Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1
Proces mycia w browarze referencyjnym Część 2. Postępy i wyzwania
10.15199/64.2016.1.2
Maciej Wawrzyniak
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 96249
10.15199/64.2016.1.2
Omówiono dokonania i kierunki rozwoju technik mycia opartych na nowoczesnych rozwiązaniach analitycznych, instrumentach i sprzęcie do badań. Zaprezentowano i poddano pod dyskusję przemysłową praktykę, analizując stacje mycia CIP w browarze referencyjnym.Omówiono dokonania i kierunki rozwoju technik mycia opartych na nowoczesnych rozwiązaniach analitycznych, instrumentach i sprzęcie do badań. Zaprezentowano i poddano pod dyskusję przemysłową praktykę, analizując stacje mycia CIP w browarze referencyjnym.Przygotowując roztwory przeznaczone do mycia i dezynfekcji dozuje się odpowiednie stężone preparaty do rozpuszczalnika, tj. wody. W tabeli 1 zestawiono środki chemiczne używane w stacji mycia CIP browaru referencyjnego. W browarze referencyjnym zidentyfikowano kilka programów procesu mycia. Poszczególne warianty dopasowano do obiektów i specyficznych zanieczyszczeń, występujących na powierzchniach roboczych. Programy zostały zapisane w pamięci sterownika pod numerami 1-5. Dodatkowo do dyspozycji pracowników utrzymania ruchu stworzono program przemywający/płukanie ciągłe, opierający się na ciągłym wtłaczaniu wody do zdefiniowanych obiegów mycia. Jeden z najprostszych programów dla stacji mycia browaru referencyjnego zakłada przeprowadzenie operacji dezynfekcji - płukaniem roztworem wodnym z użyciem wymienionych w tabeli 1 czynników dezynfekujących o określonych parametrach (temperatura, czas). Operacja dezynfekcji może być prowadzona przy niepełnej wydajności pompy P1; operacje mycia właściwego kwasem i ługiem są pominięte (typowe oznaczenie braku etapu: zero "0"). W źródłach literaturowych [7], w przypadku występowania procesu dezynfekcji rozpatrywano załączenie faz mycia właściwego, przy skróconych czasach cyrkulacji mediów myjących, np. 8% czasu programu pełnego. W przypadku krótszych czasów stosowania środków chemicznych można rozważyć pominięcie fazy przemywania ostatecznego. Zakłada się, że wyznaczenie odpowiednio długiego czas[...]
Bibliografia
[1] Chen Lu, Rong Chen, Hua Yin, Janxin Sui, Hong Lin. 2012. “Cleaning in place with onsite-generated electrolysed oxidizing water for water-saving disinfection in breweries". Journal of the Institute of Brewing 118 (4) : 401-405. DOI: 10.1002/ jib.56. [2] Cullen P. J., Tomás Norton. 2012. “In Ozone Sanitation in the food industry". In Ozone in Food Processing: 163-176. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons. [3] Fabiański Paweł, Ryszard Łagoda. 2013. "Mikroprocesorowy układ sterowania częstotliwością fali napięcia wyjściowego zasilającej zespół przetworników ultradźwiękowych w urządzeniach do mycia technologicznego". Elektronika - konstrukcje, technologie, zastosowania 11 : 22-25. [4] Friis Alan, B. B.B. Jensen. 2002. “Prediction of hygiene in food processing equipment using flow modelling" Food and Bioproducts Processing 80 (4) : 281-285. DOI:10.1205/096030802321154781. [5] Fryer Peter J., Konstantina Asteriadou. 2009. “A Prototype Cleaning Map: A classification of industrial cleaning processes". Trends in Food Science & Technology 20 (6-7) : 255- 262. DOI:10.1016/j.tifs.2009.03.005. [6] Gasik Andrzej, Marta Mitek. 2007. "Higiena produkcji bezalkoholowych napojów orzeźwiających". Przemysł Spożywczy 23 (2) : 14-17. [7] Goode Kylee R., Konstatina Asteriadou, Phillip T. Robbins, Peter J. Fryer. 2013. “Fouling and cleaning studies in the food and beverage industry classified by cleaning type". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 12 (2) : 121-143. DOI: 10.1111/1541-4337.12000. [8] Instrukcja Obsługi Panelu Operatorskiego Stacji Mycia. Browar Kormoran Sp. z o.o. Olsztyn, listopad 2013 r. [9] Lowry Dean. 2010. "Advances in cleaning and sanitation". The Australian Journal of Dairy Technology 65 (2) : 106-112. [10] Manzano Marisa, Lucilla Iacumin, Marco Vendrame, Francesca Cecchini, Giuseppe Comi, Stefano Buiatti. 2011. “Craft beer microflora identification before and after a cleaning process". Journal of the Institute of Brewing 117 (3) : 343-351. DOI: 10.1002/j.2050- 0416.2011.tb00478. [11] Mierzejewska Sylwia. 2011. "Energia w procesie mycia rurociągów w systemie CIP". Inżynieria i Aparatura Chemiczna (1) : 25-26. [12] Niemczewski Bogdan. 2007. “Observations of water cavitation intensity under practical ultrasonic cleaning conditions". Ultrasonics Sonochemistry 14 (1) : 13-18. DOI:10.1016/j. ultsonch.2005.11.009. [13] Piepiórka Joanna, Jarosław Diakun. 2009. "Analiza programów mycia w systemie CIP w browarze". Inżynieria Rolnicza 12 (2(111) : 153-160. [14] Piepiórka Joanna. 2008. "Programy mycia i dezynfekcji w browarach". Przemysł Spożywczy 62 (6) : 46-48. [15] Salo Satu, Alan Friss, Gun Wirtanen. 2008. “Cleaning validation of fermentation tank". Food and Bioprodukts Processing 86 (3) : 204-210. DOI:10.1016/j.fbp.2007.10.019. [16] Xiaobo Liu, Tang Bo, Qiuya Gu, Xiaobin Yu. 2014. “Elimination of the formation of biofilm in industrial pipes using enzyme cleaning technique". MethodsX 1 : 130-136. DOI:10.1016/j. mex.2014.08.008. [17] Zondervan Edwin, Brian Roffel. 2007. “Evaluation of different cleaning agents used for cleaning ultra-filtration membranes fouled by surface water". Journal of Membrane Science 304 (1-2) : 40-49. DOI:10.1016/j.memsci.2007.06.041.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96249 "Proces mycia w browarze r..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH