Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 8
Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych
10.15199/64.2017.8.3
Marta Duda
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 108774
10.15199/64.2017.8.3
Streszczenie
W artykule przedstawiono alternatywną nietermiczną metodę utrwalania produktów owocowo-warzywnych – homogenizację wysokociśnieniową (HPH). Omówiono jej wpływ na różne grupy mikroorganizmów, właściwości fizykochemiczne i zmiany zawartości związków bioaktywnych w sokach. Technika ta z powodzeniem może być stosowana obok standardowej pasteryzacji, ponieważ zapewnia dobrą jakość mikrobiologiczną i konsumencką produktu, pod warunkiem odpowiedniego przechowywania chłodniczego utrwalanych produktów
Abstract
The article presents an alternative non-thermal fruit and vegetable products preservation method – the high pressure homogenization (HPH). Its influence on various microorganism groups, physicochemical properties and changes of bioactive compounds content in juices were discussed. This technique can be successfully used alongside standard pasteurization process because of providing good microbiological and consumer quality and when providing proper cold storage of preserved products.
Słowa kluczowe
homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH)
soki owocowe i warzywne
jakość mikrobiologiczna
uszkodzenia subletalne
Keywords
high pressure homogenization (HPH)
fruit and vegetable juices
microbiological quality
sublethal injuries
Bibliografia
1] Bull Michelle K., Katherine Zerdin, Effie Howe, Dimitria Goicoechea, Priscilla Paramanandhan, Regine Stockman, Jay Sellahewa, Elizabeth A. Szabo, Robert L. Johnson, Cynthia M. Stewart. 2004. „The effect of high pressure processing on the microbial, physical and chemical properties of Valencia and Navel orange juice”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 5 : 135–149. [2] Calligaris Sonia, Martina Foschia, Ingrid Bartolomeoli, Michela Maifreni, Lara Manzocco. 2012. „Study on the applicability of high-pressure homogenization for the production of banana juices”. LWT – Food Science and Technology 45 : 117–121. [3] Chakraborty S., D. Baier, D. Knorr, H. N. Mishra. 2015. „High pressure inactivation of polygalacturonase, pectinmethylesterase and polyphenoloxidase in strawberry puree mixed with sugar”. Food and Bioproducts Processing 95 : 281–291. [4] Corbo Maria Rosaria, Antonio Bevilacqua, Daniela Campaniello, Claudio Ciccarone, Milena Sinigaglia. 2010. „Use of high pressure homogenization as a mean to control the growth of foodborne moulds in tomato juice”. Food Control 21 : 1507–1511. [5] Donsi Francesco, Giovanna Ferrari, Ermelinda Lenza, Paola Maresca. 2009. „Main factors regulating microbial inactivation by high-pressure homogenization: operating parameters and scale of operation”. Chemical Engineering Science 64 : 520–532. [6] Georget E., B. Miller, K. Aganovic, M. Callanan, V. Heinz, A. Mathys. 2014. „Bacterial spore inactivation by ultra-high pressure homogenization”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 26 : 116–123. [7] Karacam Cagri Helin, Serpil Sahin, Mecit Halil Oztop. 2015. „Effect of high pressure homogenization (microfluidization) on the quality of Ottoman Strawberry (F. Ananassa) juice”. LWT – Food Science and Technology 64 : 932–937. [8] Kubo Mirian Tiaki Kaneiwa, Pedro E. D. Augusto, Marcelo Cristianini. 2013. „Effect of high pressure homogenization (HPH) on the physical stability of tomato juice”. Food Research International 51 : 170–179. [9] McKay Alan. M. 2009. „Inactivation of fungal spores in apple juice by high pressure homogenization”. Journal of Food Protection 72 (12) : 2561–2564. [10] Patrignani Francesca, Lucia Vannini, Sylvain Leroy Sado Kamdem, Rosalba Lanciotti, M. Elisabetta Guerzoni. 2009. „Effect of high pressure homogenization on Saccharomyces cerevisiae inactivation and physico-chemical features in apricot and carrot juices”. International Journal of Food Microbiology 136 : 26–31. [11] Roig-Sagués A. X., E. Asto, I. Engers, M. M. Hernández-Herrero. 2015. „Improving the efficiency of ultra-high pressure homogenization treatments to inactivate spores of Alicyclobacillus spp. in orange juice controlling the inlet temperature”. LWT – Food Science and Technology 63 : 866–871. [12] Silva Filipa V. M., Eng Keat Tan, Mohammed Farid. 2012. „Bacterial spore inactivation at 45–65°C using high pressure processing: study of Alicyclobacillus acidoterrestris in orange juice”. Food Microbiology 32 : 206–211. [13] Suárez-Jacobo Ángela, Corinna E. Rüfer, Ramón Gervilla, Buenaventura Guamis, Artur X. Roig-Sagués, Jordi Saldo. 2011. „Influence of ultra-high pressure homogenisation on antioxidant capacity, polyphenol and vitamin content of clear apple juice”. Food Chemistry 127 : 447–454. [14] Velázquez-Estrada R. M., M. M. Hernández-Herrero, B. Guamis-López, A. X. Roig-Sagués. 2012. „Impact of ultra high pressure homogenization on pectin methylesterase activity and microbial characteristics of orange juice: a comparative study against conventional heat pasteurization”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 13 : 100–106. [15] Velázquez-Estrada R. M., M. M. Hernández-Herrero, C. E. Rüfer, B. Guamis-López, A. X. Roig-Sagués. 2013. „Influence of ultra high pressure homogenization processing on bioactive compounds and antioxidant activity of orange juice”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 18 : 89–94. [16] Velázquez-Estrada R. M., M. M. Hernández-Herrero, T. J. López-Pedemonte, W. T. Brinez- Zambrano, B. Guamis-López, A. X. Roig-Sagués. 2011. „Inactivation of Listeria monocytogenes and Salmonella enterica serovar Senftenberg 775W inoculated into fruit juice by means of ultra high pressure homogenization”. Food Control 22 : 313–317. [17] Wuytack Elke Y, L. Duong Thi Phuong, A. Aertsen, K. M. F. Reyns, D. Marquenie, B. De Ketelaere, B. Masschalck, I. Van Opstal, A. M. J. Diels, C. W. Michiels. 2003. „Comparison of sublethal injury induced in Salmonella enterica serovar Typhimurium by heat and by different nonthermal treatments”. Journal of Food Protection 66 (1) : 31–37. [18] Wuytack Elke Y., Ann M. J. Diels, Chris W. Michiels. 2002. „Bacterial inactivation by highpressure homogenization and high hydrostatic pressure”. International Journal of Food Microbiology 77: 205–212.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108774 "Zastosowanie homogenizacj..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH