Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 4
Wykorzystanie mrożonek owocowych w gastronomii Zmrożona świeżość
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 97691
Mrożenie stanowi jedną z najskuteczniejszych oraz najzdrowszych metod utrwalania żywności [3]. W świeżych owocach w trakcie przechowywania zachodzą procesy, które przyczyniają się do zmniejszenia zawartości składników odżywczych oraz zmian smaku, barwy i konsystencji produktów. Dlatego też owoce poddaje się działaniu niskiej temperatury w celu zahamowania zmian biochemicznych i mikrobiologicznych, które mogą powodować ich psucie się i pogorszenie jakości [3, 10].Mrożenie jest szybkim i wygodnym sposobem utrwalania owoców. Stosowanie mrożonek owocowych umożliwia szybkie i proste przygotowywanie posiłków. Do mrożenia przeznacza się najczęściej owoce miękkie - truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest, jagody, borówki i żurawiny. Oprócz świeżych owoców zamraża się też przetwory owocowe, szczególnie pulpy i przeciery. Owoce zamrożone i rozmrożone we właściwy sposób, zachowują swoje wartości odżywcze i atrakcyjne walory organoleptyczne. Mrożonki owocowe stosowane w gastronomii wpływają na różnorodność oferowanych potraw, gdyż zwiększają dostępność owoców nietrwałych i dostępnych sezonowo. Najpopularniejszymi potrawami sporządzanymi z mrożonek owocowych są rozmaite desery. Słowa kluczowe: owoce, mrożenie, żywność wygodna, wartość odżywcza, gastronomia, potrawy.Mrożonki owocowe należą do tzw. żywności wygodnej. Nie wymagają one praktycznie obróbki wstępnej, cały zamrożony produkt nadaje się do spożycia. Ponadto czas przygotowania potraw z mrożonych owoców jest znacznie krótszy niż w przypadku używania produktów świeżych [14]. Korzyści Mrożenie żywności ma wiele zalet, a za jego stosowaniem przemawiają m.in. względy zdrowotne. W trakcie mrożenia produkty spożywcze tracą mniej składników odżywczych niż podczas utrwalania innymi metodami. Nie ma też konieczności stosowania chemicznych substancji konserwujących [4, 5]. Niewątpliwym atutem stosowania mro[...]
Bibliografia
[1] Bartolomé A. P., P. Rupérez, C. Fúster. 1996. "Changes in soluble sugars of two pineapple fruit cultivars during frozen storage". Food Chemistry 56 (2): 163-166. [2] Bezerra Talita S., Taiany N. Fernandes, Jaime Vilela de Resende. 2015. "Effects of added sucrose and pectin on the rheological behavior and freezing kinetics of passion fruit pulp. Studied by response surface methodology". Journal of Food Science and Technology 52, (6): 3350-3357. [3] Biller Elżbieta. 2005. "Technologia żywności". Wybrane zagadnienia. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [4] Bouzari Ali, Dirk Holstege, Diane M. Barrett. 2015 Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry 28, 63 (3): 957-962. [5] Bouzari Ali, Dirk Holstege, Diane M. Barrett. 2015. "Mineral, fiber, and total phenolic retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage". Journal of Agricultural and Food Chemistry 28, 63 (3): 951-956. [6] Czerwińska Dorota. 2011. "Czas na lody. Lody i desery lodowe". Przegląd Gastronomiczny 2, 8-9. [7] Czerwińska Dorota. 2013. "Koktajle lodowe". Cukiernictwo 3, 50-50. [8] Cropotova Janna, Urszula Tylewicz, Nicolo Dellarosa, Luca Laghi, Santina Romani, Marco Dalla Rosa. 2016. "Effect of freezing on microstructure and degree of syneresis in differently formulated fruit fillings". Food Chemistry 195 (15): 71-78. [9] Katarzyna Kozłowicz. 2012. "Charakterystyka wykorzystania wybranych substancji krioochronnych w zamrażaniu i przechowywaniu żywności". Acta Scientiarum Polonorum, Technica Agraria 11 (3-4): 13-24. [10] Kolanowski Wojciech, Franciszek Świderski. 2003. Przetwory owocowe i warzywne [w:] Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [11] Kowalczuk Iwona, Emilia Olbryś. 2014. "Zachowania konsumentów na rynku przetworów owocowych". Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (3): 115-125. [12] Kuchnia polska. Praca zbiorowa. 1987. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. [13] Lester Gene E., Mark D. Hodges, Robert D. Meyer, Kathleen D. Munro. 2004. Pre-extraction preparation (fresh, frozen, freeze-dried, or acetone powdered) and long-term storage of fruit and vegetable tissues: effects on antioxidant enzyme activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry 21, 52, 8, 2167-2173. [14] Świderski Franciszek (red.). 2003. "Żywność wygodna i żywność funkcjonalna". Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97691 "Wykorzystanie mrożonek ow..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH