Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7-8
Niezbędne jak woda
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 99750
Woda jest niezbędnym składnikiem dla organizmu człowieka. Występuje we wszystkich komórkach, tkankach i narządach [3, 11]. Bierze udział w transporcie tlenu, składników odżywczych i innych czynnych biologicznie związków (np. hormonów) z/do tkanek i narządów [1, 3, 11].Woda odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Z całodzienną dietą należy dostarczać odpowiednią ilość płynów. Jednym z ważnych źródeł wody są dla człowieka wody mineralne. Ich asortyment jest bardzo szeroki. Są to naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe. Różnią się stopniem mineralizacji, czyli zawartością składników mineralnych oraz nasyceniem dwutlenkiem węgla, czyli stopniem nagazowania. Wśród wód mineralnych znajdują sie wody nisko-, średnio- i wysokozmineralizowane, nienasycone oraz nisko-, średnio i wysokonasycone dwutlenkiem węgla. Największą popularnością cieszą się wody niegazowane. Ilość wypijanej przez Polaków wody mineralnej jest stosunkowo niewielka, w porównaniu z jej konsumpcją w innych krajach europejskich. Przyczyną tego jest niedostateczna wiedza o roli wody i konieczności jej regularnego picia. Ze względów zdrowotnych trzeba popularyzować picie wody mineralnej, szczególnie średnio- i wysokozmineralizowanej.Woda jest niezbędna w przyswajaniu pożywienia, gdyż zlepia i nawilża pokarm, ułatwia przesuwanie się kęsów wzdłuż przewodu pokarmowego, a ponadto uczestniczy w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych [3, 11]. Odgrywa też funkcję termoregulacyjną, chroniąc organizm przed przegrzaniem. Ponadto, umożliwia wydalanie z organizmu substancji toksycznych [1, 3]. Zapotrzebowanie na wodę jest uzależnione m.in. od temperatury otoczenia i aktywności fizycznej danej osoby. Zgodnie z zaleceniami należy wypijać ok. 2-3 l wody dziennie [1, 3]. Niedobory wody mają groźne następstwa, dlatego też należy dostarczać do organizmu odpowiednią ilość płynów [1, 3]. Najważniejszym źródłem wody są dla człowieka wszelki[...]
Bibliografia
[1] Albertini Maria Cristina, Marina Dachà, Laura Teodori, Marcelo Enrique Conti. 2007. "Drinking mineral waters: biochemical effects and health implications -the state-of-the-art" International Journal of Enviromental Health 1: 153-169. [2] Czarniecka-Skubina Ewa. 2005. "Wody mineralne". Poradnik Restauratora 6: 18-21. [3] Czerwińska Dorota. 2015. Zasady Żywienia. Cz. I i II. Warszawa: Wydawnictwo WSiP-REA. [4] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 164/45 z 26.6.2009 r. [5] Hoffmann Monika, Hanna Jędrzejczyk. 2004. "Rola wody w przetwórstwie żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka. Cześć I. Naturalne wody mineralne i źródlane". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 14, 1: 13-17. [6] Krełowska-Kułas Maria. 2007. "Preferencje konsumentów związane ze spożywaniem wód butelkowanych’. Journal of Elementology 12, 1: 55-62. [7] Mirek Jolanta. 2004. "Konsumenci wód mineralnych w świetle badań". Wody Mineralne i Napoje 3: 14-18. [8] Nosecka Bożena. 2010. "Rynek wód w opakowaniach jednostkowych w Polsce". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6: 10-11. [9] Osińska Halina. 2009. "Woda - naturalnie ze źródła. Kampania edukacyjna KIG PR. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6: 14-15. [10] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. (Dz. U. z 2011 r. Nr 85, poz. 466). [11] Rylander Ragnar. 2008. "Drinking water constituents and disease". http://jn. nutrition.org/cgi/content/full/138/2/423S - FN2http://jn.nutrition.org/cgi/content/ full/138/2/423S - FN3 Journal of Nutrition 138, 2: 423S-425S. [12] Salomon Agnieszka, Bożena Regulska-Ilow. 2013. "Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze - charakterystyka i zastosowanie". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 46, 1: 53-65. [13] Śmigiel-Papińska Danuta, Rafał W. Wójciak, Zbigniew Krejpcio. 2001. "Wody mineralne jako źródło przyswajalnego wapnia i magnezu". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 34, 2: 105-109. [14] Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2010 r. Nr 21, poz. 105). [15] Wojtaszek Tadeusz. 2006. "Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej". Journal of Elementology 11, 3: 399-406.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99750 "Niezbędne jak woda..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH