Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 2
Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza - technologia otrzymywania oraz jakość sensoryczna i właściwości fizykochemiczne
10.15199/64.2016.2.5
Bożena Waszkiewicz-Robak
Elżbieta Biller
Klaudia Kulik
Magdalena Częścik
nr katalogowy: 96862
10.15199/64.2016.2.5
Kombucza jest napojem popularnym na świecie od wielu lat, lecz mało znanym w Polsce. Dostępny jest w wybranych sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej. Jest napojem o specyficznych walorach sensorycznych, powstającym w procesie fermentacji słodkiej, czarnej herbaty przez specjalnie przygotowaną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego. Doskonale wpisuje się w trendy napojów funkcjonalnych promujących dobre samopoczucie. Napój kombucza charakteryzuje się małą zawartością cukrów ogółem (2,5 g/100 ml) i bezpośrednio redukujących (ok. 1 g/100 ml), przy wysokim ekstrakcie ogółem (ok. 10,5oBx), co sugeruje o zawartości innych związków organicznych powstających w czasie fermentacji naparu. Kombucza jest napojem o bardzo niskim pH (3,4), hipertonicznym o wysokiej osmolalności (437 mOsm/kg H2O). Z tego względu nie powinien być polecany jako napój gaszący pragnienie, ale jako napój odżywczy i/lub regeneracyjny o właściwościach wynikających z właściwości związków organicznych powstających w czasie fermentacji herbaty.[...]
Bibliografia
[1] Baryłko-Pikielna Nina. 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. [2] Bauer-Petrovska Biljana, Lidija Petrushevska-Tozi. 2000. “Mineral and water solube vitamin content in the Kombucha drink". International Journal of Food Science and Technology 35 (2) : 201-205. DOI: 10.1046/j.1365-2621.2000.00342.x. [3] Blanc Phillipe J. 1996. “Characterization of the fungus metabolites". Biotechnology Letters 18 (2) : 139-142. DOI: 10.1007/BF00128667. [4] Blenford Don. 1997. “Food and Drink for Modern Living and Sporting Activities". Food Technology Europe (3) : 60-61. [5] Deghrigue Monia, Jihene Chriaa, Houda Battikh, Kawther Abid, Amina Bakhrouf. 2013. “Antiproliferative and antimicrobial activities of kombucha tea". African Journal of Microbiology Research 7 (27) : 3466-3470. DOI: 10.5897/AJMR12.1230. [6] Greenwalt Cheryl .J., Keith H. Steinkraus, Richard A. Ledford. 2000. “Kombucha, the Fermented Tea: Microbiology, Composition, and Claimed Health Effects". Journal of Food Protection 7 : 855-986. [7] Haizhen Mo, Zhu Yang, Chen Zongmao. 2008. “Microbial fermented tea - a potential source of natural preservatives". Trends in Food Science and Technology 19 : 124-130. DOI: 10.1016/j.tifs.2007.10. 001. [8] http://kombuchakombucza.pl/wlasciwosci-zdrowotne. [9] Jayabalan Rasu, Kesavan Malini, Muthuswamy Sathishkumar, Krishnaswami Swaminathan, Yun Sei-Eok. 2010. “Biochemical Characteristics of Tea Fungus Produced During Kombucha Fermentation". Food Science and Biotechnology 19 (3) : 843-847. DOI: 10.1007/s10068- 010-0119-6. [10] Loncar Eva, Marjana Djuric, Radomir Malbasa, Ljiljana Kolarov, Mile Klasnja. 2006. “Influence of working conditions upon kombucha conducted fermentation of black tea". Food and Bioproducts Processing 84 (C3) : 186-192. DOI: 10.1205/fbp.04306. [11] PN-A-75101:1990/Az1:2002. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczenie ekstraktu ogółem i ekstraktu bezcukrowego - Metoda refraktometryczna. [12] PN-A-75101-02:1990 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego. [13] PN-A-75101-04:1990/Az1:2002P Przetwory owocowe i warzywne Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych Oznaczanie kwasowości ogólnej (Zmiana Az1). [14] PN-A-75101-09:1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego. [15] Sadjadi Javid. 1998. “Cutaneous anthrax associated with the Kombucha mushroom in Iran". The Journal of the American Medical Association 280 : 1567-1568. [16] Sievers Martin, Cristina Lanini, Adrien Weber. 1996. “Microbiology and fermentation balance in a Kombucha beverage obtained from a tea fungus fermentation". Systematic and Applied Microbiology 18 (4) : 590-594. DOI:10.1016/S0723-2020(11)80420-0. [17] Sreeramulu Guttapadu, Yang Zhu, Wieger Knol. 2000. “Characterization of antimicrobial activity In Kombucha fermentation". Acta Biotechnologica, 21 (1) : 49-56. [18] Sreeramulu Guttapadu, Yang Zhu, Wieger Knol. 2000. "Kombucha fermentation and its antimicrobial activity". Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (6) : 2589-2594. DOI: 10.1021/jf991333m. [19] Srinivasan Radhika, Susan Smolinske, David Greenbaum. 1997. “Probable gastrointenstinal toxicity of kombucha tea". Journal of General Internal Medicine 12 : 643-644. DOI: 10.1046/j.1525-1497. 1997.07127.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96862 "Funkcjonalny i pokrzepiaj..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH