Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 2
Badania ankietowe kobiet Spożycie produktów fermentowanych
Consumption of Fermented Products. Women's Surveys
10.15199/65.2018.2.5
Małgorzata Drywień
Jadwiga Hamułka
Magdalena Górnicka
Agata Wawrzyniak
Joanna Frąckiewicz
Agnieszka Woźniak
Anna Ciecierska
nr katalogowy: 112324
10.15199/65.2018.2.5
Streszczenie
Celem pracy była ocena uwarunkowań spożycia produktów fermentowanych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego pod względem struktury, wielkości i częstości konsumpcji w grupie kobiet. Badaniami ankietowymi objęto 610 kobiet w wieku 19-90 lat. Stwierdzono, że u badanej populacji średnie dzienne spożycie produktów fermentowanych wynosiło 350-400 g. Najwięcej spożywano jogurtów i kefirów naturalnych (ok. 34% ogółu produktów fermentowanych) i smakowych (ok. 25%). Wiek kobiet i wartość wskaźnika masy ciała BMI (Body Mass Index) ujemnie korelowały z częstością spożycia większości fermentowanych produktów pochodzenia zwierzęcego, a jedynie w przypadku kiszonych ogórków i kapusty ta korelacja była dodatnia. Na częstość spożycia wędlin dojrzewających i oliwek wpływały: wykształcenie i miejsce zamieszkania. Częstość spożycia ocenianych produktów, zależnie od ich rodzaju, była w różny sposób uwarunkowana czynnikami socjodemograficznymi. Zasadne wydaje się upowszechnianie informacji, że fermentowane warzywa i wędliny, podobnie jak produkty mleczne, są źródłem korzystnych dla zdrowia mikroorganizmów.
Abstract
The aim of the study was to investigate determinants of the structure, size and frequency of consumption of fermented animal and plant origin products in the group of women. The survey included 610 women aged 19-90 years. It was established that the average daily intake of the fermented products was found on the level of 350-400 g. Yoghurt/kefir natural (approx. 34%) and flavoured (approx. 25%) were the most consumed products. Women age and BMI were negatively correlated with the frequency of consumption of most fermented products of animal origin, and only in the case of pickled cucumbers and sauerkraut this correlation was positive. Education and place of residence influenced the frequency of consumption of cured meats and olives. Socio-demographic factors differently determined the frequency of consumption of the products surveyed, depending on their type. It seems reasonable to disseminate information that the fermented vegetables and meats are a source of health beneficial microorganisms, as well as the dairy products.
Słowa kluczowe
produkty fermentowane
spożycie
kobiety
Keywords
fermented products
consumption
women
Bibliografia
[1] An S.Y., M.S. Lee, J.Y. Jeon, E.S. Ha, T.H. Kim, J.Y. Yoon, C.O. Ok, H.K. Lee, W.S. Hwang, S.J. Choe, S.J. Han, H.J. Kim, D.J. Kim, K.W. Lee. 2013. "Beneficial effects of fresh and fermented kimchi in prediabetic individuals". Annals of Nutrition and Metabolism 63 : 111-119. [2] Bartoń H., M. Fortuna, M. Fołta. 2012. "Właściwości antyoksydacyjne wybranych produktów fermentacji mlekowej". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV (3) : 803-807. [3] Bonatsou S., C.C. Tassou, E.Z. Panagou, G-J.E. Nychas. 2017. "Table olive fermentation using starter cultures with multifunctional potential". Microorganisms, 30. doi:10.3390/microorganisms5020030. [4] Choi I.H., J.S. Noh, J-S. Han, H.J. Kim, E-S. Han, Y.O. Song. 2013. "Kimchi, a fermented vegetable, improves serum lipid profiles in healthy young adults: randomized clinical trial". Journal of Medicinal Food 16 (3) : 223-229. [5] Cui C., M. Zhao, D. Li., H. Zhao, W. Sun. 2014. "Biochemical changes of traditional Chinese-type soy sauce produced in four seasons Turing processing". CyTA - Journal of Food 12 (2) : 166-175, DOI: 10.1080/19476337.2013.810673. [6] Feng-Di J.I., J.I. Bao-Ping, L.I. Bo, L. Fei. 2009. "Effect of fermentation on nitra te, nitrite and organic acid contents in traditional pickled chinese cabbage". Journal of Food Processing and Preservation 33 (1) : 175-186. [7] Gajewska J., M. Błaszczyk. 2012. "Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej (LAB)". Postępy Mikrobiologii 1 (51) : 55-65. [8] Guillemard E., F. Tondu, F. Lacoin, J. Schrezenmeir. 2010. "Consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114001 reduces the duration of respiratory infections in the elderly in a radndomised controlled trial". British Journal of Nutrition 103 : 58-68. [9] Gupta R.K., S.S. Gangoliya, N.K. Singh. 2015. "Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains". Journal of Food Sciences and Technology 52 (2) : 676-684. [10] Kim J.G., K.M. Lee. 2007. "Inhibitory effect of korean fermentem vegetable (Kimchi) on the growth and aflatoxin production of Aspergillus parasiticus. Part 1". Korean Journal of Environmental Health Sciences 33 (3) : 190-194. [11] Kołakowski P., M. Kowalska, J. Sędrowska-Ćwiek. 2013. "Mikroflora serów dojrzewających". Innowacyjne Mleczarstwo 1 (I) : 6-13. [12] Jarosz M. (red.). 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia. [13] Jąder K. 2014. "Preferencje i zachowania studentów na rynku mleka i produktów mlecznych". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVI (16) : 175-181. [14] Keszei A.P., L.J. Schouten, A. Goldbohm, P.A. van den Brandt. 2009. "Dairy intake and the risk of bladder cancer in the Netherlands cohort study on diet and cancer". American Journal of Epidemiology 171 : 436-446. [15] Kozirok W., A. Baumgart, E. Babicz-Zielińska. 2012. "Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV (3) : 1030-1034. [16] Neffe K., D. Kołożyn-Krajewska. 2010. "Możliwości zastosowania bakterii probiotycznych w dojrzewających produktach mięsnych". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 5 (72) : 167-177. [17] Ohashi Y., S. Nakai, T. Tsukaoto, N. Masumori, H. Akaza, N. Miyanaga, T. Kitamura, K. Kawebe, T. Kotake, M. Kuroda, S. Naito, H. Koga, Y. Saito, K. Nomata, M. Kitagawa, Y. Aso. 2002. "Habitual intake of lactic acid bacteria and risk reduction of bladder cancer". Urologia Internationalis 68 : 273-280. [18] Park K.Y., J.K. Jeong, Y.E. Lee, J.W. Daily. 2014. "Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food". Journal of Medicinal Food 17 : 6-20. [19] Przysławski J., M. Borawska, J. Biernat. 2013. Metody badań sposobu żywienia osób dorosłych. W Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia (red. A. Gronowska- -Senger). Warszawa: Wyd. Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. [20] Przysławski J., A. Główka, I. Bolesławska, A. Kaźmierczak, M. Dzięcioł. 2012. "Preferencje i czynniki wyboru w zakresie spożycia mleka i produktów mlecznych wśród studentek poznańskich uczelni". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV (3) : 1024-1029. [21] Sonedstedt E., E. Wirfalt, P. Wallstrom, B. Gullberg, M. Orho-Melander, B. Hedblad. 2011. "Dairy products and its association with incidence of cardiovascular disease: The Malmö diet and cancer". European Journal of Epidemiology 26 : 609-618. [22] Steinkraus K.H. 2002. "Fermentations in World Food Processing". Comprehensive Revievs in Food Science and Foof Safety 1 : 23-32. [23] Swain M.R., M. Anandharaj, R.Ch. Ray, R.P. Rani. 2014. "Fermented fruits and vegetables of Asia: a potential source of probiotics". Biotechnology Research International, dx.doi.org/10.1155/2014/250424.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112324 "Badania ankietowe kobiet ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH