Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Praktyczna bioocena składników odżywczych i ich znaczenie w procesach technologicznych Zachować jak najwięcej
Anna Fabisiak
nr katalogowy: 97694
Wartość odżywczą żywności determinuje wiele czynników, jak: zawartość składników odżywczych, ich strawość i biodostępność, obecność składników biologicznie czynnych oraz antyodżywczych [6].Celem pracy była ocena wpływu różnych parametrów i procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności. Procesy technologiczne stosowane w czasie przygotowywania i przetwarzania żywności wpływają na jej jakość i biodostępność. W pracy przedstawiono zmiany zawartości składników odżywczych w wybranych procesach. Słowa kluczowe: biodostępność, składniki odżywcze, procesy technologiczne.Jednym ze zmiennych czynników, oprócz warunków uprawy roślin czy hodowli zwierząt, mających wpływ na wartość odżywczą żywności są warunki przechowywania, utrwalania i przetwarzania surowców. Żywność podlega wielu procesom, w wyniku których jej wartość odżywcza, a zwłaszcza biologiczna, w odniesieniu do zawartych w niej składników odżywczych ulega przemianom. Mogą one mieć charakter korzystny lub nie, co wynika z konieczności poddania produktów obróbce technologicznej bądź kulinarnej. Wpływ różnych procesów na zmiany wartości odżywczej przedstawiono w tab. Procesy mechaniczne, do których zaliczyć możemy obieranie, moczenie, mielenie czy rozdrabnianie, związane są w większości ze wstępnym przygotowaniem surowców do spożycia lub dalszego etapu procesu technologicznego. Prowadzą one do strat składników mineralnych, witamin oraz cukrów prostych, wpływając obniżająco na wartość odżywczą produktów. Procesy chemiczne, jak solenie lub konserwowanie, powodują wyługowanie białek i witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz składników mineralnych, choć z drugiej strony procesy te przedłużają trwałość produktów [5, 6]. Procesy biotechnologiczne, do których należą fermentacje, mogą pozytywnie wpływać na biodostępność, szczególnie witamin z grupy B, zwłaszcza przy produkcji pieczywa. Obróbka kulinarna i czas jej trwania mają istotne znaczenie dla wartości odżywczej gotow[...]
Bibliografia
[1] Cichosz G, H. Czeczot 2011. "Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych - konsekwencje zdrowotne". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLIV. 1: 50-60. [2] Czarniecka-Skubina E., R. Korzeniowska-Ginter 2013. "Ostatni etap łańcucha żywnościowego - przygotowanie żywności przez konsumentów w warunkach domowych." Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 572: 3-12. [3] Favell D. 1998. "A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables". Food Chemistry. 1(2): 59-64. [4] Gawęcki J. 2002. "Witaminy". Wydawnictwo Akademii Rolniczej Poznań. [5] Grajek W. 2007. "Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne". WNT. Warszawa [6] Gronowska-Senger A. 2004. "Podstawy biooceny żywności". SGGW. [7] Hazuka Z, R. Pawłowicz, M. Tynek, B. Drozdowski. 2000. "Correlation of quality of frying oil extracted from potato fritters in liquid and partially hydrogenated rapeseed oils." Journal of Food Lipids. 7: 225-236 [8] Hęś M, J. Korczak "Wpływ produktów utleniania lipidów na wartość odżywczą białka". Nauka, Przyroda, Technologie, 2007. [9] Nadolna I. 1995. "Zachowanie witamin w procesach kulinarnych i technologicznych". Nowa Medycyna. 11: 20. [10] Pokorska-Lis G., A. Tokarz, P. Dębek. 2012. "Hydroliza enzymatyczna białka mleka i jego przetworów w warunkach in vitro". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLV (3): 573-579. [11] Saguy S.I., D. Dana. 2003. "Integrated approach to deep fat frying: engineering, nutrition, health and consumer aspects." Journal of Food Engineering. 56: 143-152.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97694 "Praktyczna bioocena skład..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH