Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1
Zamienniki tłuszczu w produktach spożywczych
10.15199/65.2016.1.4
Iwona Kasprzyk
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 96219
10.15199/65.2016.1.4
W artykule omówiono zamienniki tłuszczu stosowane w produkcji żywności. W czasach epidemii otyłości i chorób cywilizacyjnych wzrasta produkcja żywności o obniżonej zawartości tłuszczu. Niskoenergetyczne odpowiedniki produktów tradycyjnych można znaleźć prawie we wszystkich grupach żywności.Zmniejszenie zawartości tłuszczu wymaga poszukiwania rozwiązań pozwalających uzyskać produkt o cechach najbardziej zbliżonych do tradycyjnego, ponieważ tego oczekują konsumenci. Szczególną grupę produktów stanowią lody - obniżenie ich wartości energetycznej przysparza producentom trudności.Otyłość jest jedną z chorób cywilizacyjnych prowadzącą do niewydolności układu krążenia czy cukrzycy, stanowiących jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Otyłość przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, kamicy żółciowej czy nowotworów jelita grubego. Powoduje także zmiany zwyrodnieniowe układu kostno- -stawowego i zaburzenia układu oddechowego. Otyłość stanowi więc problem zdrowotny i społeczny zwłaszcza w krajach rozwiniętych gospodarczo tym bardziej, że coraz częściej występuje u dzieci [2, 11, 23, 29]. Ryzyko wystąpienia otyłości i ww. chorób można zmniejszyć m.in. przez zmianę sposobu odżywiania. Mogą to ułatwić produkty o obniżonej wartości energetycznej, w tym przede wszystkim o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru. WPolsce w ostatnich latach konsumpcja tłuszczów jadalnych, w przeliczeniu na mieszkańca, wykazywała niewielkie tendencje wzrostowe. Miało to związek m.in. z większym wykorzystaniem tych produktów w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Według danych bilansowych, publikowanych przez IERiGŻ, w 2012 r. spożycie tłuszczów jadalnych wyniosło 32,3 kg na mieszkańca, z czego ok. 69%. stanowiły tłuszcze roślinne. Dla porównania, w 2004 r. konsumpcja kształtowała się na poziomie 30,7 kg na mieszkańca, przy czym udział tłuszczów roślinnych wynosił 64% [30]. Tłuszcz ma najwyższą wartość energetyczną spośród składników żywności[...]
Bibliografia
[1] Akoh, C.C. 1998. "Fat replacers". Food Technol., 3. [2] Borowski, J., Borowska, E.J. 2005. "Hydrokoloidy roślinne i mikrobiologiczne - technologiczne i żywieniowe aspekty ich stosowania (2)". Przem. Ferment. Owocowo-Warzywny, 3, 38-40. [3] Borowy, T., Kubiak, M.S. 2010. "Zamienniki tłuszczu stosowane w przemyśle spożywczym - cz. I". Cukier. Piek., 10, 62-63. [4] Borowy, T., Kubiak, M.S. 2010. "Zamienniki tłuszczu stosowane w przemyśle spożywczym - cz. II". Cukier. Piek., 11, 54-56. [5] Brennan, C.S., Tudorica, C.M. 2008. "Carbohydrate - based fat replacers in the modification of the rheological, textural and sensory quality of yoghurt: comparative study of the utilization of barley beta-glucan, guar-gum and inulin". Int. J. Food Science Technol., 43, 824-833. [6] Candogan, K., Kolsarici, N. 2003. "Storage stability of low-fat beef frankfurters formulated with carrageenan or carrageenan with pectin". Meat Sci., 64, 207-214. [7] Daun, H. 1995. "Smakowitość nowych produktów żywnościowych". W: Food Product Development. Opracowywanie nowych produktów żywnościowych. Czapski J. (red). Wyd. AR w Poznaniu. 187-194. [8] Dolata, W., Piotrowska, E., Makała, H., Krzywdzińska-Bartkowiak, M., Olkiewicz, M. 2002. "Wpływ częściowego zastąpienia tłuszczu błonnikiem ziemniaczanym na kształtowanie jakości farszów i drobno rozdrobnionych produktów mięsnych". Technologia Alimentaria, 1(2), 5-12. [9] Florowska, A., Krygier, K. 2007. "Inulina jako zamiennik tłuszczu w produktach spożywczych". Przem. Spoż., 5, 18-21. [10] Gibiński, M. 2008. "β-glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej". Żywn.Nauk Technol. Jakość, 2(57), 15-29. [11] Gibiński, M., Korus, J. 2006. "Maltodekstryny jako skrobiowe zamienniki tłuszczu". Biul. Inst. Hod. Rośl., 239, 303-318. [12] Górecka, A., Krygier, K. 2004. "Zamienniki tłuszczu w produkcji żywności o obniżonej wartości energetycznej". Przem. Spoż., 58 (5), 36-42. [13] Górecka, D., Konieczny, P., Gramza-Michałowska, A. 2009. "Inulina znaczenie żywieniowe i technologiczne". Przem. Spoż., 10(63), 22-27. [14] Jędrzejkiewicz, K., Florowska, A. 2007. "Stabilność i jakość bezcholesterolowych, niskotłuszczowych emulsji majonezowych zawierających inulinę". Żywn. Nauk Technol. Jakość, 5(54), 346-359. [15] Jelenicka, K. 2009. "Technologiczne zastosowanie węglowodanowych zamienników tłuszczu w produktach o obniżonej wartości energetycznej". Tłuszcze Jadalne, 3-4, 131-139. [16] Kilara, A. 1998. "Fat mimetics in ice cream and frozen dessert manufacture". W: Ice Cream, Proceedings of the International Symposium, International Dairy Federation. 18-19 Sept. 97, Athens, Greece. W. Buchheim. Germany. 65-74. [17] Kowalski, S., Sikora, M. 2004a. "Hydrokoloidy polisacharydowe jako substancje dodatkowe w przemyśle spożywczym. Część I: Guma ksantanowa." Prz. Piek. i Cukier., 52(7), 6-8. [18] Kowalski, S., Sikora, M. 2004b. "Hydrokoloidy polisacharydowe jako substancje dodatkowe w przemyśle spożywczym. Część II: Karageny". Prz. Piek. i Cukier., 52(8), 10-12. [19] Kudełka, W., Jachna, D. 2009. "Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 834, 96. [20] Mermelstein, N. H. 1998. "Ice Cream Challenges". Food Technol. 52(6), 106-108, 110. [21] Mleko, S., Achremowicz, B. 1994. "Zamienniki tłuszczu otrzymywane w procesie mikrokoagulacji koncentratów i izolatów białek serwatkowych". Przem. Spoż. 48(6), 166-167. [22] Pszczola, D.E. 1997. "Feelin’ Good: Ingredients That ADD Texture". Food Technol., 51, 11, 82-86. [23] Ratusz, K., Wroniak, M. 2009. "Próby ograniczenia tłuszczu w wyrobach biszkoptowo- -tłuszczowych". Bromat. Chem. Toksykol. - XLII, 3, 329-333. [24] Schmidt, K., Lundy, A., Reynolds, J., Yee, L.N. 1993. "Carbohydrate or Protein Based Fat Mimicker Effects on Ice Milk Properties". J. Food Sci. 58(4), 761-763. [25] Słomińska, L. 1999. "Węglowodanowe zamienniki tłuszczu". Przem. Spoż., 7, 12-15. [26] Specter, S.E., Setser, C.S. 1994. "Sensory and Phisical Properties of a Reduced-Calorie- FrozenDessert System Made with Milk Fat and Sucrose Substitutes". J. Dairy Sci. 77, 708-717. [27] Wouters, R. 1999. "Gesunder Genuß Inulin und Oligofructose für brennwertreduzierte Eiskrem". ZFL, 50, 3,10-11. [28] Wouters, R. 1998. "Nice - but not naughty". Dairy Inds. Internat., vol. 63, 6, 25-27. [29] Zychnowska, M., Onacik-Gür, S., Krygier, K. 2015. "Właściwości i możliwości wykorzystania zamienników tłuszczów dostępnych na rynku". Probl. Hig. Epidemiol., 96(1): 42-50. [30] "Spożycie tłuszczów w Polsce powoli rośnie". 2014. www. portalspozywczy.pl
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96219 "Zamienniki tłuszczu w pro..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH