAO/ WHO Codex Alimentarius Committee on Contaminants in Foods. Attention was drawn to current issues raised by the Committee relevant to food safety and international trade as well as some important documents developed in the past in this field regarding heavy metals such as lead, cadmium, mercury and arsenic.
Słowa kluczowe
Kodeks Żywnościowy
metale ciężkie
żywność
kodeks praktyki
Keywords
Codex Alimentarius
heavy metals
food
code of practice
Bibliografia
[1] Code of Practice for the Prevention and Reduction of Arsenic Contamination in Rice. 2017. CXC 77-2017. [2] Code of Practice for the Prevention and Reduction of Inorganic Tin Contamination in Canned Foods. 2005. CAC/RCP 60-2005. [3] General Standard for Contaminants and Toxins in Food and Feed. 1995. CODEX STAN 193-1995. [4] Code of Practice for the Prevention and Reduction of Lead Contamination in Foods. 2004. CAC/RCP 56-2004. [5] Mania M., M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Rebeniak, U. Biernat. 2011. "Nowe fakty o ołowiu w środkach spożywczych". Przemysł Spożywczy 65 : 96-100. [6] Mania M., M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Rebeniak, J. Postupolski. 2012. "Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka na metylortęć". Roczniki PZH 63 (3): 257-264. [7] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006), z późn. zm. [8] Starska K., M. Wojciechowska-Mazurek, M. Mania, M. Rebeniak, K. Karłowski. 2010. Zanieczyszczenie żywności ołowiem i arsenem. W Ocena narażenia konsumentów na chemiczne i mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - programy realizowane w latach 2004-2008, 44-70. Warszawa: Wydawnictwo NIZP-PZH. [9] Wojciechowska-Mazurek M., M. Mania, K. Starska, M. Rebeniak, J. Postupolski. 2012. "Czy zostaną wprowadzone dopuszczalne poziomy arsenu w żywności?". Przemysł Spożywczy 66(2) : 10-14. [10] Wojciechowska-Mazurek M., M. Mania, K. Starska, M. Rebeniak, T. Szynal, M. Pawlicka, J. Postupolski. 2013. "Zanieczyszczenie rtęcią środków spożywczych". Przemysł Spożywczy 67(11) : 5-8. [11] Wojciechowska-Mazurek M., K. Starska, M. Mania, M. Rebeniak, K. Karłowski. 2010. Zanieczyszczenie żywności kadmem i rtęcią. W Ocena narażenia konsumentów na chemiczne i mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - programy realizowane w latach 2004-2008, 13-43. Warszawa: Wydawnictwo NIZP-PZH. [12] WHO Technical Report Series: 2011. Evaluation of certain contaminants in food (Seventy-second report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), No. 959. [13] WHO Technical Report Series: 2011 Evaluation of certain contaminants in food (Seventy- third report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), No 960. [14] Joint FAO/WHO Food Standards Programme. Codex Committee on Contaminants in Food. Proposed draft maximum levels for cadmium in chocolates and cocoa-derived products, CX/CF 18/12/6, 2018. [15] Joint FAO/WHO Food Standards Programme. Codex Committee on Contaminants in Food. Discussion paper on maximum levels for methylmercury in fish. 2016, CX/CF 16/10/15, 2018. [16] Joint FAO/WHO Food Standards Programme. Codex Committee on Contaminants in Food. Discussion paper on the development of a code of practice for teh preventation and reduction of cadmium conatamination in cocoa, CX/CF 18/12/16, 2018.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116674 "Pierwiastki szkodliwe dla..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH