Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Soki i napoje w zaleceniach żywieniowych różnych krajów
10.15199/64.2016.4.2
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Barbara Groele
nr katalogowy: 98016
10.15199/64.2016.4.2
W zaleceniach żywieniowych różnych państw w ramach ochrony zdrowia publicznego zwraca się szczególną uwagę na zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej gęstości energetycznej. Nie pozostaje to bez wpływu na branżę owocowo- warzywną, szczególnie wtedy, gdy w zaleceniach nie uwzględnia się całościowej diety, a raczej poszczególne pokarmy, czy składniki. Istnieją znaczące rozbieżności w zaleceniach różnych krajów, jeśli chodzi o soki. Traktowane są one jako produkty pochodzenia roślinnego (np. w Niemczech i Szwajcarii) albo jako napoje, szczególnie po rozcieńczeniu wodą. W niektórych państwach narzuca się ograniczenia w konsumpcji soków ze względu na zawartość cukrów naturalnego pochodzenia i zerową lub małą zawartość błonnika, ale np. w USA w żywieniu dzieci i młodzieży mogą one stanowić ilościowo do 50% spożywanych warzyw i owoców. Porcja soku (200 ml) jako jedna z pięciu porcji w ramach kampanii 5 x dziennie dostarcza zaledwie 80-100 kcal, a przecież zalecenia dopuszczają, aby cukry (chodzi o cukry dodane) stanowiły do 10% spożywanej energii w codziennej diecie. Biorąc pod uwagę narzucane ograniczenia (w tym legislacyjne) być może w przyszłości należy rozszerzyć produkcję soków przecierowych i ograniczyć konsumpcję o małej wartości żywieniowej słodyczy i napojów. Wstęp Zalecenia żywieniowe są opracowywane przez gremia ekspertów, różne instytucje, organizacje i stowarzyszenia, pojedynczych ekspertów, czy też osoby uważające się za specjalistów. Jako przykład można by wymienić nazwy wielu diet, mniej lub bardziej znanych1. Została nawet opracowana dieta "strukturalna" oparta na "smoothies", które nazywane są coraz częściej koktajlami. W wielu krajach (np. Australia, Austria, USA) zalecenia żywieniowe firmowane są przez centralną administrację rządową, co ma tę zaletę, że są obiektywne na miarę swoich czasów. W niektórych krajach, jak np. w Polsce, są w gestii instytutów badawczych. Do zaleceń żywieniowych opracowanych w ramach prog[...]
Bibliografia
[1] Australian Dietary Guidelines, 2013. Australian Government, National Health and Medical Research Council, Department of Health and Aging. Eat for Health 226 pp. https://www. eatforhealth.gov.au/sites/default/files/files/the_guidelines/n55_australian_dietary_guidelines. pdf. [2] Bundesministerium für Gesundheit, 2015. Die Ernährungspyramide im Detail. http://bmg. gv.at/home/Schwerpunkte/Ernaehrung/Empfehlungen/Die_Ern%C3%A4hrungspyramide_ im_Detail_-_7_Stufen_zur_Gesundheit. [3] Clemens R., A. Drewnowski, M. G. Ferruzzi, Ch. D. Tone, D. Welland, 2015. Squeezing facts from fiction about 100% fruit juice. Adv. Nutr. March 2015 vol 6, 2365-2435. doi:10.3945/an.114.007328. [4] DGE 2015a. DGE - Qualitätsstandard für die Schulverpflegung. Deutschland Initiative für gesunde Ernährung und mehr Bewegung. http://www.schuleplusessen.de/fileadmin/ user_upload/Bilder/151017_DGE_QS_Schule_Essen2015_web_final.pdf. [5] DGE 2015b. Vollwertig essen und trinken nach den 10 Regeln der DGE. https://www.dge. de/ernaehrungspraxis/vollwertige-ernaehrung/10-regeln-der-dge/. [6] Educator Guide, 2013. Eat for health. Information for nutrition educators. Australian Government. National Health and Medical Research Council. Department of Health and Aging. https://www.eatforhealth.gov.au/sites/default/files/files/the_guidelines/n55b_eat_ for_health_educators_guide.pdf. [7] EU Commission, 2014. EU Action Plan on Childhood Obesity 2014-2020. ec.europa.eu/ health/nutrition_physical_activity/docs/childhoodobesity_actionplan_2014_2020_en.pdf. [8] EUFUC 2009. Food-Based Dietary Guidelines in Europe. www.eufic.org/article/en/expid/ food-based-dietary-guidelines-in europe/. [9] EUFIC 2012. Normy dotyczące posiłków szkolnych w Europie. www.eufic.org/article/pl/ artid/Normy_dotyczace_posilkow_szkolnych_w_EuroEur/. [10] FAO, 2006. Food and nutritionpolicy for schools. A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region. WHO Regional Office for Europe Copenhagen. file:///C:/Users/PC/AppData/Local/Temp/E89501.pdf. [11] Gov.UK, 2015. The Eatwell Guide. https://www.gov.uk/government/publications/the-eatwellguide. [12] IŻŻ, 2016. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. http://www.izz.waw.pl/pl/ zasady-prawidowego-ywienia. [13] Komisja WE, 2007. Biała Księga. Strategia dla Europy w sprawie zagadnień zdrowotnych związanych z odżywianiem, nadwagą i otyłością. file:///C:/Users/PC/AppData/Local/Temp/ nutrition_wp_pl.pdf. [14] Mazur J. (red.) 2015. Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych. Wyniki badań HBSC 2014. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa. file:///C:/Users/PC/AppData/Local/Temp/Zdrowie_i_zachowania_ zdrowotne_www-1.pdf. [15] MZ, 2015. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Warszawa, 28 sierpnia 2015 r. Dz.U. RP poz. 1256. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001256. [16] National Health and Medical Research Council, 2013. Australian Dietary Guidelines. Canberra. https://www.eatforhealth.gov.au/guidelines. [17] Normy (2012b). "Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja". Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. [18] Normy 2012a. Normy żywienia zdrowych dzieci w 1-3. roku życia - stanowisko polskiej grupy ekspertów. Część I - zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Część II omówienie poszczególnych składników odżywczych. Developmental Period Medicine/ Medycyna Wieku Rozwojowego, 2013, XVII, 1 s. 90-102 (Przedruk ze Standardy Medyczne Pediatria, 2012). [19] Poradnik 2012. Poradnik Żywienia dziecka w wieku 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012 r. www.imid.med. pl/do-pobrania/poradnik.pdf. [20] Rozporządzenie (WE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/ LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:PL:PDF. [21] Schweizerische Gesellschaft für Ernährung 2011. Schweizer Lebensmittelpyramide. http:// www.sge-ssn.ch/ich-und-du/essen-und-trinken/ausgewogen/schweizer-lebensmittelpyramide/. [22] UK, 2015. School Food Standards. A practical guide for schools their cooks and catereres. https://www.gov.uk/government/publications/standards-for-school-food-in-england. [23] USDA, 2015. Smoothies offered in child nutrition programs - revised. July 22, 2015. http:// www.fns.usda.gov/smoothies-offered-child-nutrition-programs. [24] USDA, 2016a. Dietary guidelines for Americans 2015-2020, eight edition. http://health. gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/. [25] USDA, 2016b. Dietary Guidelines for Americans 2015-2020. Executive Summary. http:// health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/executive-summary/. [26] WHO 2013. Vienna Declaration on Nutrition and Noncommunicable Diseases in the Context of Health 2020. http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2013/07/viennaconference- on-nutrition-and-noncommunicable-diseases/documentation/vienna-declaration- on-nutrition-and-noncommunicable-diseases-in-the-context-of-health-2020. [27] WHO 2014. European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020. Regional Committee for Europe EUR/RC64/14 64th session + EUR/RC64/Conf.Doc./8 Copenhagen, Denmark, 15-18 September 2014. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/ 253727/64wd14e_FoodNuFoo_140426.pdf.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 98016 "Soki i napoje w zalecenia..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH