Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7-8
Podstawa żywienia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 99748
Racjonalne odżywianie oraz zdrowy styl życia decydują o możliwości rozwoju, samopoczuciu i stanie zdrowia człowieka, a także o długości jego życia [6]. Zasady zdrowego odżywiania przedstawia obrazowo Piramida Zdrowego Żywienia. Stosując się do zaleceń w niej zawartych, można ułożyć zdrową dietę i nabyć zdrowe nawyki żywieniowe. Im niżej w piramidzie znajdują się produkty, tym częściej należy je spożywać.Jak pokazuje Piramida Zdrowego Żywienia makarony, kasze i ryż oraz inne produkty zbożowe stanowią bardzo istotne składniki zdrowej diety. Powinny być spożywane w każdym posiłku. Istnieje wiele gatunków makaronów, rozmaite rodzaje kasz i liczne odmiany ryżu, o czym decyduje rodzaj i stopień oczyszczenia zbóż użytych do ich produkcji. Makarony wytwarza się najczęściej z semoliny z pszenicy twardej. Dostępne są też makarony gryczane, kukurydziane i ryżowe. Spośród kasz najpopularniejsze są: kasza gryczana, jęczmienna, manna, kukurydziana i jaglana. Poza ryżem białym wytwarza się ryż brązowy oraz ryż dziki i komosę ryżową. Makarony, kasze i ryż mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Dobrze komponują się z mięsem, rybami, owocami morza, serami, jak i rozmaitymi warzywami, owocami, grzybami, nasionami strączkowymi i orzechami. Przygotowuje się z nich przekąski, zupy, dania główne, sałatki i desery. Mogą to być potrawy słodkie lub słone. Dania sporządzane z dodatkiem makaronów, kasz i ryżu są kaloryczne i sycące, a ze względu na użyte dodatki dostarczają wielu składników odżywczych (białko, składniki mineralne, witaminy).Produkty zbożowe, czyli mąki, pieczywo, kasze, ryż, makarony i płatki śniadaniowe stanowią - obok warzyw i owoców - podstawę Piramidy Żywieniowej. Mają one szczególnie istotne znaczenie w żywieniu człowieka. Produkty te są bogatym źródłem energii, węglowodanów złożonych (w tym błonnika pokarmowego), białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Należy preferować produkty zbożowe jak najmniej przetworzone, z ni[...]
Bibliografia
[1] Abugoch James. 2009. "Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): composition, chemistry, nutritional, and functional properties". Advances in Food and Nutrition Research 58: 1-31. [2] Alvarez-Jubete Laura, Elke Arendt, Elmear Gallagher. 2009. "Nutritive value and chemical composition of pseudocereals as gluten-free ingredients". International Journal of Food Sciences and Nutrition 60, 4: 240-257. [3] Bangert Elisabeth. 2007. "Potrawy z makaronu". Warszawa: Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media. [4] Bardi Carla, Rachel Lane. 2013. "Dania z ryżem". Warszawa: Wydawnictwo: Olesiejuk. [5] Becker Diana. 2002. "Dania z ryżu". Seria: Smaczna kuchnia. Warszawa: Wydawnictwo Agencja Wydawnicza Mostowski. [6] Czerwińska Dorota. 2015. "Zasady żywienia". Warszawa: Wydawnictwo WSiP Rea. [7] Czerwińska Dorota. 2015. "Walory żywieniowe i przydatność kulinarna kaszy kuskus". Przegląd Zbożowo-Młynarski 59, 1: 12-13. [8] Czerwińska Dorota. 2013. "Rodzaje makaronów". Przegląd Zbożowo-Młynarski 57, 5: 16-16. [9] Feslikenian Franca. 2007. "W kuchni. Makaron". Warszawa: Wydawnictwo Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk-Inwestycje. [10] Krawczyk Marta. 2013. "Dania z kaszy". Warszawa: Wydawnictwo SBM Renata Gmitrzak. [11] Krasnopolska Ewa, Andrzej Żmuda. 2007. "Makarony kluski kopytka łazanki". Warszawa, Rzeszów: Wydawnictwo Ad Oculos. [12] McKevith Brigid. 2004. "Nutritional aspects of cereals". British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 29: 111-114. [13] Poritosh Roy, Takahiro Orikasa, Hiroshi Okadome, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina. 2011. "Processing conditions, rice properties, health and environment" International Journal of Environmental Research and Public Health 8, 6: 1957- 1976. [14] Stradecka Alina, Aleksandra Chomicz. 2014. "Kasze. Polska specjalność". Warszawa: Wydawnictwo Świat Książki. [15] Sych Magdalena. 2014. "Nasze kasze". Warszawa: Wydawnictwo Buchmann Sp. z o.o. [16] Tacer Caba Zeynep, M. Hikmet Boyacioglu, Dilek Boyacioglu D. 2012. "Bioactive healthy components of bulgur". International Journal of Food Sciences and Nutrition 63, 2: 250-256. [17] Waszkiewicz-Robak Bożena, Franciszek Świderski. 1999. "Mąki, kasze, makarony". W: Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Warszawa; Wydawnictwo SGGW. [18] Wright Jeni. 2006. "Makarony i kluski. 101 sprawdzonych przepisów". Warszawa: Wydawnictwo BBC Books.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99748 "Podstawa żywienia..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH