Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 3
Antyoksydanty owoców i warzyw Cz. 1. Funkcja i działanie
10.15199/64.2016.3.3
Bohdan Achremowicz
Jan Oszmiański
Czesław Puchalski
nr katalogowy: 97387
10.15199/64.2016.3.3
Zwiększona konsumpcja owoców i warzyw zmniejsza częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych, raka i innych chorób przewlekłych. Działania zdrowotne owoców i warzyw częściowo zależą od obecnych w tych produktach antyutleniaczy flawonoidów. Doprowadziło to do hipotezy, że flawonoidy diety odgrywają znaczącą rolę przeciwutleniaczy in vivo. Pogląd ten jednak został zakwestionowany przez badania na biodostępność flawonoidów, które wskazują, że mają one bardzo niskie stężenia w osoczu krwi ludzkiej po spożyciu pokarmów bogatych we flawonoidy. Ponadto, owoce i warzywa zawierają wiele makro- i mikro składników odżywczych, oprócz flawonoidów, które mogą bezpośrednio, lub przez wpływ na ich metabolizm, podwyższać całkowitą zdolność antyoksydacyjną osocza krwi.Wstęp Opublikowane przez WHO dane szacunkowe wykazują, że małe spożycie owoców i warzyw zagraża zdrowiu, a nawet może być przyczyną ok. 14% zgonów na raka żołądka lub jelit, 11% z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz 9% w wyniku udaru [23]. Antyoksydanty hamują procesy utleniania, które ubocznie tworzą szkodliwe wolne rodniki tlenowe. Związki te wchodząc w reakcje z białkami niszczą błony komórkowe, mogą też uszkadzać kwasy nukleinowe. Organizm zwalcza je przez przyswajanie z pożywienia antyoksydantów. Poziom antyoksydantów mogą niwelować: choroby, stres, wysoko przetworzona żywność oraz zanieczyszczenie środowiska. Obniża się też przez obróbkę termiczną (gotowanie, smażenie, mikrofala), dlatego zaleca się spożycie owoców i warzyw w formie surowej lub po krótkiej obróbce. Miarą pojemności antyoksydacyjnej jest ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Wysoki poziom antyoksydantów zapewniają w pożywieniu witaminy A, E i C, beta- -karoten, likopen, flawonoidy, resweratrol i inne związki polifenolowe. W prozdrowotnej diecie zalecane są: jabłka, czarne porzeczki, truskawki, jeżyny, maliny, śliwki, morele, aronia, żurawina, granaty, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, korzeń im[...]
Bibliografia
[1] Abby Kjersti, Grete Skrede, Ronald Wrolstad. 2005. “Phenolic composition and antioxidant activities in flesh and achenes of strawberries (Fragaria ananassa)". Journal of Agricultural Food Chemistry 53 (10) : 4032-4040. DOI: 10.1021/jf048001o. [2] Arts C.W. Ilja, Peter C. Hollman. 2005. “ Polyphenols and disease risk in epidemiologic studies". American Journal of Clinical Nutrition 81 : 317S-325S. [3] Arts C.W. Ilja, David R. Jacobs Jr., Myron Gross, Lisa J. Harnack, Aron T. Folsom. 2002. “Dietary catechins and cancer incidence among postmenopausal women: the Iowa women’s health study (United States)". Cancer Causes Control 13 : 373-382. [4] Boeing Heiner, Angela Bechthold, Achim Bub, Sabine Ellinger, Dirk Haller, Anja Krok, Eva Leschik-Bonnet, Manfred J. Müller, Helmut Oberritter. 2012. “Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases". European Journal of Nutrition 51 (6) : 637-663. DOI 10.1007/s00394-012-0380-y. [5] Bosetti Cristina, Luana Spertini, Maria Parpinel, Patricia Gnagnarella, Pagona Lagiou. 2005. “Flavonoids and breast cancer risk in Italy". Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention 14 : 805-808. DOI: 10.1158/1055-9965. [6] Caan J. Bettle, Marilyn L. Kwan, Georgia Hartzel, Adrienne Castilla, Martha L. Slattery, Barbara Sternfeld, Erin Weltzien. 2008. “Pre dialog body mass index, post-diagnosis among weight change, and prognosis among woman with early stage brest cancer". Cancer Cause Control 19 : 1319-1329. DOI: 10.1007/s10552-008-9203-0. [7] Ignat Ioana, Irina Volf, Valentin I. Popa. 2011. “A critical review of methods for characterisation of polyphenolic compounds in fruits and vegetables". Food Chemistry 126 (4) : 1821-1835. DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.12.026. [8] Knekt Paul, Jorma Kumpulainen, Ritva Jarvinen, Harri Rissanen, Markku Heliovaara, Ari Reunanen. 2002. “Flavonoid intake and risk of chronic diseases". American Journal of Clinical Nutrition 76 : 560-568. [9] Liwe Gu, Mark A. Kelm, John F. Hammerstone, Garry Beecher. 2004. “Concentration of ptoanthocyanidins in common food and estimation of normal consumption". Journal of Nutrition 134 (3) : 613-617. [10] Lotto B. Silvia, Balz Frei. 2004. “Relevance of apple polyphenols as antioxidant in human plasma: contrasting in vitro and in vivo effects". Free Radical Biology & Medicine 36 : 201-211. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2003.10.005. [11] Lotto B. Silvia, Balz Frei. 2004. “The increase in human plasma antioxidant capacity after apple consumption in due to the metabolic effect of fructose on urate, not apple-derived antioxidant flavonoids." Free Radical Biology & Medicine 37 : 251-258. DOI:10.1016/j. freeradbiomed.2004.04.019. [12] Lottio B. Silvia, Balz Frei. 2006. “Consumption of flavonoid-rich food and increased plasma antioxidant capacity in humans". Free Radical Biology & Medicine 41 : 1727-1746. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2006.04.033. [13] Manach Claudine, Augustin Scalbert, Christine Morand, Christian Rémésy, Liliana Jiménez. 2004. “Polyphenols: food sources and bioavailability". American Journal of Clinical Nutrition 79 : 727-747. [14] Mukai Kazuo, Shuji Mitani, Keishi Ohara, Shin Nagaoka. “Structure-activity relationship of the tocopherol-regeneration reaction by catechins". 2005. Free Radical Biology & Medicine 38 (9) : 1243-1256. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2005.01.011. [15] Natsume Midori, Naomi Osakabe, Akiko Yasuda, Seigo Baba, Takashi Tokunaga, Kazuo Kondo, Toshihiko Osawa, Junji Terao. 2004. "In Vitro antioxidative activity of (-)-epicatechin glucuronide metabolites present in human and rat plasma". Free Radical Research 38 (12) : 1341-1348. DOI: 10.1080/10715760400022087. [16] Rietveld Anton, Sheila Wiseman. 2003. “Antioxidant effects of tea: evidence from human clinical trials". Journal of Nutrition 133 (10) : 3285S-3292S. [17] Sánchez-Moreno Concepción, Guohua Cao, Boxin Ou, Ronald L. Prior. 2003. “Anthocyanin and Proanthocyanidin Content in Selected White and Red Wines. Oxygen Radical Absorbance Capacity Comparison with Nontraditional Wines Obtained from Highbush Blueberry". Journal of Agricultural Food Chemistry 51 (17), 4889-4896. DOI: 10.1021/ jf030081t. [18] Svilaas Arne, Armit Sakhi, Lene Andersen, Tone Svilaas, David Jacobs. 2004. “Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans". Journal of Nutrition 134 (3) : 562-567. [19] Van der Sluis Addie, Matthijs Dekker, Anton de Jager, Wim Jongen. 2001. “Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple: effect of cultivar, harvest year, and storage conditions". Journal of Agricultural Food Chemistry 49 (8) : 3606-3613. DOI: 10.1021/jf001493u. [20] Walle Kristina, Thomas Walle. 2002. “Induction of human UDP-glucoronosyltransferase UGT1A1 by flavonoids - structural requirements". Drug Metabolism & Disposition 30 (5) : 564-569. DOI: 10.1124/dmd.30.5.564. [21] Watt B. K.; A. L. Merrill, M. L. Orr, Wu Woot-Tsuen, R. K. Pecot. 1950. “Composition of foods, raw, processed, prepared". USA, USDA, Bureau of Human Nutrition & Home Economy, Agricultural Handbook, No. 8. [22] Widansky M., S. Duffy, N. Hamburg, N. Gocke. 2005. “Effects of black tea consumption on plasma catechins and merkers of oxidative stress and inflammation in patients with coeonary artery disease". Free Radical Biology & Medicine 38 : 499-506. DOI:10.1016/j.freeradbiomed. 2004.11.013. [23] World Health Organization. Global Health Risks Summary Tables. WHO: Geneva, Switzerland. 2009.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97387 "Antyoksydanty owoców i wa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH