Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Jak wyżywić ludność świata do 2050 roku?
10.15199/65.2016.6.1
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 99227
10.15199/65.2016.6.1
Wyżywienie ponad 9 mld ludzi do 2050 r. będzie trudnym zadaniem dla technologii żywności. W wielu ośrodkach uniwersyteckich prowadzone są prace badawcze nad rozwiązaniem tego problemu. Opracowano założenia prozdrowotnej, indywidualnej diety, produkcji mięsa w hodowlach tkankowych, upowszechnienia wegetariani-zmu, alternatywnego wykorzystania alg i owadów. Zwiększenia produkcji surowców upatruje się w inżynierii genetycznej, konwersji celulozy do skrobi, a urozmaicenia diety w drukowaniu żywności na drukarkach 3D. Inspirujące zapewne będą restauracje przyszłości oferujące zaskakujące, nowatorskie menu.W literaturze specjalistycznej postawiono pytanie, co ludzie będą jeść za 35 lat? Czy będziemy odżywiać się takimi samymi potrawami jak teraz, czy też możemy spodziewać się nowej diety? Przeludnienie i wyczerpanie się naturalnych zasobów surowcowych może spowodować drastyczne zmiany w odżywianiu ludności świata. Wegetarianizm nie będzie już tylko stylem życia mniejszości, może stać się koniecznością. Rozwiązanie problemu nakarmienia do 2050 r. ponad 9 mld ludzi będzie wielkim wyzwaniem dla biznesu, gospodarki i polityków, ale nie będzie to możliwe bez szerszego zaangażowania nauki i technologii żywności. Produktów tradycyjnych zapewne wystarczy dla mieszkańców bogatych krajów zachodnich, jednak realia rolnictwa i ekonomii mogą sugerować, że lepiej będzie stać się wegetarianinem. Ceny produktów zwierzęcych wzrosną, ze względów ekonomicznych będzie na stołach mniej wołowiny, a więcej ryb czy pokarmów roślinnych. Możliwe są też inne rozwiązania, wymagające prowadzenia dalszych badań [8]. Institute of Food Technology (USA) opublikował szereg wywiadów z naukowcami analizującymi możliwości rozwiązania tego problemu. Panuje opinia, że w 2050 r. dieta będzie zawierać mniej mięsa, a więcej nowatorskich przetworów, np. z owadów czy alg. NASA proponuje wysokoenergetyczne batony, wzbogacone w witaminy i mikroelementy. Możliwe jest te[...]
Bibliografia
[1] Achremowicz B., A. Wawrzyniak. 2016. "Żywność zmodyfikowana genetycznie - szanse i zagrożenia". Nauka 1, 49 : 1-9. [2] Berry S. 2015. "Personalised nutrition: Is this the future of food?". www.smh.au//diet//personalised-nutrition [3] Boczek J., S. Pruszyński. 2013. "Owady w żywieniu człowieka i zwierząt domowych". Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 2 : 98-107. [4] Buscemi F. 2015. "New meat and the media conundrum with nature and culture". Lexia 19-20 : 419-434. DOI: 10.4399/978885488571426. [5] Drukowane cheesburgery, czyli rewolucji kuchennych ciąg dalszy. http://swiatdruku3d.pl/ [6] Florowska A., E. Dłużewska. 2016. "Mikroalgi żrodłem dodatków bioaktywnych do żywności". Przemysł Spożywczy. 70 (1) : 33-36. DOI 10.15199/65.2016.1.6. [7] F.T. 2015. "How tomorrow’s technology will help feed the planet". Food Technol. 8, 12. [8] Gertzman A. 2015. "Food of the future: What will we be eating?". Forbes Internationa., www.forbes.com//foods- -of-the -future [9] Gutkowska K., I. Kowalczuk, M. Sajdakowska, S. Żakowska-Biemanas, A. Kozłowska, A. Olewnik-Mikołajewska. 2014. "Postawy konsumentów wobec innowacji na rynku żywności". Handel Wewnętrzny 4 (351) : 80-93. [10] Tristano D. 2016. "Redefining the future of food". Forbes. Food & Agriculture. www.forbes.com//foods-of-the -future [11] W 2015 roku w UE będą dostępne drukarki 3D tworzące jedzenie. http://swiatdruku3d.pl/ [12] Węgrzyn T.F., M. Golding, R.A. Archer. 2012. "Food layered manufacture: A new process for constructing solid foods". Trends in Food Science & Technology. 2 (27) : 66-72. DOI:10.1016/j.tifs.2012.04.006. [13] Zhang P., C. You, H. Chen, S. Myung. 2013. "Enzymatic transformation of nonfood biomass to starch". Proceedings of National Academy of Science USA. 18 (110) : 7182-7187. DOI: 10.1073/pnas.1302420110.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99227 "Jak wyżywić ludność świat..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH