Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Antyoksydanty owoców i warzyw Cz. 2. Antyoksydanty jabłek
10.15199/64.2016.4.3
Bohdan Achremowicz
Jan Oszmiański
Czesław Puchalski
nr katalogowy: 98017
10.15199/64.2016.4.3
Polska jest jednym z najważniejszych producentów jabłek na świecie (3,5 mln t w 2015 r.). Rozwój eksportu jest istotnym czynnikiem zagospodarowania zebranych owoców. Jabłka, bogate w antyoksydanty, są obiektem licznych badań. Największą aktywnością antyoksydacyjną wykazały owoce odmian 'Antonówka', 'Red Boskop', 'Ozark Gold'. Pojemność przeciwutleniaczy w jabłkach powodowana jest głównie przez procyjanidyny, ale ważną rolę pełni tu także witamina C. Przemiany fruktozy obecnej w jabłkach powodują wzrost pojemności antyoksydacyjnej. Na zawartość przeciwutleniaczy w jabłkach wpływ mają: odmiana, stopień dojrzałości oraz sposób przechowywania. Z przetworów produkowanych z jabłek największą zawartość antyutleniaczy wykazują soki mętne i przecierowe.Wstęp Polska od 12 lat zajmuje pierwsze miejsce w Europie i trzecie na świecie w produkcji jabłek, a w sezonie 2013/2014 uzyskała pierwsze na świecie miejsce w eksporcie - rekordowe zbiory wyniosły wówczas 3,8 mln t. Przy zbiorach w 2015 r ok. 3,5 mln t do przetwórstwa trafiło 1,9 mln t (na sok zagęszczony 1,6 mln t), do spożycia w kraju - 700 tys. t, a na eksport 800 tys. t. Utrzymanie wysokiego eksportu jabłek możliwe jest wtedy, kiedy do krajów Europy Wschodniej trafi co najmniej 500 tys. t. Przy eksporcie poniżej 250 tys. t wystąpią trudności w ich zagospodarowaniu po opłacalnych cenach. Możliwy jest dalszy wzrost eksportu na tzw. nowe rynki. Przed rosyjskim embargiem wynosił on ok. 3 tys. t, natomiast w minionym sezonie wzrósł do ponad 20 tys. t [31]. Straty z tytułu rosyjskiego embarga częściowo zrekompensowano rekordową konsumpcją na rynku krajowym. Uważa się, że przyczyniła się do tego internetowa akcja pod hasłem "Postaw się Putinowi - jedz jabłka, pij cydr". Internauci w geście solidarności z sadownikami zamieszczali zdjęcia i filmy promujące polskie jabłka. Dzięki tej akcji, choć cena jabłek spadła, znacznie zwiększyła się ich sprzedaż i konsumpcja [32]. W ostatnich latach w Polsce[...]
Bibliografia
[1] Cao Guohua, Ronald L. Prior. 2000. “Postprandial increases in serum antioxidant capacity in older women”. Journal of Applied Physiology 89: 877–883. [2] Duda-Chodak Aleksandra, Tomasz Tarko, Paweł Satora, Paweł Sroka, Tadeusz Tuszyński. 2010. „The profile of polyphenols and antioxidant properties of selected apple cultivars grown in Poland”. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research 18 (2) : 39–50. [3] Heuckenkamp Peter, N. Zoller. 1971. “Fructose-induced hyperuricemia”. The Lancet 1 : 808–809. [4] Knekt Paul, Jarma Kumpulainen, Ritva Jaevinen, Harri Rissanen, Markku Haliovaara. 2002. „Flavonoid intake and risk of chronic disiese”. American Journal of Clinical Nutrition 76: 560–568. [5] Kolniak-Ostek Joanna, Jan Oszmiański, Aneta Wojdyło. 2012. „Kwas askorbinowy i związki fenolowe w produkcji świeżo tłoczonych soków jabłkowych”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 56 (10) : 16–18. [6] Kuti Joseph O., Hima B. Konuru. 2004. „Antioxidant capacity and phenolic kontent in leaf extracts of tree spinach (Cindoscolus spp.)”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (1) : 117–121. DOI:10.1021/jf030246y. [7] Lotito Silvia B., Balz Frei. 2004. “Relevance of apple polyphenols as antioxidants in human plasma: contrasting in vitro and in vivo effects”. Free Radicicall Biolology & Medicine 36 : 201–211. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2003.10.005. [8] Lotito Silvia B., Balz Frei. 2004. “Apples and plasma antioxidant capacity in humans: the role of fructose and uratein”. Puntarulo S. Edt. Proceedings of Meeting the Society for Free Radicals Res. Bologna. 41–48. [9] Lotito Silvia B., Balz Frei. 2004. “The increase in human plasma antioxidant capacity after apple consumptionis due to the metabolic effect of fructose one ureate, not apple-derived antioxidant flavonides”. Free Radicicall Biolology & Medicine 37 : 251–258. DOI:10.1016/j. freeradbiomed.2004.04.019. [10] Lotito Silvia B., Balz Frei. 2006. “Consumption of flavonoid-rich foods and increased plasma antioxidant capacity in humans: Cause, consequence, or epihenomen”. Free Radicicall Biolology & Medicine 41 : 1727–1746. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2006.04.033. [11] Miller Nicolas J., Catherine A. Rice-Evans. 1997. “The relative contributions of ascorbic acid and phenolic antioxidants to the total antioxidant activity of orange and apple fruit juices and blackcurrant drink”. Food Chemistry 60 (3) : 331–337. DOI:10.1016/S0308- 8146(96)00339-1. [12] Nutrient Data Laboratory; Beltsville Human Nutrition Research Center, USDA. 2004. “Proanthocyanidin content of selected foods”. USDA Database; 2004. Available at: www. nal.usda.gov/finic/foodcomp. [13] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło. 2008. „Polyphenol content and antioxidative activity in apple purees with rhubarb juice supplemen”. International Journal of Food Science And Technology 43 : 501–509. DOI:10.1111/j.1365-2621.2006.01481x. [14] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło A. 2009. “Effects of blackcurrant and apple mash blending on the phenolics contents, antioxidant capacity, and colour of juices”. Czech Journal of Food Science 27 ( 5) : 338–351. http://www.cazv.cz. [15] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło, Joanna Kolniak. 2009. „Effect of enzymatic mash treatment and storage on phenlioc composition, antioxidant activity and turbidity of cloudy apple juice”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 (15) : 7078–7085. DOI:10.1021/ jf900806u. [16] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło, Joanna Kolniak. 2011. „Effect of pectinase treatment on extraction of antioxidant phenols from pomace, for the production of puree-enriched cloudy apple juices”. Food Chemistry 127 : 623–631. DOI:10.1016/j.foodchem.2011.01.056. [17] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło. 2006. “Effect of pectolytic enzyme preparations on the phenolic composition and antioxidant activity of apple juice”. Fruit Processing 16 (5) : 322–329. [18] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło. 2007. “Effects of various clarification treatments on phenolic compounds and color of apple juice”. European Food Research and Technology 224 (6) : 755–762. DOI:10.1007/s00217-006-0370-5. [19] Oszmiański Jan, Aneta Wojdyło A. 2006. „Soki naturalnie mętne – dobry kierunek w przetwórstwie jabłek”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 50 (2) : 20–22. [20] Oszmiański Jan, Michał Wolniak, Aneta Wojdyło, Iwona Wawer. 2007. “Comparative study of polyphenolic content and antiradical activity of cloudy and clear apple juices”. Journal of the Science of Food and Agriculture 87 (4) : 573–579. DOI:10.1002/jsfa.2707. [21] Oszmiański Jan, Michał Wolniak, Aneta Wojdyło, Iwona Wawer. 2008. „Influence of apple puree preparation and storage on polyphenol contents and antioxidant activity”. Food Chemistry 107 (4) : 1473–1484. DOI:10.1016/j.foodchem.2007.10.003. [22] Oszmiański Jan. 2009. „Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 53 (4) : 12–15. [23] Płuciennik Ewa, Joanna Kolniak, Jan Oszmiański. 2011. „Jakość i aktywność przeciwutleniająca handlowych soków jabłkowych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 55 (4) : 17–19. [24] Rechner Adam, H. Dietrich, C.D. Patz, M. Netzel, V. Böhm, R., Bitsch. 1999. “Antioxidative Wirkung von Naturtrüben Apfelsäften: Einfluss der Apfelsorteund des Polyphenolgehaltes”. Flüss Obst 66 (5) : 227–230. [25] Rubiński Paweł, Jan Oszmiański. 2010. „Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi na zawartość związków polifenolowych, aktywność przeciwutleniającą i jakość mętnego soku jabłkowego” Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 54 (3) : 26–28. [26] Teleszko Mirosława, Joanna Kolniak, Jan Oszmiański. 2010. „Wpływ odmiany jabłek na zmętnienie i barwę naturalnie mętnych soków”. Jakość i prozdrowotne cechy żywności. Monografia, Red.: Maria Wojtatowicz. Wyd. Un. Przyrodniczy. Wrocław. 18–27. [27] Teleszko Mirosława, Joanna Kolniak, Aneta Wojdyło, Jan Oszmiański. 2010. „Wpływ odmiany jabłek na zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą w sokach mętnych”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 54 (7–8) : 40–42. [28] Van der Sluis Addie A., Matthijs Dekker, Anton de Jager, Wim Jongen. 2001. “Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple: Effect of cultivar, harvest year, and storage conditions”. Journal of Agricultural Food Chemistry 49 (8) : 3606–3613. DOI:10.1021/jf00149u. [29] Wojdyło Aneta, Adam Figiel, Jan Oszmiański. 2007. “Influence of temperature and time of apple drying on phenolic compounds content and their antioxidant activity”. Polish Journal of Food and Nutrition Science 57, 4(C) : 601–605. [30] Wojdyło Aneta, Jan Oszmiański, Piotr Laskowski. 2008. “Polyphenolic compounds and antioxidant activity of new and old apple varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56 (15) : 6520–6530. DOI: 10.1021/jf800510j. [31] www.portal spożywczy.pl/o-w (dostęp 3.03.2016 r.). [32] www//sklep.pb.pl/offer (dostęp 3.03.2016 r.).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 98017 "Antyoksydanty owoców i wa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH