Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 9
Zagrożenia chemiczne w kuchni - mikotoksyny. Zabójcza pleśń
Chemical hazards in the kitchen - mycotoxins
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 109176
Streszczenie
Mikotoksyny, będące wtórnymi metabolitami pleśni, szczególnie z gatunków Aspergillus, Penicillium oraz Fusarium, stanowią poważne zanieczyszczenie chemiczne żywności, skutkujące ostrymi lub przewlekłymi zatruciami. W artykule przedstawiono charakterystykę mikotoksyn, ich występowanie w żywności, rodzaje oraz ich wpływ na zdrowie konsumenta. Opracowanie zawiera także opis środków stosowanych do opanowania tego zagrożenia chemicznego, z uwzględnieniem środków kontroli odnoszących się do zakładów żywienia zbiorowego.
Abstract
Mycotoxins are toxic secondary metabolites of moulds, especially by Aspergillus ssp., Penicillium ssp. and Fusarium ssp., they create a serious chemical food contamination resulting in acute or chronic intoxications. In article some characteristics of mycotoxins, their occurrence and different types as well as their influence on consumer`s health were presented. The paper also contains a description of control measures in terms of mycotoxins in relation to catering businesses.
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
intoksykacje
metabolity pleśni
mikotoksyny
środki kontroli/nadzoru.
Keywords
food safety
intoxications
moulds` metabolites
mycotoxins
control measures
Bibliografia
[1] Abramson D., J.D. House, C.M. Nyachoti. 2005. "Reduction of deoxynivalenol in barley by treatment with aqueous sodium carbonate and heat". Mycopathology, 160, 297-301. [2] Adams M.R., M.O. Moss. 2008. "Food Microbiology". Third Edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge. [3] Aziz N.H., L.A.A. Moussa, F.M.E. Far. 2004. "Reduction of fungi and mycotoxins formation in seeds by gamma-radiation". Journal Food Safety 24, 109-127. [4] Cavret S., S. Lecoeur. 2006. "Fusariotoxin transfer in animal". Food Chemistry and Toxicology, 44, 444-453. [5] Dzwolak W., S. Ziajka. 2001. "Podstawy zapewnienia bezpieczeństwa żywności w systemie HACCP". Studio 108, Olsztyn. [6] Dzwolak W. 2005. "Sztab kryzysowy. Zatrucie pokarmowe w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 6 (23), 30-31. [7] Dzwolak W. 2008. "Żywność zatruta pleśniami. DON, ZEA i FB: "kukurydziane" toksyny". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 11 (64), 44-45. [8] Dzwolak W. 2011. "Żywność porażona. Rakotwórcze mikotoksyny". Przegląd Gastronomiczny, 10-11, 3 i 5. [9] FAO. 2001. "Manual on the application of the HACCP system in Mycotoxins prevention and control". FAO/IAEA, Rome. [10] FDA/CFSAN. Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook. U.S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety & Applied Nutrition. http://www.seafoodhaccp.com/SeafoodData/BadBugBook (dostęp: 11.07.2017). [11] Gertig H., H. Duda. 2004. "Żywność a zdrowie i prawo". Wyd. Lek. PZWL, Warszawa. [12] IARC. 1993. "Some Naturally Occurring Substances: Food Items and Constituents, Heterocyclic Aromatic Amines and Mycotoxins". IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, Vol. 56. [13] IARC. 2002. "Some Traditional Herbal Medicines, Some Mycotoxins, Naphthalene and Styrene". IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, Vol. 82. [14] Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Gulden. 2005. "Modern Food Microbiology. Seventh Edition". Springer Science + Business Media, Inc., New York. [15] Mortimore S., C. Wallace. 2013. "HACCP. A Practical Approach. Third Edition". Springer, New York, Heidelberg, Dordrecht, London. [16] NIZP/PZH. "Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce (dwutygodniowe, kwartalne, półroczne, roczne) ". Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny - Zakład Epidemiologii, Pracownia Monitorowania i Analizy Sytuacji Epidemiologicznej. http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/index_p.html (dostęp: 15.08.2017). [17] Richard J.L. 2007. "Some major mycotoxins and their mycotoxicoses - an overview". International Journal of Food Microbiology, 119, 3-10. [18] Shelton M.L. 2002. "Ergot: A History Changing Plant Disease". http://www. howstuffworks.com/framed.htm? parent=drugged-salem-witchtrial.htm&url= http://www.plant.uga.edu/labrat/ergot.htm (dostęp: 10.07.2017). [19] Smoczyński S. 2014. "Chemiczne aspekty higieny żywności cz. 7. Mikotoksyny w żywności, aflatoksyny w mleku i w produktach mleczarskich". Przegląd Mleczarski, 9, 30-34. [20] Specchio J.J. 2003. "Hazards from natural origins". W: Food Safety Handbook (Ed. RH. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken, 213-231. [21] Stępień M., B. Sokół-Leszczyńska, M. Łuczak. 2007. "Mykotoksyny, produkty spożywcze a zdrowie człowieka". Postępy Mikrobiologii, 46 (2), 167-177. [22] Tolosa J., G. Font, J. Mañes, E. Ferrer. 2013. "Nuts and dried fruits: Natural occurrence of emerging Fusarium mycotoxins". Food Control, 33, 215-220.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109176 "Zagrożenia chemiczne w ku..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH