Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 3
Occupational health risks associated with the use of pesticides Zawodowe zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem pestycydów
10.15199/62.2016.3.7
Jarosław Chmielewski
Damian Gorczyca
Urszula Dawid
Ewa Żyfka-Zagrodzińska
nr katalogowy: 97234
10.15199/62.2016.3.7
A review, with 66 refs. Zidentyfikowano i zaprezentowano zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem i narażeniem na pestycydy. Liczne badania wykazują negatywne skutki zdrowotne wynikające z oddziaływania pestycydów na osoby bezpośrednio narażone na ich działanie w procesie pracy. Celem artykułu było przedstawienie negatywnych skutków zdrowotnych związanych z narażeniem zawodowym na pestycydy. Rozwój społeczny i gospodarczy zapoczątkowany w XIX w. spowodował wzrost zapotrzebowania na żywność. Wiązało się to z koniecznością wzrostu produkcji, jak również zapewnienie ochrony i jakości zbiorów. W tym celu w 1892 r. wprowadzono do produkcji rolnej pierwszy pestycyd syntetyczny. Był nim dinitroortokrezolan potasu. Jednak dopiero odkrycie w 1939 r. przez szwajcara Paula Müllera właściwości szkodnikobójczych DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), zapoczątkowało rozwój wytwarzania i stosowania pestycydów do celów ochrony roślin1). Od tego czasu podstawowymi środkami produkcji rolnej są chemiczne środki ochrony roślin (pestycydy). Pestycydy (łac. pestis - zaraza, pomór, caedo - zabijam) to substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do zwalczania szkodników i chorób roślin. Najczęściej spotykaną klasyfikacją pestycydów jest ich podział w zależności od kierunku zastosowania na: zoocydy (środki do zwalczania szkodników zwierzęcych), fungicydy (środki grzybobójcze), herbicydy (środki chwastobójcze), regulatory wzrostu (środki stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin) oraz atraktanty i repelenty (odpowiednio środki zwabiające i odstraszające)2).Rozpowszechnienie używania pestycydów spowodowało poważne zanieczyszczenie środowiska naturalnego i zagrożenia dla zdrowia ludzkiego3- 5), stając się istotnym problemem dla zdrowia środowiskowego. Wpływ środowiska na jakość życia i zdrowia jest niewątpliwy. W skali populacji generalnej wpływ czynników genetycznych na zdrowie określa się na poziomie 17-20%, jednak choroby uwarunkowane ge[...]
Bibliografia
[1] W. Seńczuk, Toksykologia, PZWL, Warszawa 1999. [2] M.J. Ellenhorn, S. Schonwald, G. Ordog, J. Wasserberger, [w:] Ellenhorn’s medical toxicology. Diagnosis and treatment of human poisoning, W&W, Maryland 1997, 1614. [3] M. Abdollahi, A. Jafari, N. Jalali, MJIRI 1995, 9, 221. [4] N. Jalali, A. Pajoumand, M. Abdollahi, S. Shadnia, Toxicol. Lett. 2000, 116, nr 1, 309. [5] M. Abdollahi, M. Balali, M. Akhgari, Iranian J. Med. Sci. 1996, 21, 63. [6] J. Jośko, Skrypt z medycyny i epidemiologii środowiskowej, Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2005. [7] D. Jarosińska, Zdrowie środowiskowe. Definicje, zakres, priorytety. Teoria i praktyka ocen oddziaływania środowiska na zdrowie, IMPiZŚ, Sosnowiec 2001. [8] W. Hanke, J. Jurewicz, Int. J. Occup. Med. Environ. Health 2004, 17, nr 2, 223. [9] J.M. Pogoda, S. Preston-Martin, Environ. Health. Perspect. 1997, 105, nr 11, 1214. [10] P. Kristensen, A. Andersen, L.M. Irgens, A.S. Bye, L. Sundheim, J. Cancer 1996, 65, 39. [11] X. Ma, P.A. Buffler, R.B. Gunier, G. Dahl, M.T. Smith, K. Reinier i in., Environ. Health. Perspec. 2002, 110, 955. [12] S.H. Zahm, S.S. Devesa, Environ. Health. Perspect. 1995, 103, nr 6, 177. [13] C. Magnani, P. Pastore, L. Luzzatto, M. Carli, P. Lubrano, B. Terracini, Tumori 1989, 75, 396. [14] C.R. Sharpe, E.L. Franco, B. de Camargo, L.R. Lopes, J.H. Barreto, R.R. Johnsson i in., J. Epidemiol. 1995, 141, 210. [15] Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 1996 r. w sprawie wykazu prac wzbronionych kobietom, Dz. U. 1996, nr 114, poz. 5450. [16] http://www.mop.pl/doc/html/konwencje/k184.html, dostęp 3 sierpnia 2015 r. [17] Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., Dz. U. 1997, nr 78, poz. 483. [18] D. Jarosińska, Materiały szkoleniowe Instytutu Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego, Sosnowiec 2003. [19] M. Jakubowski, A. Starek, J.K. Ludwicki, R. Knapek, B. Barański, Słownik terminów stosowanych w toksykologii, Secesja, Kraków 1994. [20] D. Figurska-Ciura, Pozostałości pestycydów w środkach spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2012. [21] J. Brzeziński, Toksykologia, PZWL, Warszawa 1994. [22] P. Rotkiewicz, Kurier Chem. 1993, 17, nr 5, 32. [23] T. Nazimek, Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów. Problemy teoretyczne i praktyczne, IMW, Lublin 2001. [24] R. Ćwiertniewska, Wybrane zagadnienia higieny żywności, PZWL, Wrocław 1979. [25] M. Biziuk, Pestycydy, występowanie, oznaczania i unieszkodliwianie, WNT, Warszawa 2001. [26] J. Zagórski, Med. Pracy 1997, 48, nr 1(7), 69. [27] S. Tokarski, Uwarunkowania zdrowia ludności wiejskiej w okresie transformacji ustrojowej w Polsce (na przykładzie regionu Środkowo- Wschodniego), IMW, Lublin 1999. [28] Dz. U. 1995, nr 90, poz. 446. [29] D. Koradecka, Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, II, CIOP, Warszawa 1997. [30] Praca zbiorowa, Narodowy Program Zdrowia na lata 2007-2015, Załącznik do Uchwały nr 90/2007 Rady Ministrów z dnia 15 maja 2007 r. [31] I. Rydlewska-Liszkowska, Med. Pracy 2005, 56, nr 5, 417. [32] Dyrektywa 2009/128/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów, Dz. Urz. UE L 309, 2009, 71. [33] PN-EN-18002:2000, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego. [34] Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 czerwca 2014 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy, Dz. U. 2014, poz. 817. [35] M. Pośniak, Bezp. Pracy 2005, nr 7-8, 51. [36] Dyrektywa 2004/37/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie ochrony pracowników przed zagrożeniem dotyczącym narażenia na działanie czynników rakotwórczych lub mutagenów podczas pracy, Dz. Urz. UE L 158, 50. [37] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 lipca 2012 r. w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy, Dz. U. 2012, nr 147, poz. 890. [38] W.A. Turski, Zagrożenia chemiczne w rolnictwie, IMW, Lublin 1997. [39] T. Nazimek, W.A. Turski, M. Wasak, H. Badach, Źródła zagrożeń i profilaktyka zdrowotna w rolnictwie, IMW, Lublin 2009. [40] M. Siemiński, Środowiskowe zagrożenia zdrowia, PWN, Warszawa 2008. [41] Praca zbiorowa, Toksykologia współczesna, (red. W. Seńczuk), PZWL, Warszawa 2005. [42] H.W. Chen, T.K. Tseng, L.W. Ding, J. Chinese Med. Assoc. 2009, 72, 547. [43] H. Thiermann, F. Eyer, N. Felgenhauer, Toxicol. Lett. 2010, 197, 236. [44] Y. Rosman, I. Makarovsky, Y. Bentur i in., Emerg. Med. J. 2009, 27, 1117. [45] J.K. Walters, L.E. Boswell, M.K. Green, i in., Public Health Rep. 2009, 124, 149. [46] J. Magdalan, M. Zawadzki, A. Merwid-Lad, Hum. Exp. Toxicol. 2009, 28, 791. [47] P. Fante, R. Friedrich, O. Jolliet, Environ. Int. 2012, 49, 9. [48] D. Pimentel, Sci. Total Environ. 1996, 188, Supl. 1, S86. [49] L. Fritshi, Occup. Environ. Med. 2000, 57, nr 5, 289. [50] A. Przybylska, Przegl. Epidemiologiczny 2002, 56, 311. [51] J. Jović-Stosić, G. Babić, V. Todorowić, Vojnosanit Pregl. 2009, 66, 477. [52] S. Toś-Luty, G. Chodorowska, Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów. Problemy teoretyczne i praktyczne, IMW, Lublin 2001. [53] S. Luty, B. Toruń, G. Chodorowska, T. Żukowska, Zagrożenia chemiczne w rolnictwie, IMW, Lublin 1997. [54] W. Seńczuk, Toksykologia współczesna, Warszawa 2002. [55] J.B. Kwok, Epigenomics 2010, nr 2(5), 671. [56] M. Manabe, S. Kanda, K. Fukunaga, A. Tsubura, T. Nishyama, Int. J. Hyg. Environ. Health 2006, 209, nr 5, 413. [57] A. Shirangi, L. Fritschi, C.D.J. Holman, Occup. Environ. Med. 2008, 65, nr 11, 719. [58] T. Nurminen, K. Rantala, K. Kurppa, P.C. Holmberg,. Epidemiology 1995, 6, nr 1, 23. [59] K. Hemminki, P. Mutanen, K. Luoma, I. Saloniemi, Int. Arch. Occup. Environ. Health 1980, 46, 93. [60] L.S. Engel, E.S. O’Meara, S.M. Schwartz, Am. J. Epidemiol. 2000, 26, nr 3, 193. [61] J. Jurewicz, W. Hanke, Int. J. Occup. Med. Environ Health 2008, 21, nr 2, 121. [62] J. A. Ross, C.F. Blackman, S.F. Thai i in., Mol. Carcinog. 2010, 49, nr 4, 320. [63] A.M. Zama, M. Uzumcu, Endocrinology 2009, 150, nr 10, 4681. [64] K.M. Skinner, M. Manikkam, R. Tracey i in., BMC Med. 2013, 11, 228. [65] I. Figa-Talamanca, M.E. Traina, E. Urbani, Occ. Med. 2001, 51, nr 3, 174. [66] T. Nazimek, H. Badach, Zagrożenia chemiczne w rolnictwie, IMW, Lublin 1997.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH