Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Wiedza chorych o diecie bezglutenowej i zawartości glutenu w produktach
Patients Knowledge on Gluten-Free Diet and Gluten Content in Food Products. Survey Research
10.15199/65.2018.6.8
Anna Jędrusek‑
Golińska
Dorota Piasecka‑
Kwiatkowska
Marzanna Hęś
Marta Burzyńska
nr katalogowy: 114467
10.15199/65.2018.6.8
Streszczenie
Osoby chore stosujące dietę bezglutenową często mają problem z jednoznaczną identyfikacją bezpiecznych produktów. Istotne znaczenie dla tej grupy osób ma zatem wiedza nt. ukrytych źródeł glutenu oraz sprawdzanie bezpieczeństwa wybranych produktów na podstawie składu podanego na etykiecie i analizy laboratoryjnej – co stanowiło cel niniejszej pracy. Narzędziem badania zachowań żywieniowych był kwestionariusz ankiety. Obecność glutenu w 14 próbkach sprawdzano metodą Western Blotting i ELISA. Większość respondentów deklarowała przestrzeganie diety bezglutenowej, jednak 37,5% ankietowanych z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz 64,3% z celiakią czytało regularnie etykiety kupowanych produktów spożywczych. Obecność glutenu na poziomie powyżej 20 ppm stwierdzono w trzech badanych produktach. Mimo obowiązku deklarowania obecności glutenu w produktach spożywczych i potrawach nadal w handlu znajdują się artykuły bez odpowiednich oznaczeń na etykietach. Aby zapewnić bezpieczeństwo chorym konsumentom, konieczna jest jednoznaczna informacja o obecności glutenu na opakowaniu i nakłanianie ich do czytania etykiet produktów spożywczych.
Abstract
Clear identification of safe products is a problem for patients using a gluten-free diet. The aim of the study was to investigate the hidden sources of gluten among the people using a gluten-free diet and to check the safety of the selected products based on the composition given on the label and laboratory analysis. The survey questionnaire was a tool for studying dietary behaviors. The presence of gluten in 14 samples was checked by Western Blotting and ELISA. Most of the respondents declared compliance with the gluten-free diet; however, 37.5% of the respondents with non-celiac gluten sensitivity and 64.3% with celiac disease read the regulation of the label of purchased food products. The presence of gluten at the level above 20 ppm was found in 3 tested products. Despite the obligation to declare the presence of gluten in foods and dishes, there are still articles in the trade that do not have the appropriate information on the labels. To ensure the safety of sick consumers, it is necessary to clearly indicate the presence of gluten on the packaging and to persuade them to read labels of food products.
Słowa kluczowe
dieta bezglutenowa
ukryte źródła glutenu
świadomość konsumentów
Keywords
gluten free diet
hidden sources of gluten
consumer awareness
Bibliografia
[1] Bubis Ewa, Izabela Przetaczek-Rożnowska. 2016. "Gluten i choroby wynikające z jego nietolerancji". Kosmos 65 (2) : 293-302. [2] Black James, Caroline Orfila. 2011. "Impact of celiac disease on dietary habits and quality of life". J. Hum. Nutr. Diet. 24 : 582-587. [3] Catassi Carlo, Luca Elli, Bruno Bonaz, et al. 2015. "Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria". Nutrients 7 : 4966-4977. [4] Grzymisławski Marian, Hanna Stankowiak-Kulpa, Małgorzata Włochal. 2010. "Celiakia - standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku". Forum Zaburzeń Metabolicznych 1 (1) : 12-21. [5] Gutkowska Krystyna. 2002. Badania marketingowe na rynku żywności. Warszawa: Wyd. SGGW. [6] Hallert Claes, Olga Sandlund, Mari Broqvist. 2003. "Perceptions of health-related quality of life of men and women living with coeliac disease". Scand. J. Caring Sc.i 17 : 301-307. [7] Haraszi Reka, Hubert Chassaigne, Alain Maquet et al. 2011. "Analytical methods for detection of Gluten in Food-Methods Developments in Support of Food Labeling Legislation". J. AOAC Int. 94 (4) : 1006-1025. [8] Hęś Marzanna, Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka et al. 2013. "Badanie wiedzy żywieniowej osób z celiakią i uczuleniem na gluten z terenu Poznania". Probl. Hig. Epidemiol. 94 (2) : 389-392. [9] http://www.celiakia.pl/ [10] Jędrusek-Golińska Anna, Dorota Piasecka-Kwiatkowska. 2016. "Alergeny pokarmowe - czy możemy czuć się bezpiecznie?". Przem. Spoż. 70 (8) : 70-73. [11] Leffler Daniel A., Jessica Edwards-George, Melinda Dennis et al. 2008. "Factors that influence adherence to a gluten-free diet in adults with celiac disease". Dig. Dis. Sci. 53 (6) : 1573-1581. [12] Limanowska Paulina, Justyna Kubiak, Katarzyna Napieraj. 2014. "Ocena opieki dietetycznej wśród osób chorujących na celiakię i źródła informacji na temat diety bezglutenowej". Piel. Zdr. Publ. 4 (4) : 351-356. [13] Morys Joanna, Anna Kaczówka, Maria Jeżewska. 2016. "Assessment of selected psychological factors in patients with inflammatory bowel disease". Przegl. Gastroenterol. 11 (1) : 47-53. [14] Oxentenko Amy, Joseph Murray. 2015. "Celiac disease: ten things that every gastroenterologist should know". Clin. Gastroenterol. Hepatol. 13 (8) : 1396-1404. [15] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. [16] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. [17] Szaflarska-Popławska Anna. 2015. "Non-dietary methods in the treatment of celiac disease". Przegl. Gastroenterol. 10 (1) : 12-17. [18] Warchalewski Jerzy, Maria Kałużewska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska et al. 2003. Metody immunoanaliz i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym. W Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red.), 17-154. Poznań: Wyd. AR. [19] Wingren Carl, Daniel Agardh, Juan Merlo. 2012. "Sex differences in coeliac disease risk: A Swedish sibling design study". Dig. Liv. Dis. 44 (11) : 909-13. [20] Wojtasik Anna, Wojciech Daniewski, Hanna Kunachowicz. 2010. "Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutenowej cz I. Zawartość glutenu (gliadyny) w wybranych produktach spożywczych". Bromat. Chem. Toksykol. 3 : 326-71.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114467 "Wiedza chorych o diecie b..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH