Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Kuchnia molekularna(IV) Mistrzowie molekularni
Ewa Czarniecka-Skubina
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 97698
Najbardziej znani kucharze, stosujący osiągnięcia gastronomii molekularnej, to: Ferran Adria, Heston Blumenthal, Grant Achatz, Homar Cantu oraz René Redzepi [7]. Do sławnych szefów kuchni propagujących "gotowanie oparte o naukę" należą również: Christian i Philippe Conticini, Bernard Laprience, Michael Roth, Pierre Hermé, Michael Bras i Emilia Jung [15].Prezentując kuchnię molekularną, niezbędne wydaje się przedstawienie sylwetek kucharzy, którzy swoją pracą przyczynili się do powstania i rozwoju tej dziedziny. Ferran Adria Hiszpański szef kuchni, urodził się w 1962 r. Z profesjonalnym gotowaniem po raz pierwszy zetknął się podczas służby wojskowej w marynarce wojennej w Cartagena, gdy przydzielono go do pomocy w kuchni i został wprowadzony w rzemiosło przez innego, młodego kucharza [14]. Według innych źródeł, jego pierwszy kontakt z gastronomią, to praca w zmywalni w hotelu Playafels [9]. Po zakończeniu służby wojskowej Ferran Adria podjął pracę w katalońskiej restauracji elBulli. Powstała ona w 1961 r., z początku funkcjonowała jako bar plażowy, w latach 70. zaczęła serwować bardziej wykwitną, francuską kuchnię, za co otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin. W 1987 r. Adria został szefem kuchni w elBulli. W tym czasie odkrył w sobie pasję i zaangażowanie do wykonywanego zawodu, co objawiało się m.in. poprzez tworzenie własnej wersji francuskich, klasycznych dań. W 1990 r., Ferran Adria wspólnie z Juli Soler (zm. w 2015 r.) uruchomili spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością elBulli S.L.; został właścicielem oraz menadżerem restauracji. Wspólnicy wykupili posiadłość wraz z restau[...]
Bibliografia
[1] Ahn Y., S. E. Ahnert, J. P. Bagrow, A. Barab´asi. 2011. "Flavor Network and the Principles of Food Pairing, Scientific Reports, 1(196), s.1--21. [2] Biografia Hestona Blumenthala na stronie restauracji Fat Duck. 2015. http://www. thefatduck.co.uk/Heston-Blumenthal/Biography/, data dostępu: 24/01/2015. [3] Cassi D. 2011. "Science and cooking: the era of molecular cuisine", European Molecular Biology Organization Reports, tom 12, Nr 3, s. 190-196. [4] Domene-Danés M. 2013. "El Bulli: Contemporary Intersections Between Food", Science, Art and Late Capitalism, BRAC - Barcelona Research Art Creation, 1(1), s. 100-126. [5] Drahl C. 2012. "Molecular Gastronomy cooks up strange plate - fellows", Chemical & Engineering News, 90, 25, s. 37-40. [6] Hill B. 2009. "Molecular gastronomy: research and experience", Camberwell, ISS Institute, s. 7, 21, 36-46, 56-67. [7] Ivanovic, S., K. Mikinac, L. Perman. 2011. "Molecular gastronomy in function of scientific implementation in practice" [w:] UTMS Journal of Economics, 2, s.: 139-150. [8] Modest-Amaro W. 2009. "El Bulli - Kolacja u Ferrana - staż w najlepszej restauracji świata", Trendy, (1), s. 111. [9] Morris J. (red.). 2009. "Culinary Europe - an exploration of the current state of cooking in Europe", s. 18-19. [10] Newkey-Burden C. 2011. "Heston Blumenthal The Biography of the World’s Most Brilliant Master Chef", Blake Publishing, London, s. 8-25. [11] Ranking najlepszych restauracji na świecie wg The World’s 50 Best Restaurants Academy, http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners/noma, data dostępu: 24/01/2015. [12] Shepherd M. C. 2012. Grant Achatz - Rekord w Internetowej wersji Encyclopaedia Britannica, http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1718158/ Grant-Achatz, data dostępu: 24/01/2015. [13] Shepherd M. C. 2014. René Redzepi - Rekord w Internetowej wersji Encyclopaedia Britannica, http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1870605/ Rene-Redzepi, data dostępu: 24/01/2015. [14] Svejenova S., M. Planellas, L. Vives. 2010. "An Individual Business Model in the Making: a Chef’s Quest for Creative Freedom", Long Range Planning, 43, s. 408-430. [15] This H. 2006. Food for tomorrow, EMBO reports, tom 7, Nr 11, s. 1062-66. [16] Yek G. S., K. Struwe. 2008. "Deconstructing molecular gastronomy", Food Technology, 62, s. 34-45.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97698 "Kuchnia molekularna(IV) M..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH