Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Co powinniśmy wiedzieć o GMO w aspekcie dobrowolnego znakowania produktów mlecznych
What Should we Know about GMO in the Aspect of Dairy Products Voluntary Labelling
10.15199/65.2017.10.4
Anna Kaliszewska-Suchodoła
nr katalogowy: 110160
10.15199/65.2017.10.4
Streszczenie
Odpowiedzią na wykorzystywanie GMO w żywieniu zwierząt są coraz większe obawy konsumentów związane z przeniesieniem GM-DNA do mleka czy mięsa. Aby sprostać obecnym regulacjom UE dotyczącym zarówno obowiązku znakowania GMO, jak i coraz powszechniejszego, dobrowolnego znakowania GMO, wymagane jest stosowanie wiarygodnych metod ilościowego oznaczania organizmów genetycznie modyfikowanych w żywności i paszach. Analiza GMO obejmuje techniki oparte na detekcji białek oraz detekcji DNA. Nie ma dowodów naukowych wskazujących, że mięso lub mleko pochodzące od zwierząt skarmianych paszami GM jest mniej bezpieczne aniżeli pochodzące od zwierząt skarmianych konwencjonalnymi paszami. Pomimo tych doniesień konsumenci powinni mieć prawo wolnego wyboru: czy kupować produkty GM lub pochodzące od zwierząt skarmianych paszami GM, a producenci powinni wdrażać wiarygodne systemy dobrowolnego znakowania żywności „bez GMO”.
Abstract
In response to the growing prevalence of GMO employed in animal nutrition, the consumers are worried about GM-DNA transition to milk or meat products from animals fed GM-feed. Reliable quantitative methods are needed to comply with the current EU regulations on the mandatory as well as voluntary labeling of genetically modified organisms in food and feed products. Protein and DNA-based detection techniques have been developed and utilized for GMOs analysis. There is no scientific evidence to suggest that meat or milk derived from the animals receiving GM crops are less safe from those derived from the animals fed the conventional crops. Nevertheless, the consumers should have a free choice whether to purchase GM food or food derived from the animals fed GM-feed and manufacturers should create reliable NON-GMO labelling systems.
Słowa kluczowe
genetycznie modyfikowane pasze
transfer GMO do mleka
techniki PCR
Keywords
genetically modified feed
GMO transfer to milk
PCR technics
Bibliografia
[1] Agodi Antonella, Martina Barchitta, Agata Grillo, Salvatore Sciacca. 2009. "Detection of genetically modified DNA sequences in milk from the Italian market". International Journal of Hygiene and Environmental Health 1 : 81-88. [2] Dong Wei, Litao Yang, Kailin Shean, Banghyun Kim, Gijs A. Kleter, Hans JP. Marvin, Rong Guo, Wanqui Liang, Dabing Zhang. 2008. "GMDD: a database of GMO detection methods". BMC Bioinformatics 9 : 260. [3] Flachowsky Gerhard (edytor). 2013. Animal nutrition with transgenic plants. CABI Biotechnology Series. [4] Furgał-Dierżuk Iwona, Juliusz Strzetelski, Marta Twardowska, Krzysztof Kwiatek, Małgorzata Mazur. 2015. "The effect of genetically modified feeds on productivity, milk composition, serum metabolite profiles and transfer of tDNA into milk of cows". Journal of Animal and Feed Sciences 24 : 19-30. [5] Gruber Helga, Vijay Paul, Patrick Guertler, Hubert Spiekers, Ales Tichopad, Heinrich H.D. Meyer, Martin Müller. 2011. "Fate of Cry1Ab protein in agricultural systems under slurry management of cows fed genetically modified maize (Zea mays L.) MON810: A quantitative assessment". J. Agric. Food Chem. 59 : 7135-7144. [6] Guertler Patric, Christina Brandl, Heinrich H.D. Meyer, Ales Tichopad. 2012. "Feeding genetically modified maize (MON810) to dairy cows: comparison of gene expression pattern of markers for apoptosis, inflammation and cell cycle". J. Verbr. Lebensm. 7 (3) : 195-202. [7] Guertler Patric, Vijak Paul, Kerstin Steinke, Heinrich H.D. Meyer. 2010. "Long-term feeding of genetically modified corn (MON810) - fate of cry1Ab DNA and recombinant protein during the metabolism of the dairy cow". Livestock Science 131 : 250-259. [8] http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm [dostęp:14.04.2017]. [9] http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/jrcgmomatrix/matrices/fullb [dostęp 21.04.2017]. [10] http://www./foodscienceinstitute.com/2016/01/18/fraud-alert-gmo-paper-retracted/ [dostęp 21.04.2016]. [11] JRC Reference Reports 2011. Compendium of reference methods for GMO analysis. European Union Reference Laboratory for GM Food and Feed (EURL-GMFF), European Network of GMO Laboratories (ENGL). [12] Linkiewicz Anna. 2015. Genetycznie modyfikowana żywność i pasze. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin. Streszczenie zajęć. [13] Marmiroli Nelson, Elena Maestri, Mariolina Gullì, Alessio Malcevschi, Clelia Peano, Roberta Bordoni, Gianluca De Bellis. 2008. "Methods for detection of GMOs in food and feed". Anal. Bioanal. Chem. 392 : 369-384. [14] Nikolić Zorica, M. Milošević, M. Vujaković, D. Marinković, A. Jevtić, S. Balešević-Tubić. 2008. "Qualitative triplex PCR for the detection of genetically modified soybean and maize". Biotechnology and Biotechnological Equipment 22 (3) : 801-803. [15] Paramithiotis Spiros, Anastasia Adrakta, Kyriaki Sigala, Eleftherios H. Drosinos, Charalampos Proestos. 2015. "Detection of DNA sequences originating from GMOs in milk and dairy products commercially available in Greece". Agro Food Industry Hitech 26 (2) : 52-56. [16] Paul Vijak, Patric Guertler, Steffi Wiedemann, Heinrich H.D. Meyer. 2010. "Degradation of Cry1Ab protein from genetically modified maize (MON810) in relation to total dietary feed proteins in dairy cow digestion". Transgenic Res. 19 (4) : 683-689. [17] Report of the EFSA GMO Panel Working Group on Animal Feeding Trials. 2008. "Safety and nutritional assessment of GM plants and derived food and feed: The role of animal feeding trials". Food and Chemical Toxicology 46 (1) : 2-70. [18] Rinehart Lee. 2016. Non-GMO Dairy Transition Guide. NCAT Agriculture Specialist. [19] Sieradzki Zbigniew, Małgorzata Mazur, Krzysztof Kwiatek. 2014. "Wyniki badań kontrolnych pasz w kierunku GMO". Pasze Przemysłowe 1/293. ISSN 1230-4743. [20] Singhal K.K., S. Kumar, A.K. Tyagi, Y.S. Rajput. 2006. "Evaluation of Bt Cottonseed as a protein supplement in the ration of lactating dairy cows". Indian Journal of Animal Science 76 : 532-537. [21] Sznelewski P. 2009. "Wpływ GMO na zdrowie i życie ludzi". Materiały konferencyjne "Genetycznie modyfikowane organizmy a środowisko". Warszawa, 27 lutego. [22] Tudisco R., V. Mastellone, M.I. Cutrignelli, P. Lombardi, F. Bovera, N. Mirabella, G. Piccolo, S. Calabro, L. Avallone, F. Infascell. 2010. "Fate of transgenic DNA and evaluation of metabolic effects in goats fed genetically modified soybean and in their offsprings". Animal 1-10. [23] Van den Bulcke Marc, Adinda De Schrijver, Daniele De Bernardi, Yann Devos, Guillaume MbongoMbella, Amaya Leunda Casi, William Moens, Myriam Sneyers. 2007. "Detection of genetically modified plant products by protein strip testing: an evaluation of real-life samples". European Food Research and Technology 225 (1) : 49-57. [24] Žel Jana, Mojca Milavec, Dany Morisset, Damien Plan, Guy Van den Eede, Kristina Gruden. 2012. How to realibly test for GMOs. Springer US.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110160 "Co powinniśmy wiedzieć o ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH