Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1
Rośliny dziko rosnące w diecie naszych przodków
10.15199/2.2016.1.4
Czesława Trąba
Krzysztof Rogut
nr katalogowy: 96089
10.15199/2.2016.1.4
Dziko rosnące, nieuprawiane rośliny jadalne to istotny skladnik pożywienia. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się w czasie głodu i braku żywności, jako ważne uzupełmienie diety. Obecnie odradza się zainteresowanie kulinarnym zastosowaniem tych roślin. Oblicza się, że na naszych ziemiach używano w tym charakterze 184 gatunki roślin. Jadano je w postaci polewek - tak dawniej nazywano zupy, gęstszych potraw, czyli bryi, sałat i surówek oraz używano jako przyprawy.Polska jest obecnie krajem, który ma najlepiej udokumentowane tradycje zbieractwa dzikich roślin jadalnych. Liczne artykuły, opublikowane m.in. przez Lukasza Łuczaja [13, 14, 15, 16] stanowią znaczący wkład do etnobotaniki polskiej. Dziko rosnące rośliny były istotnym składnikiem diety, zwłaszcza w biedniejszych społecznościach. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się w okresach głodu i niedoboru żywności. Takie sytuacje zdarzały się często na ziemiach polskich w XIX w. Generalnie w tym czasie mieszkańcy wsi byli niedożywieni, dlatego rośliny dziko występujące były ważnym uzupełnieniem diety na przednówku [18]. Obecnie odradza się zainteresowanie kulinarnym użytkowaniem dziko rosnących roślin. Dotyczy to osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Bardzo modną dziś rośliną jest czosnek niedźwiedzi, praktycznie nieużywany w kuchni ludowej [15]. Renesans przeżywa też pokrzywa, która przestała być rośliną głodową. Dziś spożywana jest dla zdrowia [24]. Kuchnia chłopska i dworska w XIX wieku była uboga w zielone części dzikich roślin, ale używano tych samych roślin, choć do innych potraw. Lebiody, którą powszechnie jadali chłopi, we dworze używano zamiast szpinaku. Lud gotował proste polewki, zasmażał rośliny, zalewał mlekiem, zasypywał mąką, gotował jak kapustę. We dworze rośliny przyrządzano jak szpinak. Stosowano je z octem zamiast sałaty, a ze szczawiu przygotowywano wykwintne sosy. Mniszek lekarski, za przykładem Francuzów, na dworach Wielkopolski używany[...]
Bibliografia
[1] M. Angielczyk 2011. Obrzędy i tradycje zielarskie regionu nadbużańskiego. Wydanie II. Wyd. Stowarzyszenie, Lokalna Grupa Działania - Tygiel Doliny Bugu w Drohiczynie, s. 80. [2] Cz. Bańkowski, J. Serwatka 1972. O chwastach i ich zastosowaniu. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, s.135. [3] L. Bremness 1991. Wielka księga ziół. Tłum. J. Cieśla et al. Wiedza i Życie, Warszawa, s. 288. [4] M. Czekański 2000. Zioła św. Hildegardy. Lecznicze właściwości ziół według opisu św. Hildegardy z Bingen. Wyd. M, Kraków, s. 240.[5] P. Czikow, J. Łaptiew 1987. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Tłum. H. Terpińska- -Ostrowska. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, s. 399. [6] D. Fijałkowski, E. Chojnacka-Fijałkowska 2009. Rośliny lecznicze na Lubelszczyźnie. Lubelskie Towarzystwo Naukowe. s. 585. [7] I. Gumowska 1984. Ziółka i my. Wydawnictwo PTTK "KRAJ", Warszawa, s. 223. [8] M. Henslowa 1962, Rośliny dziko rosnące w kulturze ludu polskiego. Archiwum Etnograficzne 25, s. 90. [9] B. Hlava, D. Lánská 1983. Rośliny przyprawowe. Tłum. A. Ostrowski. PWRiL, Warszawa, s. 264. [10] U . Janicka-Krzywda 2008. Rośliny dziko rosnące zbierane w okolicach Babiej Góry. (w:) Łuczaj Ł. (red.), Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody. Materiały konferencji Przemyśl-Bolestraszyce, 13 września 2007 r., RS-DRUK, Rzeszów, s. 251. [11] Kłosiewicz S., Kłosiewicz O. 2011. Przyroda w polskiej tradycji. Sport i Turystyka, Muza SA, s. 407. [12] I. Kołodziejek-Degórska 2008. Z czego “uwarić harbatę"? Dzikie rośliny jadane w polskich wsiach na południowej Bukowinie (Rumunia). (w:) Łuczaj Ł. (red.), Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody; op. cit. [13] Ł. Łuczaj 2004. Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy. Chemigrafia, Krosno, s. 268. [14] Łuczaj Ł. (red.) 2008. Dzikie rośliny jadalne zapomniany potencjał przyrody. Materiały konferencji Przemyśl-Bolestraszyce, 13 września 2007 r., Bolestraszyce, 123. [15] Ł. Łuczaj 2011. Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych. Etnobiologia Polska 1, 57-72. [16] Ł. Łuczaj 2013. Dzika kuchnia. Wyd. Nasza Księgarnia, s. 320. [17] M. Marciniak 2008. Dzikie rośliny jadalne w kulturze wsi wschodniej części polskich Karpat. (w:) Łuczaj Ł. (red.), Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody; op.cit.. [18] A . Maurizio 1926. Pożywienie roślinne i rolnictwo w rozwoju dziejowym. Wydane z zasiłku Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego, s. 409. [19] K. Mikołajczyk, A. Wierzbicki 2006. Zioła źródłem zdrowia. Wyd. Oficyna Wydawniczo Poligraficzna " ADAM" Warszawa. s. 448. [20] W. Misiołek 2003. Rośliny głodowe. Aura 12, 30-31. [21] E. Pirożnikow 2010. Tradycja użytkowania roślin dziko rosnących na Podlasiu - poszukiwanie smaków, zdrowia i zaspokojenia głodu. (w:) R, Stolična, A. Drożdż (red.), Historie kuchenne. Rola i znaczenie pożywienia w kulturze. Uniwersytet Śląski w Katowicach, Cieszyn-Katowice- Brno, s. 188-200. [22] A . Skarżyński 1991. Magia ziół. Wyd. ALFA, Warszawa, s. 253. [23] A . Szary 2013. Tajemnice bieszczadzkich roślin wczoraj i dziś. Wyd. Carpathia, Rzeszów, s. 408. [24] E. Szot-Radziszewska 2005. Sekrety ziół. Wiedza ludowa, magia, obrzędy, leczenie. Wyd. TRIO Warszawa, s. 229.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96089 "Rośliny dziko rosnące w d..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2016-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH