Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Tłuste cięcie
Greasy cut
nr katalogowy: 114531
Streszczenie
Tłuszcz jest źródłem energii w diecie, dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest nośnikiem substancji biologicznie czynnych. Wpływa na strukturę produktów oraz nadaje im smak i zapach. Ograniczenie ilości tłuszczu w produktach spożywczych nie jest łatwe, gdyż spełnia on wiele istotnych funkcji technologicznych, fizjologicznych i sensorycznych. W większości krajów konsumenci spożywają zbyt dużo tłuszczu przekraczając zalecenia WHO, co może mieć skutek w zwiększonej zapadalności na choroby dietozależne. Dlatego też istotne jest ograniczanie ilości tłuszczu w potrawach serwowanych zarówno w warunkach domowych, jak i w zakładach gastronomicznych. Wśród sposobów redukcji tłuszczu w posiłkach można wymienić m.in. usunięcie tłuszczu z produktu, stosowanie zamienników tłuszczu, zmiany receptur i technologii.
Abstract
Fat is a source of energy in the diet, it provides essential fatty acids and is a carrier of biologically active substances. It affects the structure of products and gives them taste and smell. Limiting fat in food products is not easy, because it carries many important technological, physiological and sensory functions. In most countries, consumers absorb too much fat excessing the WHO recommendations, which may affect increasing incidence of diet-related diseases. Therefore, it is important to limit the amount of fat in dishes served at home as well as in catering establishments. To reduce fat in meals one can, among other ways, remove the fat from the product, use fat substitutes, change recipe or use technology.
Słowa kluczowe
żywność
zamienniki tłuszczu
ograniczenie tłuszczu w potrawach
Keywords
food
fat substitutes
limiting fat in dishes
Bibliografia
[1] Babicz-Zielińska E. 1999. "Food preferences among the Polish young adults". Food Quality and Preference 10, 139-145. [2] Babicz-Zielińska E., W. Łysiak-Szydłowska. 1997. "Preferencje młodzieży akademickiej w zakresie spożycia tłuszczów. Żywienie Człowieka i Metabolizm 20: 121-131 [3] Borowy T., M.S. Kubiak. 2010. "Zamienniki tłuszczu stosowane w przemyśle spożywczym. Cz.1." Cukiernictwo i Piekarnictwo, 10, 62-63. [4] Chudy S., J. Pikul. 2002. "Charakterystyka lodów z zamiennikiem tłuszczu i cukru". Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, Suplement 3 (32): 18-26. [5] Crehan CM., E. Hughes, DJ. Troy, DJ Buckley. 2000. "Effects of fat level and maltodextrin on the functional properties of frankfurters formulated with 5, 12 and 30% fat". Meat Science 55, 463-469. [6] Czarniecka-Skubina E. 2016. "Technologia potraw o charakterze prozdrowotnym", rozdz. 10.3, [w:] Czarniecka-Skubina E. (red.), Technologia gastronomiczna. Wyd. SGGW, Warszawa, 580-601. [7] Czerwińska D. 2011. "Wykorzystanie inuliny w przetwórstwie mięsa." Gospodarka Mięsna 63 (4): 24-26. [8] Derewiaka D., A. Sobiecka, M. Ciecierska, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska. 2013. "Charakterystyka wybranej żywności o obniżonej kaloryczności." Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 (23): 70-74 [9] Dolata W., H. Makała, M. Olkiewicz. 2001. "Charakterystyka wyróżników reologicznych i sensorycznych modelowych wyrobów mięsnych produkowanych z dodatkiem skrobi ziemniaczanej" Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 1 (26): 37-45. [10] Drzewicka M., H. Grajeta, J. Kleczkowski. 2012. "Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w wybranych produktach żywności wygodnej." Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 63 (2): 199-205. [11] Florowska A., K. Krygier. 2007. "Inulina jako zamiennik tłuszczu w produktach spożywczych." Przemysł Spożywczy 61 (5): 18-21 [12] Franck A. 2002. "Technological functionality of inulin and oligofructose." British Journal of Nutrition 87 (suppl. 2): 287-291 [13] Górecka A., K. Krygier. 2004. "Zamienniki tłuszczu w produkcji żywności o obniżonej wartości energetycznej." Przemysł Spożywczy 58 (5): 36-42. [14] Górecka D., E. Flaczyk. 2014. "Zamienniki tłuszczu." [w:] Czapski J., D. Górecka (red), Żywność prozdrowotna - składniki i technologia. Poznań, 294-305. [15] Gramza-Michałowska A., D. Górecka. 2009. "Wykorzystanie inuliny jako dodatku funkcjonalnego w technologii produkcji potraw." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 42 (3): 324-328. [16] Jelnicka K. 2009. "Technologiczne zastosowanie węglowodanowych zamienników tłuszczu w produktach o obniżonej wartości energetycznej." Tłuszcze Jadalne 3-4: 131-139. [17] Kähkönen P., H. Tuorila. 1999. "Consumer responses to reduced and regular fat content in different product, involvement and health concern" Food Quality and Preference 10: 83-91. [18] Kudełka W., D. Jachna. 2009. "Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie nr 384: s. 69-96. [19] Lakashminarayan SM, V. Rathinam, L. KrishnaRau. 2006. "Effect of maltodextrin and emulsifiers on the viscosity of cake batter and on the quality of cakes" Journal of the Science of Food and Agriculture 86: s. 706. [20] Lakashminarayan SM, AK Srivastava , R. Vetrmani, L. KrishnaRau. 2007. "Fat replacement in soft dough biscuits: Its implications on dough rheology and biscuit quality" Journal of Food Engineering 80: s. 922-930. [21] Marchal LM., HH. Beeftink, J. Tramper. 1999. "Towards a relation design of commercial maltodextrins." Trends in Food Science & Technology 345-350. [22] Pluta A. 2009. "Sery podpuszczkowe o zmniejszonej zawartości tłuszczu." Przemysł Spożywczy 63 (10) 14-20. [23] Rodrigez R, A. Jimenez, J. Fernandez-Bolanos, R. Guillen, A. Heredia. 2006. "Dietary fiber from vegetable products as source of functional ingredients." Trends in Food Science & Technology 17 s. 3-1. [24] Shen R., S. Lous., J. Dong. 2011 "Application of oat dextrine for fat substitute in mayonnaise." Food Chemistry 126 s. 65-71. [25] Słomińska L. 1999. "Węglowodanowe zamienniki tłuszczu." Przemysł Spożywczy 7 s. 12-15. [26] Szczepaniak B., D. Górecka., E. Flaczyk. 2003. "Postawy konsumentów wobec prozdrowotnych artykułów żywnościowych." Żywienie Człowieka i Metabolizm 30 s. 158-162. [27] Taha H. S., El-sawy A. M., Bekheet S. A. 2007. "In vitro studies on Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) and enhancement of inulin production." Journal of Applied Sciences Research 3 (9): 853-858. [28] Tuorila H., H. L. Meiselman, L. Bell, A. Cardello, W. Johnson. 1994 "Role of sensory and cognitive information in the enhancement of certain ty and liking for novel and familiar foods." Appetite 23, s. 231-246. [29] Wajdzik J. 2013. "Aspekty produkcji wyrobów mięsnych typu light." Gospodarka Mięsna 65 (3): s. 16, 18-21. [30] Zychnowska M., S. Onacik-Gür, K. Krygier. 2015. "Właściwości i możliwości wykorzystania zamienników tłuszczów dostępnych na rynku." Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (1) 42-50.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114531 "Tłuste cięcie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH