Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 7-8
Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na wybrane wyróżniki jakościowe napojów z wiśni i z czarnej porzeczki
The effect of the addition of plant extracts on the selected quality characteristics of cherry and blackcurrant beverages
10.15199/64.2020.7–8.5
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Karolina Grodzka
nr katalogowy: 127684
10.15199/64.2020.7–8.5
Streszczenie
W pracy określono wpływ dodatku ekstraktów z zielonej herbaty i czarnej marchwi na zawartości antocyjanów, polifenoli ogółem, parametry barwy i cechy organoleptyczne napojów z wiśni i czarnych porzeczek. Otrzymane napoje badano bezpośrednio po produkcji oraz po okresie dwóch i czterech tygodni od dnia produkcji. Dodatek ekstraktów z zielonej herbaty oraz czarnej marchwi do napojów z wiśni i czarnej porzeczki spowodował wzrost zawartości polifenoli od 4% do 21% w porównaniu z próbkami bez dodatku, przed przechowywaniem. Napoje wzbogacone w ekstrakty zawierały nie tylko większą zawartość składników biologicznie aktywnych, ale również pod względem sensorycznym zostały uznane za lepsze niż napoje bez dodatku ekstraktów.
Abstract
The effect of the addition of green tea and black carrot extracts on the content of anthocyanins, total polyphenols, colour parameters and organoleptic characteristics of cherry and black currant beverages was determined in this study. The obtained beverages were examined immediately after production and after two and four weeks from the day of production. The addition of green tea and black carrot extracts to cherry and blackcurrant beverages resulted in an increase in polyphenols content, from 4% to 21%, compared to the samples without addition and before storage. Beverages enriched with extracts, not only contained a higher content of biologically active ingredients, but were also considered to be better in sensory terms than drinks without the addition of extracts.
Słowa kluczowe
wiśnia
czarna porzeczka
napoje
zielona herbata
czarna marchew
Keywords
cherry
blackcurrant
drinks
green tea
black carrot
Bibliografia
[1] Bonerz D., K. Wurth, H. Dietrich, F. Will. 2007. Analytical characterization and the impact of ageing on anthocyanin composition and degradation in juices from five sour cherry cultivars. European Food Research and Technology. 224, 355–364. [2] Bakowska-Barczak A.M., P.P. Kolodziejczyk 2011. Black currant polyphenols: Their storage stability and microencapsulation. Industrial Crops and Products, 34, 1301–1309. [3] Crozier, A., J. Burns, A. Aziz, A. Stewart, H. Rabiasz, A. Jenkins, C. Edward, M. Lean. 2000. Antioxidant flavonols from fruits, vegetables and beverages: measurements and bioavailability. Biological Research 33(2), 79–88. [4] Jaworska G., K. Pogoń, M. Klimek, E. Gwóźdź. 2014. Quality Changes of Blackcurrant Nectar Under Different Storage Conditions. Journal of Life Sciences Research, 1(1), 16–20. [5] Kalisz S., I. Ścibisz, M. Mitek. 2011. Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na wybrane parametry jakościowe napojów truskawkowych. Bromatologia Chemia Toksykologia, 44 (3), 928–933. [6] Kalisz S. 2016. Ocena wpływu wybranych dodatków do napojów owocowych na zawartość i stabilność związków polifenolowych, aktywność przeciwutleniającą oraz barwę. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. [7] Michalak-Majewska M., W. Żukiewicz-Sobczak, J. Kolbarczyk. 2009. Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42 (3), 836–841. [8] Nosecka B. 2019. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy, IERiGŻ, Warszawa, 55, 8–22. [9] Piątkowska E, A. Kopeć, T. Leszczyńska. 2011. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (77), 24–35. [10] Piłat B., R. Zadernowski. 2017: Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności. Przemysł Spożywczy, 71 (12), [11] Rubio-Perez J., M. Vidal-Guevara, P. Zafrilla, J. Morillas-Ruiz. 2014. A new antioxidant beverage produced with green tea and apple. International Journal of Food Sciences and Nutrition 65 (5): 552-7. doi: 10.3109/09637486.2014.893282. Epub 2014 Mar 6. [12] Żukiewicz-Sobczak W., M. Michalak – Majewska, J. Kalbarczyk. 2009. Pojemność antyoksydacyjna wybranych napojów owocowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42 (3), 910–915.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 98194 "Wspomaganie procesu naucz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH