Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 2
Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej
10.15199/64.2016.2.4
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 96860
10.15199/64.2016.2.4
Wysoka odporność na mróz, choroby i szkodniki, wczesna wegetacja, krótki okres dojrzewania owoców, niskie koszty produkcji i małe wymagania glebowe sprawiają, że owoce jagody kamczackiej cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród plantatorów. Owoce te posiadają właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne, dodatkowo przyczyniają się do usuwania z organizmu metali ciężkich i obniżają skutki zatrucia lekami. Wstęp Jagoda kamczacka to odmiana wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea), należącego do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae Juss.). Naturalnie występuje w północnowschodniej Rosji, w Chinach, Japonii i Kanadzie. W Rosji wśród obecnie uprawianych odmian spotykane są wyłącznie krzyżówki Lonicera caerulea var. Kamtschatica Sevast. z innymi odmianami wiciokrzewu sinego, szczególnie L. kamtschatica var. edulis. W Japonii (Hokkaido) krzyżowano tę odmianę z L. kamtschatica var. emphyllocalyx, w Kanadzie z występującą tam odmianą L. kamtschatica var. villosa oraz z pochodzącą z Japonii L. kamtschatica var. emphyllocalyx. W naturze jagoda kamczacka rośnie na wilgotnych obszarach wzdłuż rzek, bagien, na leśnych polanach [12]. W Polsce jagoda kamczacka posiada wiele synonimów, a mianowicie: wiciokrzew siny, suchodrzew siny, suchodrzew jadalny, lonicera, suchodrzew błękitny, borówka kamczacka [14]. Jagoda kamczacka to krzew rosnący do ok. 1,5-2,5 m wysokości, o sezonowych liściach. Jest rośliną długowieczną, okres produkcyjny wynosi od 20 do 40 lat. Roślina ta jest łatwa w uprawie i cechuje się małymi wymaganiami glebowymi i klimatycznymi. Krzewy z rodzaju Lonicera można uprawiać na terenie całej Polski. Dobrze znoszą ujemną temperaturę, nawet do - 45°C, a kwiaty do - 8°C i jest wyjątkowo odporna na wiosenne przymrozki. Najlepszy wzrost i owocowanie uzyskują, gdy rosną na żyznym, lekko kwaśnym podłożu, a ich stanowisko jest słoneczne lub lekko zacienione. Okres kwitnienia rośliny przypada na pierwszą połowę kwietnia. Wówcza[...]
Bibliografia
[1] Bąkowska Anna, Jan Oszmiański, Alicja Kucharska. 2003. "Charakterystyka parametrów termodynamicznych reakcji kopigmentacji antocyjanów z flawonoidami". Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria 2 (2) : 57-65. [2] Dziedzic Ewa. 2009. “Effect of culture form, sucrose and iron on blue honeysuckle shoot proliferation". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 536 : 73-80. [3] Jędrzejewska Anna. 2011. "Jagoda kamczacka - uprawa, właściwości". Źródło: http://www. swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/jagoda-kamczacka-uprawa-wlasciwosci-id1041.html, 06/2011. [4] Jusev, A.A., M.N. Plekhanova. 1997. “Samyje lučšije, 1st ed. Vserossijskij Naučnoissledovatelskij Institute Rastenijevodstva". I. Vavilova: Sankt Peterburg 120-122. [5] Krasnowska Grażyna, Tadeusz Sikora. 2011. "Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77) : 5-23. [6] Palikova Irena, Katerina Valentova, Ivana Oborna, Jitka Ulrichova. 2009. “Protectivity of blue honeysuckle extract against oxidative human endothelial cells and rat hepatocyte damage". Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 : 6584-6589. DOI: 10.1021/jf9003994. [7] Petrova Petia. 1986. “Biochimija dikorastuščich plodovo-jagodnych rastenij. 1st ed". Golovnoe izdatelstvo objedenija: Kijev, Ukraine 260-266. [8] Pierzga K. 2004. "Suchodrzew jadalny czyli jagoda kamczacka". Sad Nowoczesny 7 : 22-23. [9] Piasek Anita. 2010. "Badanie zmian składu fitokompleksu i właściwości przeciwutleniających owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) i wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea L.) pod wpływem przetwarzania". Rozprawa doktorska, Gdańsk 6-40. [10] Pokorna-Jurikova Tunde, Jan Matuskovic. 2007. “The study of irrigational value of Lonicera kamtschatica - cultivar Gerda 25 and Lonicera edulis berries under the Nitra conditions during 2001-2003". Horticultural Science 34 (1) : 11-16. DOI 10.13080/z-a.2014.101.028. [11] Szajdek Agnieszka, Julitta Borowska. 2004. "Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41) : 5-28. [12] Szot Iwona, Tomasz Lipa, Bożena Sosnowska. 2014. "Jagoda kamczacka - właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (95) : 18-29; 14, 22. [13] Szot Iwona, Tomasz Lipa. 2013. “Estimating the fruit quality after application the pruning of blue honeysuckle bushes". Modern Phytomorphology 4 : 51-54. [14] Szot Iwona, Tomasz Lipa. 2012. “Influence of betokson super and fertilizers on chemical composition of fruits and leaves of blue honeysuckle". Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus 11 (5) : 113-126. [15] Wojdyło Aneta, Paloma Jáuregui, Angel Carbonell-Barrachina, Jan Oszmiański, Tomasz Golis. 2013. “Variability of phytochemical properties and content of bioactive compounds in Lonicera caerulea L. var. kamtschatica berries". Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 (49) : 12072-12084. DOI: 10.1021/jf404109t. [16] Skupień Katarzyna, Jan Oszmiański, Ireneusz Ochmian, Józef Grajkowski. 2007. "Characterization of selected physico-chemical features of blue honeysuckle fruit cultivar Zielona". Polish Journal of Natural Sciences (4) : 101-106.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96860 "Prozdrowotne właściwości ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH