Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 5
Morwa biała nieocenione znaczenie zdrowotne
10.15199/65.2016.5.7
Monika Przeor
Ewa Flaczyk
nr katalogowy: 98613
10.15199/65.2016.5.7
Morwa biała należy do rodziny Moraceae (morwowate), podobnie jak Ficus. Jej nazwa pochodzi od barwy pąków liściowych. Owoce natomiast, w zależności od nasycenia antocyjanami, uzyskują barwę białą, różową, a nawet ciemnofioletową. Morwa biała występuje w formie taniego w utrzymaniu, średniej wielkości drzewa lub wysokiego krzewu mającego przewody mleczne. Medycyna Dalekiego Wschodu od wieków wykorzystywała morwę - jej lście, korę drzewa i korzeni oraz owoce. Badania wskazują, że liście morwy, bogate w polifenole, alkaloidy, triterpeny, steroidy i białka można wykorzystać w leczeniu wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia, układu moczowego czy układu nerwowego (np. choroby Alzheimera), a także w profilaktyce i leczeniu cukrzycy oraz otyłości. Dlatego wyciągi z morwy, herbatki, dżemy są stosowane coraz częściej przez Polaków jako farmaceutyki w życiu codziennym.Morwa pochodzi z obszarów Japonii, Chin, Tajlandii i Indii. Szczególnie znana jest w strefie tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej, gdzie jej liśćmi skarmiane są jedwabniki. Pomimo wielowiekowej tradycji stosowania w krajach Dalekiego Wschodu, na Zachodzie bardzo długo morwa biała była uznawana za drzewo- -chwast, a prawdziwe "udomowienie" miało miejsce we wschodniej części USA. Do Europy dotarła w XI w. wraz z jedwabnikami, a do Polski prawdopodobnie ok. XVIII/XIX w. Pod względem agrotechnicznym drzewo morwy białej charakteryzuje się małymi wymaganiami glebowymi, szybkim tempem wzrostu oraz niskimi kosztami utrzymania. Dobrze toleruje obszary miejskie, susze, zanieczyszczenia, a jednocześnie jest łatwa do adaptacji. Takie cechy umożliwiają szerokie jej wykorzystanie w rolnictwie i produkcji żywności prozdrowotnej. Morwa biała to wszechstronna pod względem rolno-leśnym roślina należąca do rodziny Moraceae (morwowate), podobnie jak figowiec (Ficus L.) czy chlebowiec (Artocarpus altilis). Nazwę zawdzięcza barwie pąków, a nie, jak mogłoby się wydawać, [...]
Bibliografia
[1] Achremowicz Bohdan. 2013. "Nowe produkty dla starszych konsumentów". Przemysł Spożywczy 67 (11): 2-4. [2] Banu Shaheena, R. Jabir Nasimudeen, C. Manjunath Nanjappa, Khan Mohd Shahnawaz, Ashraf Ghulam Md, Kamal Mohammad Amjad, Tabrez Shams. 2015. "Reduction of post-prandial hyperglycemia by mulberry tea in type-2 diabetes patients". Saudi Journal of Biological Sciences 22 : 32-36. [3] Chang Yun-Ching, Mon-Yuan Yang, Shu-Chun Chen, Chau-Jong Wang. 2016. "Mulberry leaf polyphenol extract improves obesity by inducing adipocyte apoptosis and inhibiting preadipocyte differentiation and hepatic lipogenesis". Journal of Functional Foods. 21 : 249-262. [4] Chen Pei-Ni, Shu-Chen Chu, Hui-Ling Chiou, Wu-Hsien Kuo, Chui-Liang Chiang, Yih-Shou Hsieh. 2006. "Mulberry anthocyanins, cyanidin 3-rutinoside and cyaniding 3-glucoside, exhibited an inhibitory effect on the migration and invasion of a human lung cancer cell Line". Cancer Letters 235 : 248-259. [5] Choi Sang Won, Yeon Jeong Jang, Yu Jin Lee, Hyun Hee Leem, Eun Ok Kim. 2013. "Analysis of functional constituents in mulberry (Morus alba L.) twigs by different cultivars, producing areas, and heat processings". Preventive Nutrition and Food Science 18 (4) : 256-262. [6] Du Jiang, Zhen-Dan He, Ren-Wang Jiang, Wen-Cai Ye, Hong-Xi Xu, Paul Pui-Hay But. 2003. "Antiviral flavonoids from the root bark of Morus alba L.". Phytochemistry 62 : 1235-1238. [7] Du Qizhen, J. Zheng, Y. Xu. 2008. "Composition of anthocyanins in mulberry and their antioxidant activity". Journal of Food Composition and Analysis 21 : 390-395. [8] Enkhmaa Byambaa, Kuninori Shiwaku, Takya Katsube, Keiko Kitajima, Erdembileg Anuurad, Masayuki Yamasaki, Yosuke Yamane. 2005. "Mulberry (Morus alba L.) leaves and their major flavonol quercetin 3-(6-malonylglucoside) attenuate atherosclerotic lesion development in LDL receptordeficient mice". Journal of Nutrition 135 : 729-734. [9] Flaczyk Ewa, Joanna Kobus-Cisowska, Monika Przeor, Józef Korczak, Marian Remiszewski, Eugeniusz Korbas, Maciej S. Buchowski. 2013. "Chemical characterization and antioxidative properties of Polish variety of Morus alba L. leaf aqueous extracts from the laboratory and pilot-scale processes". Agricultural Sciences 4 (5B) : 141-147. [10] Jeszka-Skowron Magdalena, Ewa Flaczyk, Jan Jeszka, Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Maciej S. Buchowski. 2014. "Mulberry leaf extract intake reduces hyperglycaemia in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats fed high-fat diet". Journal of Functional Foods 8 (1) : 9-17. [11] Karczmarczuk Roman. 2012. "Morwa, brusonecja i żółtnica pomarańczowa". Wszechświat 113 (1-3) : 36-40. [12] Kobus-Cisowska Joanna, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Józef Korczak. 2013. "Mulberry fruit as an antioxidant component in muesli". Agricultural Sciences 4 (5B) : 130-135. [13] Memon Ayaz Ali, Najma Memon, Devanand L. Luthria, Muhammad Iqbal Bhanger, Amanat Ali Pitafi. 2010. "Phenolic acids profiling and antioxidant potential of mulberry (Morus laevigata W., Morus nigra L., Morus alba L.) leaves and fruits grown in Pakistan". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 60 (1) : 25-32. [14] Nae-Cherng Yang, Jhou Kun-Yan, Tseng Chin-Yin. 2012. "Antihypertensive effect of mulberry leaf aqueous extract containing γ-aminobutyric acid in spontaneously hypertensive rats". Food Chemistry 132 : 1796-1801. [15] Pharmacopoeia Commission of People’s Republic of China. 2000. The Pharmacopoeia of The People’s Republic of China (English edition). Chemical Industry Press, Beijing, China. [16] Przeor Monika, Ewa Flaczyk. 2011. "Wpływ temperatury suszenia pędów i liści morwy białej (Morus alba) na aktywność przeciwutleniającą". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 569 : 277-283. [17] Szajdek Agnieszka, Julitta Borowska. 2004. "Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41S) : 5-28. [18] Thabti Ines, Walid Elfalleh, Hedia Hannachi, Ali Ferchichi, Maria Da Graca Campos. 2012. "Identification and quantification of phenolic acids and flavonol glycosides in Tunisian Morus species by HPLC-DAD and HPLC-MS". Journal of Functional Foods 4 : 367-374. [19] Tsuduki Tsuyoshi, Ikuko Kikuchi, Toshiyuki Kimura, Kiyotaka Nakagawa, Teruo Miyazawa. 2013. "Intake of mulberry 1-deoxynojirimycin prevents diet-induced obesity through increases in adiponectin in mice". Food Chemistry 139 : 16-23. [20] Tsuduki Tsuyoshi, Yumiko Nakamura, Taro Honma, Kiyotaka Nakagawa, Toshiyuki Kimura, Ikuo Ikeda, Teruo Miyazawa. 2009. "Intake of 1-deoxynojirimycin suppresses lipid accumulation through activation of the b-oxidation system in rat liver". Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 : 11024-11029.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 98613 "Morwa biała nieocenione z..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH