Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7-8
Akryloamid we frytkach i ziemniakach Wciąż aktualne zagrożenie
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 99746
Powstawanie akryloamidu w żywności odkryto na początku pierwszej dekady XXI w. Jest to produkt reakcji asparaginy z cukrami redukującymi (glukozy i fruktozy) pod wpływem temperatury przekraczającej 120oC [1, 2, 12, 16]. Akryloamid tworzący się w środkach spożywczych stanowi bardzo poważne zagrożenie chemiczne, ponieważ substancja ta ma działanie neurotoksyczne [3, 14, 18] oraz cytotoksyczne [14, 15]. Ponadto, akryloamid w organizmie człowieka ulega przemianom do glicydoamidu, który jest genotoksyczny [1, 12, 18].Akryloamid powstający pod wpływem wysokiej obróbki termicznej w skrobiowych produktach spożywczych, jest zagrożeniem chemicznym o działaniu cytotoksycznym, neurotoksycznym, genotoksycznym i prawdopodobnie kancerogennym. W artykule przedstawiono aktualne informacje na temat tego zagrożenia opublikowane przez ekspertów z Panelu ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym (CONTAM Panel) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Opracowanie zawiera opis praktycznych środków kontroli/nadzoru stosowanych do zapobiegania i minimalizowania poziomu akryloamidu powstającego podczas smażenia/pieczenia frytek oraz ziemniaków. Środki te powinny być wdrażane we wszystkich zakładach gastronomicznych.Badania nad rakotwórczością akryloamidu zawartego w diecie człowieka wciąż trwają, z każdym rokiem pojawia się jednak coraz więcej dowodów świadczących o istotnym związku akryloamidu pochodzącego z żywności, z występowaniem różnych zmian rakowych [13, 22]. Z tego powodu akryloamid zawarty w środkach spożywczych jest uznawany za substancję potencjalnie kancerogenną [4, 19]. Istnieją także przypuszczenia, że długotrwałe przyjmowanie z pokarmem chronicznych dawek akryloamidu może powodować zmiany neurologiczne prowadzące do choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona [9]. Mimo jednoznacznych dowodów na szkodliwość akryloamidu, to nowe zagrożenie chemiczne wciąż jest lekceważone przez większość producentów żywności i restaurat[...]
Bibliografia
[1] CAC. 2009. "Code of Practice for the Reduction of Acrylamide in Food". CAC/RCP 67-2009. [2] Dzwolak W. 2008. "Szwedzki alarm. Akryloamid, nowe zagrożenie bezpieczeństwa żywności". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 12 (65): 20-21. [3] Dzwolak W. 2009. "Sposoby zmniejszania zawartości akryloamidu w produktach skrobiowych". Przemysł Spożywczy, 7, 26-29. [4] Dzwolak W. 2009. "Smażenie, pieczenie i… akryloamid. Nowe zagrożenie w procesach kulinarnych". Przegląd Gastronomiczny, 3, 3-4. [5] Dzwolak W. 2010. "Redukcja akryloamidu w żywności. Wytyczne Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 1 (78), 52-53. [6] Dzwolak W. 2011. "Szkodliwe związki chemiczne powstające w środkach spożywczych". Cz. 1. Towaroznawcze Problemy Jakości, 4(29), 82-91. [7] Dzwolak W. 2014. "Akryloamid pod kontrolą. Aktualne zalecenia Komisji". Przegląd Gastronomiczny, 3/4, 4-5. [8] EFSA. 2012. " Aktualizacja danych dotyczących poziomów akryloamidu w żywności pochodzących z monitorowania w latach 2007- 2010". EFSA Journal, 10(10), 2938. [9] EFSA. 2015a. "Outcome of the public consultation on the draft Scientific Opinion of the EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM) on acrylamide in food. Technical Report". European Food Safety Authority, Parma, Italy. EFSA supporting publication 2015: EN-817. [10] EFSA CONTAM Panel. 2015b. "Scientific Opinion on acrylamide in food. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain". EFSA Journal 2015, 13(6): 4104, 1-321. [11] FDE. 2011. "Food Drink Europe Acrylamide Toolbox" 2011. FoodDrinkEurope, Brussels. http:// www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_ documents/Toolboxfinal260911.pdf (dostęp: 12.05.2016). [12] Gökmen Vural, T. K. Palazoğlu 2008. "Acrylamide Formation in Foods during Thermal Processing with a Focus on Frying". Food Bioprocess Technology, 1, 35-42. [13] Hogervorst Janneke G., D. de Bruijn-Geraets, L. J. Schouten, M. van Engeland, T.M.C.M. de Kok, A. Goldbohm, P. van den Brandt, M. P. Weijenberg. 2014. "Dietary acrylamide intake and the risk of colorectal cancer with specific mutations in KRAS and APC". Carcinogenesis, 35, 1032- 1038. [14] JECFA. 2005. "Summary and conclusions of the sixty-fourth meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)". Rome 8-17 February 2005, JECFA/64/S.C. [15] Jong-Hang Chen, Lee D.C., I. M. Chiu. 2014. Cytotoxic effects of acrylamide in nerve growth factor or fibroblast growth factor 1-induced neurite outgrowth in PC12 cells. Archives of Toxicology, 88(3), 769-780. [16] Mojska H. 2007. "Akryloamid - nowe zalecenie Komisji Europejskiej". Przemysł Spożywczy, 12, 8-12. [17] Mojska Hanna, I. Gielecińska. 2012. "Ocena narażenia dzieci i młodzieży na akryloamid obecny w produktach fast food i przekąskach". Problemy Higieny i Epidemiologii, 93(3), 613-617. [18] Parzefall W. 2008. "Minireview on the toxicity of dietary acrylamide". Food and Chemical Toxicology, 46, 1360-1364. [19] Pelucchi Claudio, C. Bosetti, C. Galeone, C. La Vecchia. 2015. "Dietary acrylamide and cancer risk: An updated meta-analysis". International Journal of Cancer, 136, 2912-2922. [20] UE. 2013. Zalecenie Komisji z dnia 8 listopada 2013 r. w sprawie dochodzeń dotyczących poziomów akryloamidu w żywności. Dz. Urz. UE, L 301 z 12.11.2013, 15-17. [21] FDA. 2016. "Guidance for Industry Acrylamide in Foods". U.S. Department of Health and Human Services, Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition. http://www.fda.gov/FoodGuidances (dostęp: 12.05.2016). [22] Virk-Baker Mandeep K., T.R. Nagy, S. Barnes, J. Groopman. 2014. "Dietary acrylamide and human cancer: a systematic review of literature". Nutrition and Cancer, 66, 774-790.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99746 "Akryloamid we frytkach i ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH