Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 5
Mało poznany grzyb pleśniowy Galactomyces geotrichum w wyrobach mlecznych
10.15199/65.2016.5.6
Anna Grygier
Kamila Myszka
Magdalena Rudzińska
nr katalogowy: 98612
10.15199/65.2016.5.6
Galactomyces geotrichum jest mikroorganizmem wchodzącym w skład mikrobiomu wielu produktów mlecznych. Występuje w serach typu raclette, limburger, cotija, bryndza, w serze smażonym oraz w niektórych mlecznych napojach (tj. kumys, shubat czy nunu). Grzyb G. geotrichum jest gatunkiem niechorobotwórczym, który wykazuje zdolność do ekspansywnego wzrostu w szerokim zakresie pH (3-11) i temperatury (25-40°C). W produktach mlecznych kształtuje właściwości smakowo-zapachowe. W wyniku proteolizy gorzkich peptydów grzyb ten zmniejsza gorycz serów i mlecznych napojów fermentowanych. Niektóre szczepy G. geotrichum są również zdolne do biosyntezy związków bioaktywnych, ważnych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Wśród nich można wyróżnić polienowe kwasy tłuszczowe oraz peptydy hamujące działanie konwertazy angiotensyny. W artykule scharakteryzowano cechy fizjologiczne oraz biochemiczne pleśni G. geotrichum. Opisano również możliwości wykorzystania w przemyśle mleczarskim.Drobnoustroje mają istotne znaczenie w procesie produkcji serów i innych wyrobów przemysłu mleczarskiego. Uczestniczą w biotransformacji laktozy, tłuszczów i białek mleka oraz w tworzeniu unikatowych dla danego produktu cech smakowo-zapachowych [9]. Szczególny wpływ na cechy sensoryczne serów mają grzyby pleśniowe. W młodym serze jest to nieliczna populacja drobnoustrojów, jednak ich liczebność wzrasta podczas dojrzewania serów. Pomimo że mikrobiom serów tworzą bakterie, drożdże i grzyby pleśniowe, to często skład jakościowy i ilościowy pleśni determinuje końcowe cechy produktu. Szczegółowe badania mikrobiologiczne obejmujące analizę metagenomową wykazały, że w mikrobiomie serów dojrzewających, oprócz typowych rodzajów (Lactobacillus spp., Lactococcus spp., Leuconostoc spp., Pediococcus spp., Candidia spp., Pichia spp.), występują także grzyby z gatunku Galactomyces geotrichum. Grzyby G. geotrichum należą do podkrólestwa Ascomycota, klasy Saccharomycetes i r[...]
Bibliografia
[1] Akabanda Fortune, James Owusu-Kwarteng, Kwaku Tano-Debrah, Richard L.K. Glover. 2013. "Taxonomic and molecular characterization of lactic acid bacteria and yeasts in nunu, a Ghanaian fermented milk product". Food Microbiology 34: 277-283. [2] Akhmetsadykova Shynar, Almagul Baubekova, Gaukhar Konuspayeva, Nurlan Akhmetsadykov, Gerard Loiseau. 2014. "Microflora identification of fresh and fermented camel milk from Kazakhstan". Emirates Journal of Food and Agriculture 26 (4): 327-332. [3] Binetti A., M. Carrasco, J. Reinheimer, V. Suarez. 2013. "Yeasts from autochthonal cheese starters: technological and functional properties". Journal of Applied Microbiology 115: 434-444. [4] Butler E.E., L.J. Petersen. 1972. "Endomyces geotrichum a perfect state of Geotrichum candidum". Mycologia 64 (2): 365-374. [5] Chaves-Lopez Clemencia, Rosanna Tofalo, Annalisa Serio, Antonello Paparella, Giampiero Sacchetti, Giovanna Suzzi. 2012. "Yeast from Colombian Kumis as source of peptides with Angiotensin I converting enzyme (ACE) inhibitory activity in milk". International Journal of Food Microbiology 159: 39-46. [6] Chebenova-Turcovska Viera, Katarina Zenisova, Tomas Kuchta, Domenico Pangallo, Barbara Brezna. 2011. "Culture-independent detection of microorganisms in traditional Slovakian bryndza cheese". International Journal of Food Microbiology 150: 73-78. [7] de Hoog G. Sybren, Maudy Th. Smith. 2004. "Ribosomal genephylogeny and species delimitation in Geotrichum and its teleomorphs". Studies in Mycology 50: 489-515. [8] Flores-Magallón Rebeca, Amanda A. Oliva-Hernández, Jose A. Narváez-Zapata. 2011. "Characterization of microbial traits involved with the elaboration of the Cotija cheese". Food Science and Biotechnology 20 (4): 997-1003. [9] Garbowska Monika, Antoni Pluta. 2014. "Metody przyspieszania dojrzewania serów". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 578: 27-38. [10] Goerges Stefanie, Jerome Mounier, Mary C. Rea, Roberto Gelsomino, Valeska Heise, Rudiger Beduhn, Timothy M. Cogan, Marc Vancanneyt, Siegfried Scherer. 2008. "Commercial ripening starter microorganisms inoculated into cheese milk do not successfully establish themselves in the resident microbial ripening consortia of a south German red smear cheese". Applied and Environmental Microbiology 74 (7): 2210-2217. [11] Grygier Anna, Małgorzata Majcher, Kamila Myszka. 2015. "Analysis of the ability to form 2-phenylethyl alcohol by Galactomyces geotrichum MK017". Żywność. Nauka Technologia Jakość 100 (3): 74-83. [12] Grygier Anna, Magdalena Rudzińska. 2015. Optimization of production omega-3 fatty acids by mould Galactomyces geotrichum. W: Book of abstracts. Food Quality and Perspectives. XX Conference of Young Researchers - IV International Session, Rzeszów, 47. [13] Kołakowski Piotr, Marta Kowalska, Joanna Sędrowska-Ćwiek. 2013. "Mikroflora serów dojrzewających". Innowacyjne Mleczarstwo 1 (1): 6-13. [14] Lumbsch Thorsten H., Sabine M. Huhndorf. 2007. "Outline of Ascomycota". Myconet 13: 1-58. [15] Simopoulos Artemis R. 2002. "Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases". The Journal of the American College of Nutrition 21 (6): 495-505. [16] Skóra Magdalena, Jadwiga Witalis, Paweł Krzyściak, Anna B. Macura. 2009. "Grzyby z rodzaju Geotrichum jako oportunistyczny patogen człowieka". Postępy Mikrobiologii 48 (2): 125-132. [17] Wangin Jan. 1989. Wyrób serów podpuszczkowych dojrzewających. Warszawa: Zakład Wydawnictw "Lacpress". [18] Wyder Marie-Therese, Hans-Peter Bachmann, Zdenko Puhan. 1999. "Role of selected yeast in cheese ripening: an evaluation in foil wrapped Raclette cheese". Lebensmittel- -Wissenchaft und-Technologie 32, 333-343. [19] Wyder Marie-Therese, Zdenko Puhan. 1999. "Role of selected yeast in cheese ripening: an evaluation in aseptic cheese curd slurries". International Dairy Journal 9, 117-124. [20] Ziarno Małgorzata. 2005. "Kultury starterowe w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego". Przemysł Spożywczy 59 (11): 28-30.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 98612 "Mało poznany grzyb pleśni..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH