Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 3
Na przekór zasadom Kuchnia molekularna
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 97175
Kuchnia molekularna (synonim: molekularne gotowanie) według definicji to: "produkcja (gotowanie) żywności przy użyciu nowych narzędzi, składników i metod". Zaproponowano ją na początku lat 80. XX w. jako nowy sposób gotowania [20, 22].N azwa "kuchnia molekularna" ukształtowała się w 1999 r., podczas programu INICON (ang. Introduction of innovative technologies in modern gastronomy for the modernisation of cooking - co oznacza: wprowadzenie innowacyjnych technologii w nowoczesnej gastronomii na rzecz modernizacji gotowania). Zadaniem programu była pomoc we wdrażaniu składników i technik stosowanych w przemyśle spożywczym do branży gastronomicznej. Efektem było wprowadzenie i popularyzacja dodatków do żywności w restauracjach [4]. W ramach programu INICON promowano współpracę pomiędzy europejskim szefami kuchni, naukowcami, firmami i szkołami gastronomicznymi. Naukowiec Hervé This zaczął wówczas współpracę z Pierre Gagnaire1, Ferran Adria z Pere Castells, Heston Blumenthal z Peterem Barhamem, Andoni Luis Adruiz i Dani Garcia z Garcia del Moral, zaś Davide Cassi z Ettore Bocchia [18]. Kuchnia molekularna bazuje na tworzeniu nowych i niekonwencjonalnych potraw, przy zastosowaniu urządzeń oraz metod dotychczas niewykorzystywanych w branży gastronomicznej. Wyróżnia ją "łamanie" zasad i tradycyjnych przepisów kulinarnych. Celem jest uzyskanie nowych receptur, nietypowego, wzmocnionego smaku i zapachu, stworzenie innej tekstury i formy produktów, niż tradycyjnie przyjęte. Powstałe dania mają zaskoczyć gości, dzięki zastosowanym w nich kontrastom form, smaków i aromatów. Podstawą przygotowywania potraw powinny być składniki najlepszej jakości, poddane obróbce kulinarnej uwydatniającej pełnię smaku i zapachu produktu [7]. Oto zbiór charakterystycznych cech kuchni molekularnej, dzięki którym zapewnia ona smakoszom niepowtarzalne doświadczenia kulinarne. Nietypowe surowce i półprodukty. W kuchni molekularnej znaleźć można wi[...]
Bibliografia
[1] Ahn Y., S. E. Ahnert, J. P. Bagrow, A. Barab´asi. (2011): "Flavor Network and the Principles of Food Pairin", Scientific Reports, 1(196), s. 1-21. [2] Armesto F.F. (2012): "Modern Techniques in Kitchen Chemistry" [w:] Modern Garde Manger: A Global Perspective, Cengage Learning, s. 60. [3] Barham P., L. H. Skibsted, W. L. P. Bredie, M. B. Frøst, P. Møller, J. Risbo, P. Snitkjaer, L. Mørch-Mortensen (2010): "Molecular Gastronomy: A New Emerging Scientific Discipline", Chem. Rev, 110, s. 2313-2365. [4] Cassi D. (2011): "Science and cooking: the era of molecular cuisine", European Molecular Biology Organization Reports, tom 12, Nr 3, s. 190-196. [5] Cousins J., K. O’Gorman, M. Stierand (2010): "Molecular gastronomy: cuisine innovation or modern day alchemy", International Journal of Contemporart Hospitality Management, tom 22, Nr 3, s. 399-415. [6] Cunningham T. L. (2007): "Eating soil and air: The culinary avant-garde at the turn of the 21ST century, State University of New York at Binghamton", ProQuest, UMI Dissertations Publishing, 3288797. [7] Czarniecka-Skubina E., R. Korzeniowska-Ginter (2015): "Technologie stosowane w kuchni molekularnej" [w:] Czarniecka-Skubina E. (red.), Technologia Gastronomiczna, SGGW, Warszawa, (rękopis). [8] Deroy O., C. Michel, B. Piqueras-Fiszman, C. Spence (2014): "The plating manifesto (I): from decoration to creation", Nature, Flavour, 3(1), s. 1-11. [9] Drahl C. (2012): "Molecular Gastronomy cooks up strange plate - fellows", Chemical & Engineering News, 90, 25, s. 37-40. [10] Haupheries C. (2012): "Cooking: delicious science", Nature, 486 (7403). [11] Ivanovic, S., K. Mikinac, L. Perman (2011): "Molecular gastronomy in function of scientific implementation in practice" [w:] UTMS Journal of Economics, 2, s. 139-150. [12] Lane C. (2014): "The Cultivation of Taste: chefs and the organization of Fine Dining", Oxford University Press, Oxford, s. 158-159. [13] Lazar A. (2009): "Kreacje Kulinarne w Madrycie", Rzeczpospolita, Styl Życia 07/02 [14] Mielby L. H., M. B. Frost (2010): "Expectations and surprise in a molecular gastronomic meal", Food Quality and Preference, 21, s. 213-224. [15] Myhrvold N. (2011): "The Art in Gastronomy: A Modernist perspective", Gastronomica: The Journal of Food and Culture, tom 11, Nr 1, s. 18-19. [16] Ruhlman M. (2007): "The New Cuisine", Restaurant Hospitality, 91(5), s. 26, 28. [17] Stasiak D. M. (2015): "Nowe trendy w technologii gastronomicznej - Food pairing" [w:] Czarniecka-Skubina (red.), Technologia Gastronomiczna, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, (rękopis) [18] This H. (2006): "Food for tomorrow", EMBO reports, tom 7, Nr 11, s. 1062 -66. [19] This H. (2012): "Molecular Gastronomy is a scientific activity" [w:] Vega, Ubbink i Linden (red.), The kitchen reflections on the science of food and cooking, Columbia University Press, New Jork, s. 242-253. [20] This H. (2013a): "Celebrate Chemistry. Recent Results of Molecular Gastronomy", European Review, tom 21, Nr 2, s. 158-174. [21] This H. (2013b): "Solutions are Solutions, and gels are almost solutions", Pure Appl. Chem, tom 85, Nr 1, s. 257 -276. [22] This H. (2013c): "Molecular gastronomy is a scientific discipline, and note by note cuisine is the next culinary trend", This Flavour, 2: 1. [23] Vega C., J. Ubbink (2008): "Molecular gastronomy: a food fad or science supporting innovative cuisine?", Trends in Food Science & Technology, tom 19, Nr 7, s. 372-382. [24] Yek G. S., K. Struwe (2008): "Deconstructing Molecular gastronomy", Food Technology, 62, s. 34-45.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97175 "Na przekór zasadom Kuchni..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH