Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 8
Produkty prozdrowotne zawierające bioaktywne składniki soku z ziemniaka
Health-Promoting Products, Containing Bioactive Components of Potato Juice
10.15199/65.2017.8.8
Grażyna Lewandowicz
Przemysław Kowalczewski
Magdalena Człapka-Matyasik
Małgorzata Korsar
Jan Jeszka
nr katalogowy: 108788
10.15199/65.2017.8.8
Streszczenie
Choroby zapalne jelit to duży problem diagnostyczny i terapeutyczny. Ich przewlekły charakter i nie zawsze skuteczne leczenie czynią je poważnym problemem medycznym. Osoby dotknięte tym schorzeniem, ze względu na upośledzenie wchłaniania substancji odżywczych i często występujące krwawienia w obrębie przewodu pokarmowego, należą do grupy wysokiego ryzyka niedoboru żelaza, skutkującego anemią. Ponadto ograniczona i bardzo monotonna dieta skutecznie obniżają ich komfort życia,sprawiając, że choroba ta staje się także problemem społecznym. Zastosowanie do produkcji żywności związków o udokumentowanych właściwościach przeciwzapalnych może skutecznie wspomóc profilaktykę oraz leczenie, a także uatrakcyjnić niewielką grupę produktów spożywanych przez osoby chore. Jednym ze źródeł tych związków okazał się sok z ziemniaka, polecany jako remedium na dolegliwości przewodu pokarmowego o różnej etiologii już w medycynie ludowej.
Abstract
Inflammatory bowel diseases (IBD) are a serious diagnostic and therapeutic problem. Their chronic nature and not always effective treatment make them a serious medical problem. Moreover, malabsorption of nutrients and occurrence of gastrointestinal bleeding put the people suffering from IDB at risk of anemia, which results from iron deficiencies. IDB impacts the quality of life, making it also a social problem, as the afflicted people are forced to resort to a restrictive and monotonous diet. The ingredients with documented anti-inflammatory activity applied in food production can effectively help prevention and medication of IBD as well as broaden the narrow range of products consumed by chronically ill people. Potato juice applied, for a long time in folk medicine, as a remedy for gastrointestinal diseases of various etiologies, has been recently proved to be one of the sources of such ingredients.
Słowa kluczowe
sok z ziemniaka
stany zapalne przewodu pokarmowego
żywność funkcjonalna
Keywords
potato juice
inflammatory of gastrointestinal tract
functional food
Bibliografia
[1] Burlingame Barbara, Beatrice Mouillé, Ute Charrondiere. 2009. "Nutrients, bioactive nonnutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical review". Journal of Food Composition and Analysis 22 : 494-502. [2] Chrubasik Sigrun, Cosima Chrubasik, Thomas Torda, Ahmed Madish. 2006. "Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study". Phytomedicine 13 (1-2) : 11-15. [3] Jędrusek-Golińska Anna, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka. 2016. "Produkty funkcjonalne w żywieniu osób starszych". Przemysł Spożywczy 70 (5) : 39-43. [4] Kowalczewski Przemysław, Anna Sip, Grażyna Lewandowicz. 2014. "Aktywność przeciwdrobnoustrojowa soku ziemniaczanego". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 24/45 (2) : 56-61. [5] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas. 2016g. "Pieczywo chrupkie i sposób wytwarzania pieczywa chrupkiego". Patent PL 222979. [6] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas. 2016f. "Makaron i sposób wytwarzania makaronu". Patent PL 222969. [7] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas. 2016e. "Przekąski ekstrudowane i sposób otrzymywania przekąsek ekstrudowanych". Patent PL 222978.[8] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Agata Olejnik, Wiktor Obuchowski. 2012. "Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka". Biuletyn IHAR 266 : 319-329. [9] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas, Piotr Kubiak. 2015a. "Pasta Fortified with Potato Juice: Structure, Quality and Consumer Acceptance". Journal of Food Science 80 (6) : 1377-1382. [10] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Białas, Magdalena Jeziorna, Piotr Kubiak. 2015b. "Finely comminuted frankfurters fortified with potato juice - Quality and structure". Journal of Food Engineering 167 (1) : 183-188. [11] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Róża Biegańska-Marecik, Wojciech Białas. 2016a. "Napój i sposób wytwarzania napoju". Patent PL 225693. [12] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas. 2016b. "Parówki i sposób wytwarzania parówek". Patent PL 222980. [13] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas. 2016c. "Pasztet i sposób wytwarzania pasztetu". Patent PL 222968. [14] Kowalczewski Przemysław, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas. 2016d. "Danie obiadowe i sposób wytwarzania dania obiadowego". Patent PL 224188. [15] Kowalczewski Przemysław, Konrad Celka, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz. 2012. "Antioxidant activity of potato juice". Acta Scientarum Polonorum Technologia Alimentaria 11 (2) : 175-181. [16] Lewandowicz Grażyna, Przemysław Kowalczewski, Anna Olejnik, Jadwiga Jodynis-Liebert, Małgorzata Kujawska, Mariusz Lesiecki. 2014. "Sposób otrzymywania preparatu z soku ziemniaka oraz jego zastosowanie". Zgłoszenie patentowe nr P-406918. [17] Lewandowicz Grażyna, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Joanna Rychlik. 2012. "Rozdział frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej". Biuletyn IHAR 266 : 331-344. [18] Melski Krzysztof, Dorota Walkowiak-Tomczak (red.). 2016. Żywność dla świadomego konsumenta. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. [19] Olejnik Anna, Wojciech Białas, Joanna Tomczyk, Grażyna Lewandowicz. 2011. "Cytotoksyczność i genotoksyczność soku z ziemniaka". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu 205 : 118-125. [20] Vlachojannis Julia Elodie, Melainie Cameron, Sigrun Chrubasik. 2010. "Medicinal Use of Potato-derived Products. A Systematic Review". Phytotherapy Research 24 (2) : 159-162.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108788 "Produkty prozdrowotne zaw..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH