Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 2
Use of functional protein-mineral preparations in the food and feed industry Zastosowanie funkcjonalnych preparatów białkowo-mineralnych w przemyśle żywnościowym i paszowym
10.15199/62.2016.2.16
Marek Szołtysik
Robert Kupczyński
Anna Dąbrowska
Józefa Chrzanowska
Danuta Figurska-Ciura
Aleksandra Zambrowicz
Barbara Buda
nr katalogowy: 96633
10.15199/62.2016.2.16
A review, with 58 refs., of protein hydrolyzates and concentrates (caseinates) of practical importance. Przeanalizowano przemysłowe metody produkcji hydrolizatów białkowych. Zwrócono szczególną uwagę na ich właściwości biologiczne. Wyniki badań wskazują, że peptydy wyodrębnione z białek mleka charakteryzują się aktywnością przeciwnadciśnieniową, przeciwkrzepliwą, przeciwnowotworową, antymikrobiologiczną, antyoksydacyjną, opioidową oraz chelatującą. Technologia produkcji preparatów białkowych z różnych surowców polega na ich ekstrakcji i wytrącaniu a następnie hydrolizie enzymatycznej. Poprzez ukierunkowaną suplementację komercyjnymi dodatkami białkowo-mineralnym można potencjalnie wpływać na poprawę zdrowia ludzi i zwierząt. Preparaty białkowe znajdują zastosowanie w przemyśle paszowym i żywnościowym, wpływając na jakość i wartość odżywczą pasz i środków spożywczych. W ostatnich latach podkreśla się ich znaczenie jako źródła składników bioaktywnych u ludzi i zwierząt. Podstawową grupę preparatów białkowych, stosowanych od lat sześćdziesiątych XX w. w przetwórstwie żywności stanowią koncentraty i izolaty otrzymywane z różnych surowców konwencjonalnych (mleko, soja, ryby, jaja). Druga grupa preparatów obejmuje hydrolizaty białek, mieszaniny polipeptydów, oligopeptydów i aminokwasów wytwarzane w wyniku hydrolizy częściowej lub całkowitej różnych tradycyjnych źródeł białka, w tym mleka, ryb, mięsa, jaj, grochu, soi, ryżu i ziemniaków. Tylko w sektorze mleczarskim, roczny światowy rynek hydrolizatów z białka mleka, białek serwatki i kazeiny szacuje się odpowiednio na 4, 8 i 3 mld t1). Biologicznie aktywne peptydy mogą być wytwarzane z białka mleka poprzez enzymatyczną hydrolizę przy użyciu enzymów trawiennych, fermentację z udziałem proteolitycznych kultur starterowych, a także poprzez proteolizę z udziałem enzymów mikroorganizmów (np. drożdży) lub enzymów roślinnych2). Preparaty białkowe pochodzenia roślinnego są wytwarzane g[...]
Bibliografia
[1] G. Schaafsma, Europ. J. Clin Nutr. 2009, 63, 1161. [2] A. Zambrowicz, M.T. Immer, A. Polanowski, G. Lubec, T. Trziszka, Amino Acids 2013, 44, 315. [3] D. Oonincx, I. de Boer, Plos one 2012, DOI:10.1371/journal. pone.0051145 [4] B. Wróblewska, L. Jędrychowski, M. Farjan, Żywn. Nauka. Tech. Jakość 2007, 50, 44. [5] D. Cupiał, D. Witrowa-Rajchert, Żywn. Nauka. Technol. Jakość 2009, 67, 27. [6] Praca zbiorowa, Protein hydrolysates in biotechnology, (red. V.K. Pasupuleti i A.L. Demain), Springer 2010. [7] D. Abu, A. Bani-Jaber, B. Amro, D. Jones, G.P. Andrews, Food Bioprod. Process 2007, 85, 284. [8] S.A Agarwal, R.L. Beausire, S. Patel, H.J. Patel, Food Sci. 2015, 80, Suppl 1, 23. [9] A.L. McCarthy, Y.C. O’Callaghan, N.M. O’Brien, Agriculture 2013, 3, 112. [10] N.C. Wickremasinghe, V.A. Kumar, J.D. Hartgerink, Biomacromolecules 2014, 13, 3587. [11] M. Darewicz, J. Borawska, P. Minkiewicz, A. Iwaniak, P. Starowicz, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2015, 100, 26. [12] C.C. Udenigwe, R.E. Aluko, J. Food Sci. 2012, 71, 11. [13] A. Iwaniak, P. Minkiewicz, Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2007, 6, 5. [14] H. Korhonen, A. Pihlanto, Int. Dairy J. 2006, 16, 945. [15] J. Szpendowski, K. Siemianowski, Nauki Inż. Technol. 2013, 10, 122. [16] Rozporządzenie (UE) nr 609/2013, Dz. Urz. UE L 181, 35. [17] A. Iwaniak, P. Minkiewicz: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2008, 58, 289. [18] R. Mozrzymas, Dieta w fenyloketonurii, Polskie Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci z Fenyloketonurią, Wrocław 2001. [19] Ch. Schmidt, Protein Trends & Technologies Seminar, 8-9 kwietnia 2014 r., Arlington Heights, IL, USA. [20] A. Kusiuk, M. Grembecka, P. Szefer, Brom. Chem. Toksykol. 2009, 3, 798. [21] P.A. Harnedy, R.J. FitzGerald, J. Funct. Foods 2012, nr 4, 6. [22] S.B. Kim, J.W. Lim, J. Anim. Sci. 2004, 17, 1459. [23] M. Phelan, A. Aherne, R.J. FitzGerald, N.M. O’Brien, Int. Dairy J. 2009, 19, 643. [24] C. Roshni, K.D. Tanmoy, G. Mahua, D. Pubali, Food Bioprod. Process. 2015, 94, 70. [25] A. Cavazos, E. Gonzalez de Meíja, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2013, 12, 364, [26] Z.Y. Chen, C. Peng, R. Jiao, Y.M. Wong, N. Yang, Y. Huang, J. Agric. Food. Chem. 2009, 57, 4485. [27] E. Eckert, A. Zambrowicz, M. Pokora, A. Polanowski, J. Chrzanowska, M. Szołtysik, A. Dąbrowska, H. Różański, T. Trziszka, World’s Poultry Sci. J. 2013, 69, 375. [28] S.S. Khora, Int. J. Pharmacy Pharmaceut. Sci. 2013, 5, 31. [29] T. Yanai, Y. Suzuki, M. Sato, Biosci. Biotechnol. Biochem. 2003, 67, 380. [30] A.B. Nongonierma, R.J. FitzGerald, J. Funct. Foods 2013, 5, 1909. [31] J. Wilson, M. Hayes, B. Carney, Food Chem. 2011, 129, 235. [32] B. Hernández-Ledesma, Bioactive food peptides in health and disease, (red. B. Hernández-Ledesma i Chia-Chien Hsieh), InTech Prepress, Novi Sad 2013. [33] G. Kansci, C. Genot, A. Meynier, F. Gaucheron, J.M. Chobert, Lait 2004, 84, 449. [34] G.R. Huang, Z.-Y. Ren, J.-X. Jiang, W.-W. Chen, Adv. J. Food Sci. Technol. 2012, 4, 207. [35] F.R. Liu, L. Wang, R. Wang, Z.-Z. Chen, J. Agric. Food Chem. 2013, 61, 7537. [36] C. Torres-Fuentes, M. Alaiz, J. Vioque, Food Chem. 2012, 134, 1585. [37] S.H. Lee, K.B. Song, Process. Biochem. 2009, 44, 378. [38] Rozporządzenie (WE) Nr 1831/2003, Dz. Urz. UE L 268, 29. [39] Rozporządzenie (WE) Nr 68/2013, Dz. Urz. UE L 29, 1. [40] R. Kołacz, E. Bodak, B. Dolińska, Z. Dobrzański, F. Ryszka, Med. Weter. 2001, 57, 680. [41] T. Ettle, P. Schlegel, F.X. Roth, J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl.) 2008, 92, 35. [42] J.C. Peters, D.C. Mahan, J. Anim. Sci. 2008, 86, 2247. [43] C.L. Wright, J.W. Spears, K.E. Webb Jr., J. Anim. Sci. 2008, 86, 1357. [44] L.M. Nemec, J.D. Richards, C.A. Atwell, D.E. Diaz, G.I. Zanton, T.F. Gressley, J. Dairy Sci. 2012, 95, 4568. [45] J.D. Bailey, R.P. Ansotegui, J.A. Paterson, C.K. Swenson, A.B. Johnson, J. Anim. Sci. 2001, 79, 2926. [46] G. Ashry, A. Hassan, S. Soliman, Food Nutr. Sci. 2012, 3, 1084. [47] J.E. Nocek, M.G. Holt, J. Oppy, J. Dairy Sci. 2011, 94, 4046. [48] S. Opaliński, B. Dolińska, M. Korczyński, K. Chojnacka, Z. Dobrzański, F. Ryszka, Poultry Sci. 2012, 91, 1627. [49] I.B. Kibangou, S. Bouhallab, G. Henry, F. Bureau, S. Allouche, A. Blais, Pediatr. Res. 2005, 58, 731. [50] K.J. Cross, N.L. Huq, E.C. Reynolds, Curr. Pharm. Design. 2007, 13, 793. [51] D.A. Clare, H.E. Swaisgood, J. Dairy Sci. 2000, 83, 1187. [52] P. Guilloteau, V. Romé, L. Delaby, F. Mendy, L. Roger, A.A. Chayvialle, Peptides 2009, 30, 2221. [53] A. Czech, E.R. Grela, Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006, 24, 111. [54] M. Bednarski, R. Kupczyński, P. Sobiech, Polish J. Vet. Sci. 2015, 18, 207. [55] T. Ganz. Blood 2003, 102, 783. [56] D. Maes, M. Steyaert, C. Vanderhaeghe, A. López Rodríguez, E. de Jong, R. del Pozo Sacristán, F. Vangroenweghe, J. Dewulf, Vet. Rec. 2011, 188. doi: 10.1136/vr.c7033. [57] D.A. Clare, G.L. Catignani, H.E. Swaisgood, Curr. Pharm. Des. 2003, 9, 1239. [58 ] M. Szołtysik, J. Niedbalska, A. Dąbrowska, R. Kupczyński, A. Zambrowicz, M. Pokora, K. Babij, J. Chrzanowska, Przem. Chem. 2012, 91, 1014.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH